Vermogen

Bij zonne-energiesystemen wordt vaak gepraat over het vermogen. Het vermogen van een systeem of een zonnepaneel is goed te vergelijken met het vermogen van een auto. Het aantal PK’s zegt wel iets maar niets over bijvoorbeeld de topsnelheid of het verbruik van de auto. Het vermogen van een zonne-energiesysteem is dus slechts een gegeven. Afhankelijk van de locatie, de helling van het dak en de ligging ten op zichte van het zuiden is het mogelijk de opbrengst van het systeem te bepalen.

Het vermogen geeft aan hoeveel energie het zonnepaneel kan leveren. Dit is bij alle elektrische apparaten ook maar dan geeft het aan hoeveel energie het apparaat verbruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stofzuiger van 1400 watt of een waterkoker. Een waterkoker van 1000 watt verbruikt als hij een uur aan staat precies 1 kWh (wat natuurlijk nooit gebeurt). Een waterkoker van 2000 watt zal het dubbele verbruiken in een uur tijd. Als we echter kijken naar de energie die nodig is om een liter water te verwarmen dan doet de waterkoker van 2000 watt dit 2 keer zo snel. Uiteindelijk zullen beide waterkokers ongeveer dezelfde hoeveelheid energie verbruiken om een liter water te verwarmen tot 100 graden.

Het vermogen geeft aan hoeveel vermogen het zonnepaneel onder bepaalde omstandigheden (Standaard test condities (STC) ) kan leveren.

Tegenwoordig hebben de meest standaard zonnepanelen een vermogen van 250 wattpiek of meer.  Dit betekent dat onder standaard test condities het zonnepaneel in 1 uur 0,25 kWh opwekt. Maar zoals het woord “wattpiek” al aangeeft is dat het piekvermogen  en zal door verschillende factoren het vermogen meestal lager liggen.
Reactie plaatsen