Zonnepanelen test Universiteit Utrecht
Vandaag was ik op bezoek bij de zonnepanelen test locatie van de Universiteit Utrecht. Op slechts 100 meter van ons kantoor staat misschien wel het enige wetenschappelijke zonnepanelen test centrum van Nederland. Je moet niet verwachten dat de Universiteit gaat vertellen welk zonnepaneel het beste is. Want het is niet zo’n test locatie waar even zo maar een opbrengst meting wordt gedaan. Het gaat hier om de gebruikte technieken.
Welk type zonnepaneel is het beste om in Nederland te gebruiken?
Dat is de vraag waar dit onderzoek antwoord op hoopt te geven. Moet je in Nederland niet een ander type zonnepaneel gebruiken dan in Spanje? Het onderzoek richt zich dan ook met name op de verschillende soorten zonnepanelen. Ik werd rond geleid door onderzoeker Atse Louwen. Hij is bezig met zijn promotieonderzoek bij professor en bekende zonne-energie onderzoeker Wilfried van Sark. De testlocatie is in juni 2013 in gebruik genomen en heet officieel: Utrecht Photovoltaic Outdoor Test facility (UPOT)
Testmethode
De zonnepanelen zijn gemonteerd op het dak van Universiteitsgebouw Freudenthal op de Uithof in Utrecht. Dit gebouw is 8 verdiepingen hoog. Voordeel is dat er in de hele omtrek geen andere gebouwen of bomen staan die schaduw kunnen geven.
Elk paneel is apart aangesloten op een kast. In deze kast wordt elke 2 minuten een IV curve gemeten. Een IV curve is een grafiek van de spanning en de stroom van het zonnepaneel. Al deze grafieken (30 per uur / tot 500 per dag) worden vergeleken met de fabriekswaarde en de andere panelen.
Leuk detail. De zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer en leveren gewoon elektriciteit aan het gebouw. Elke 2 minuten worden ze er heel even afgehaald met een speciale schakelkast en vervolgens wordt de IV curve gemeten in 2 seconden. Het is goed dat de zonnepanelen ook gewoon produceren want dan lijkt het op de echte normale omstandigheden.
Tegenvaller tijdens het onderzoek
De testlocatie staat op een hoog gebouw. En ten zuiden van dat gebouw werd een nieuw gebouw geplaatst. Geen probleem want het gebouw is niet hoger dan het gebouw met de zonnepanelen. Maar om het gebouw te bouwen werd een kraan geplaatst. Je raad het al: precies voor de zonnepanelen. Op een Youtube filmpje is de hele bouw terug te zien en zie je inderdaad de schaduw op de zonnepanelen rechts boven in beeld.
Balen voor het onderzoek want dat betekend gelijk dat de data van ruim een half jaar waardeloos is. Daardoor moet Atse Louwen nu 6 maanden langer werken aan het onderzoek. Oeps.
Wat is er goed aan deze test?
Ik kom regelmatig testjes tegen die echt nergens op slaan. Het testen en er ook nog wat over zeggen is een vak apart. Dat blijkt ook wel uit de tijdsduur en de kosten van dit project. Zo maar een paar panelen op een dak leggen met power optimizers erop zegt werkelijk helemaal niets. Dat is net zo betrouwbaar als je oma vragen wat het beste zonnepaneel is.
Maar wat maakt deze test anders?
- Er is rekening gehouden met de omgeving. De test locatie staat op een hoog gebouw. Er is geen schaduw op de panelen.
- Alle zonnepanelen liggen in dezelfde omstandigheden. Het is één veld.
- Elk zonnepaneel ligt 2 keer in de test op 2 verschillende locaties.
- De IV curve wordt gemeten.
- De temperatuur van elk zonnepaneel wordt apart gemeten. Dat is belangrijk voor de opbrengst.
- De temperatuur van alle zonnepanelen is nagenoeg hetzelfde. Ze liggen vrij en worden allemaal ongeveer evenveel gekoeld door de wind.
- De (weers-) omstandigheden worden door vele sensoren in de gaten gehouden.
De resultaten?
Er wordt in Nederland heel weinig gedegen praktijk onderzoek gedaan naar zonnepanelen. De Universiteit Utrecht wil met deze test vooral antwoord geven op de vraag of een bepaalde techniek het beste is voor de Nederlandse omstandigheden.
De testresultaten zijn nog niet bekend dus we zijn heel benieuwd.