Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Wat zijn de beste zonnepanelen?

article content

Wat zijn de beste zonnepanelen?

‘Wat zijn de beste zonnepanelen?’ is misschien wel de meest gestelde vraag op Fritts.nl. En gelijk ook een heel moeilijke vraag. De beste zonnepanelen koop je namelijk niet zomaar. Want waar moet je naar kijken als je de beste zonnepanelen wilt kopen? Naar het product? Het rendement? De fabrikant? Of toch gewoon naar de prijs?

Wat is het beste zonnepaneel?

Alle zonnepanelen lijken op elkaar. Puur vanaf de buitenkant bekeken zien de meeste het er hetzelfde uit. Toch zijn er grote verschillen.

Wat maakt een goed zonnepaneel dan een goed zonnepaneel? Om de kwaliteit van een paneel te beoordelen moet naar twee belangrijke zaken gekeken worden. In principe heeft een ideaal paneel:

 1. Maximale opbrengst
 2. Langdurig stabiel

Een goed zonnepaneel is een paneel waarbij elk component aan de minimale eisen voldoet en ook nog eens perfect in elkaar wordt gezet. Het beste zonnepaneel is meer een kwestie van de persoonlijke smaak. Hierbij wordt één aspect van het zonnepaneel het belangrijkste gevonden en op basis daarvan wordt het ‘beste’ paneel gekozen. Bijvoorbeeld:

 • Hoogste rendement
 • Beste prijs/kwaliteit verhouding
 • Het zonnepaneel met de beste afmeting voor jouw dak
 • Het mooiste zonnepaneel
 • Het zonnepaneel die het langste mee gaat

Het beste zonnepaneel voor jou is afhankelijk van jouw voorkeur en situatie. Het kan natuurlijk ook een combi zijn van bovenstaande punten.

Zonnepanelen maken, het is net koken.

Zonnepanelen maken is eigenlijk net als koken. Je hebt een aantal ingrediënten (componenten) en die moeten samengebracht worden tot een mooi resultaat (zonnepaneel). Het is aan de chef kok (fabrikant) om het gerecht op tafel te krijgen. Hiervoor heeft hij een keuken (fabriek), keukengerei (productiemachines), en een keukenbrigade (fabricage medewerkers). Elk ingrediënt, proces en persoon bepaalt uiteindelijk de kwaliteit. En dat is dan ook de reden dat een frikandel met friet bij de snackbar een stuk minder kost dan een 7 gangen diner bij een 3 sterren restaurant.

Een goed zonnepaneel wordt bepaalt door de ingrediënten en de chefkok.

De ingrediënten bepalen in grote mate de kwaliteit van het gerecht. Echter de kok bepaalt of het gerecht goed op tafel komt. Hij moet ervoor zorgen dat de cuisson perfect is en dat de boel niet te gaar wordt of aanbrandt. En vergeet de ober niet: als hij het bord laat vallen dan ben je nog niets.

Zonnepanelen bakken

Zonnepanelen maken is heel makkelijk. Je legt wat spullen op elkaar, gooit ze in de oven. En klaar is Kees. Toch blijkt het in de praktijk niet zo eenvoudig. Voor een goed zonnepaneel zijn in ieder geval deze 5 punten belangrijk:

 1. De keuze van de componenten
 2. Het fabricageproces
 3. Het bedrijf achter de fabriek
 4. Kwaliteitsbewaking
 5. Vervoer en montage

1. Zonnepaneel componenten

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal componenten die allemaal bedoelt zijn om de zonnecellen te beschermen (de tosti en het frame) of aan elkaar te schakelen zodat de energie ook zijn weg kan vinden naar de omvormer (busbars, connection bars, junction box).

Tosti (laminaat)

Een zonnepaneel lijkt wel op een tosti. Het zijn verschillende lagen die in de zonnepanelen fabriek op elkaar worden gelegd en vervolgens de oven in gaan om aan elkaar geplakt te worden. De twee lagen lijmfolie (EVA Folie) smelten net zoals kaas in een tosti. En zo wordt het één geheel.

Zonnepaneel doorsnede

Het laminaat wordt aan de randen beschermd door het frame wat tevens zorgt voor de stevigheid van het zonnepaneel.

Keuze van de componenten

Bij elk component kan de fabrikant kiezen voor een bepaalde kwaliteit. Er is vaak keuze uit tientallen leveranciers die zelf ook weer vele verschillende producten maken. Je kan het zo gek maken als je wilt. Of zo goedkoop als je wilt. Als je een zonnepaneel wilt maken dat een jaar mee gaat dan kan je prima kiezen voor de aller goedkoopste producten. Echt niemand ziet aan de buitenkant het verschil. Maar na een jaar zie je het natuurlijk wel. Het valt van ellende uit elkaar en wordt zo zelfs erg gevaarlijk. Op een gegeven moment ontstaat er een soort kortsluiting en vliegt het paneel in de fik.

Slecht zonnepaneel

2. Het fabricageproces

Met de juiste componenten kan de fabriek het zonnepaneel gaan maken. Dit proces begint bij de fabriek. Een zonnepanelen fabriek hoeft niet heel groot te zijn. Standaard staat er één productielijn in één hal. De lijn is circa 100-150 meter lang en bestaat uit verschillende machine’s. Een goede fabriek is zoveel mogelijk geautomatiseerd. En uiteraard is elk proces zo ingesteld dat er geen fouten gemaakt kunnen worden.

De machines moeten perfect ingeregeld en onderhouden worden. En daar heb je mensen voor nodig. Dit zijn de koks van de fabriek. Zij bepalen wat de output is. Elk stapje luistert nauw en de mensen zijn uiteindelijk het verschil maken.

3. Het bedrijf achter de fabriek

Iedereen kan zonnepanelen maken. Jij ook! Het is dan ook belangrijk om te kijken wat het bedrijf achter de fabriek is. Wat willen ze en hoe groot is de kans dat ze over 5, 10 of zelfs 25 jaar nog bestaan. Alles begint met de visie van het bedrijf.

Een bedrijf kan groot of klein zijn. Dat maakt op zich niet uit. Wat wel belangrijk is dat het bedrijf niet te kwetsbaar is. Dit zie je vaak bij hele grote bedrijven of hele kleine bedrijven. De afgelopen jaren is in China wel duidelijk geworden dat de grootste zijn niet altijd een voordeel is. Drie jaar op rij is er een grootste fabrikant geweest dat vervolgens keihard werd afgestraft en failliet of vrijwel failliet is gegaan. Aan de andere kant van het spectrum is te klein ook een nadeel. Deze fabrieken hebben vaak niet de reserves om te investeren in nieuwe technieken. Hierdoor raken ze in de loop der jaren achterop en is het een wonder als ze het overleven.

Een voldoende groot bedrijf met een financiële gezonde bedrijfsvoering en een toekomst visie die in de kern van het bedrijf liggen hebben de grootste kan op overleving. En niet geheel toevallig komen juist deze bedrijven altijd met de nieuwste innovaties en product verbeteringen.

4. Kwaliteitsbewaking

We hebben de beste componenten, een prachtige fabriek en een bedrijf wat helemaal zeker is van de toekomst. Leuk maar zonder continue kwaliteits bewaking heb je nog steeds grote kans op slechte zonnepanelen. Machines zijn leuk aar doen elke keer hetzelfde. En als hij steeds hetzelfde verkeert doet dan gaat het overal fout. Het is dan ook van het grootste belang dat elk proces goed gecontroleerd wordt en iedereen mag ingrijpen. Een productieproces stilleggen kost namelijk veel geld.

Bij de beste fabrieken zie je dan ook nog relatief veel mensen rondlopen die vooral bezig zijn met kwaliteitsbewaking. Niets werkt blijkbaar zo goed als de ogen en het gevoel van goed opgeleide mensen.

5. Vervoer en montage

Top dat een zonnepaneel perfect geproduceerd is door een goed bedrijf met uitstekende kwaliteitsbewaking. Maar hij ligt nog niet op je dak. Het zonnepaneel moet nog van de fabriek naar jouw huis vervoert worden. Een zonnepaneel kant makkelijk 25 jaar in weer en wind op je dak liggen maar van vervoer houden de meeste zonnepanelen niet. Een zonnecel is erg breekbaar. Het is dan ook belangrijk dat de zonnepanelen goed ingepakt worden en vervoert worden door een transporteur die weet dat hij er voorzichtig mee om moet gaan.

De laatste stap in het proces van fabriek naar dak is de montage. Net zoals bij het vervoer geldt hier dat er voorzichtig met het paneel omgegaan moet worden. De installateurs moeten de zonnepanelen behandelen alsof het dure schilderijen zijn. Elk stapje in het proces van component naar de zonnepanelen op je dak bepaalt of ook jouw zonnepanelen goed gaan renderen.

Conclusie: Wat zijn de beste zonnepanelen?

Zonnepanelen maken is net koken. En dan is het ook net waar je zin in hebt. Elke dag uit eten in een driesterrenrestaurant gaat ook vervelen (en kost bovendien erg veel tijd 😉 ). Bij het kiezen van de beste zonnepanelen is er wel éém aspect dat net iets anders is: ze liggen minimaal 25 jaar op je dak.

De beste zonnepanelen worden gemaakt door fabrikanten die hun product serieus nemen. Ze hebben een lange termijn visie en zijn zo afhankelijk van hun kwaliteit om ook in de toekomst te blijven bestaan. Ze kiezen er dan ook voor om de kans op uitval tot het minimum te beperken want service achteraf kost immers een hoop geld en kan een bedrijf zelfs de kop kosten.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

12 reacties op “Wat zijn de beste zonnepanelen?


Door payam op 4 maart 2020

beste Lex,

wat is jouw meening over glas-glas panellen? zou jij deze aanbevelen? zo ja van welke relveranciers?


Door jacques op 3 maart 2020

beste lex,
wat is je ervaring met suntech?
Door Johannes Dongstra op 10 januari 2019

Dag Lex, als ik kijk naar de wijze van samenstelling van een zonnepaneel zou het dan mogelijk zijn om de laag zonnecellen welke in folie is ingepakt periodiek te vervangen voor een nieuwe laag met beter renderende zonnecellen of raakt het paneel dan zodanig beschadigd dat dit niet mogelijk zou zijn. Of het kostentechnisch haalbaar is is dan de volgende vraag.


Door Jolanda op 19 oktober 2018

Volgende week zouden zonnepanelen (JaSolar 295 Wp) op ons dak worden geplaatst. Net bericht gekregen dat ze niet meer te leveren zijn. Bieden als alternatief Qcells 295 Wp. Heeft u enig idee of dit een beter alternatief is?


Door Marc van der Wal op 6 maart 2017

Dag Lex,

Ik zie vele zonnepanelen-trsts voorbij komen maar het merk Ulica komt dar nooit in voor. In de offerte van mijn installateur wordt deze wel aangeboden. Wat is jouw inschatting over Ulica 270WP mono alu?Door Martien op 14 juni 2016

Hoi Fritts, onze aanbieder kan de beloofde ja solar 290 wp niet tijdig leveren, en geeft suntech panelen van 290 wp als alternatief, zogenaamd beter en duurder, maar we krijgen ze voor zelfde prijs. Ik zie in lijstjes suntech laag staan. Ze zeggen dat de nieuwe 290 wp wel goed genoeg is.. Hoe weet ik nu dat ik geen restje van mindere kwaliteit krijg?


Door Lex Schiebaan op 17 juni 2016

Hoi Martien,

Het is in ieder geval geen restje want zonnepanelen met deze vermogens van deze aanbieders zijn nog niet zo lang op de markt.

JA Solar en Suntech zijn goed vergelijkbare zonnepaneelmerken. Beide behoren ze tot de grotere Chinese fabrikanten die al een tijd mee gaan. Prima alternatief dus.

Succes!

Groeten, Lex


Door Anita op 25 januari 2016

Beste Lex, wij hebben 2 offertes waaruit wij kunnen kiezen voor hetzelfde geld. Huis op het zuiden met gedeelte van de dag last van schaduwvorming uitbouw buren en vooral ’s zomers ook van wat bomen. Keuze 1: 10 Q-sells 265 Q-pro met omvormer SB 2.5 of 14 Solar Frontier 170 SF170-S met omvormer solar Edge SE 2200 en 7 optimizers. Zien door de bomen het bos niet meer, Wat is jouw advies en waarom? Alvast bedankt!


Door Lex Schiebaan op 27 januari 2016

Hallo Anita,

Jammer dat je er niet bij kon zijn met het webinar. Dan had het al een stuk duidelijker geweest.

Wat betreft de zonnepanelen kan je kiezen uit 2 compleet verschillende technieken en bedrijven. Zoals je in het bovenstaande artikel kan lezen gaat dit met name over kristallijnen (Q-cells) zonnepanelen. Meer informatie over dunnefilm (Solar Frontier) panelen en de verschillen met kristallijn vind je in dit artikel: https://fritts.nl/dunnefilm-zonnepanelen-vs-gewone-zonnepanelen/

Wat voor jou de beste keuze is hangt zeker niet alleen maar af van de gebruikte techniek. Hierbij moet je kijken naar de situatie (helling, oriëntatie, helling, locatie en omgeving). Deze ken ik natuurlijk niet dus daar kan ik je niet bij helpen. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: wie gaat het leveren. Is het een bedrijf waar je vertrouwen in hebt. En geven ze je goed advies. Ook daar heb ik niet voldoende info voor.

Wat je zou kunnen doen is gebruik maken van onze offerte service. Dan koppelen we je je aan een installateur waar wij alle vertrouwen in hebben en neemt mijn collega van Fritts contact met je op om eerst je voorkeuren te bespreken. Je kan de offerte service eenvoudig aanvragen op: https://fritts.nl/offerte-service/

En als je het helemaal goed wil doen en zelf de expert wilt worden hebben we ook de Fritts Gids. Zie: https://fritts.nl/gids/

Hopelijk ben je hier mee geholpen. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

Groeten, Lex Schiebaan

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.