Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Meterkast

De zonnepanelen produceren energie die door de omvormer wordt omgezet in bruikbare energie. De omvormer wordt aangesloten op een eigen groep in de meterkast.

De aansluiting moet uiteraard voldoen aan de algemene eisen zoals de NEN 1010. Denk er ook bij na dat het aansluiten op een hele oude groepenkast niet altijd wenselijk is. Voldoet uw meterkast wel of is het tijd voor een nieuwe? De groep van de omvormer kan altijd in een apart groepenkastje geplaatst worden als er niet voldoende ruimte is in de bestaande groepenkast.

Comment Section

6 reacties op “Meterkast


Door Berendt Boschma op 9 juli 2020

Hallo Lex.
Ik lees mijn eigen vraag nog eens en die vind ik niet compleet.
Mijn omvormer hangt ook in de schuur, en gaat met 3×2,5 naar de meterkast.
Kan ik vanaf mijn constructie een aparte aarddraad 4 mm2 of 6mm2 naar de omvormer brengen? En daar op het metaal van de omvormer aansluiten. Want ik meet een verschil tussen de constructie op het dak en het metaal van de omvormer. Mijn kennis over aarding is niet je van het maar maak ik op deze manier dan een potentiaalvereffening van de constructie naar de omvormer?


Door Berendt Boschma op 9 juli 2020

Hallo Lex,
Ik was vandaag de panelen aan het schoonmaken en voelde ik een schokje. Mijn panelen liggen op de schuur met metalen dakbalken.(Schuur is los van het huis). Nu meet ik daar een spanning van ca 70 volt wisselspanning. Moet ik de constructie (metalen dakplaten) nu afaarden?
En waar naar toe aard ik af. Van de dakplaten naar de omvormer?
En is dit niet meer als een potentiaalvereffening?


Door rick op 29 april 2020

Hoi Lex,

Ik heb op mijn huis 3 (270wp p/st) panelen liggen, maar leg op mijn schuur nu nog eens 2500 wp aan panelen. Ik heb 2 opties:
1:
Ik trek een extra kabel van 15m van mijn schuur naar de meterkast, maar mag ik deze op dezelfde groep aansluiten waar mijn 3 panelen nu ook op zijn aangesloten?
2. ik sluit de panelen aan op de kabel die al in mijn schuur ligt, maar dan is de groep gedeeld, schuur+zonnepanelen. Mag dit? Het is wel de makkelijkste optie namelijk.

dank!


Door Theo op 13 maart 2016

Kan een SolarEdge 3500 omvormer in combinatie met een PV-verdeler op de wasmachinegroep? Zo nee, waarom niet?


Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.