Terugleveren en meters

In Nederland mag iedereen zijn eigen energie opwekken en terugleveren aan het net. Gelukkig zijn de netbeheerders hiervoor verantwoordelijk. Zij kijken of je meter geschikt is, houden uw meterstanden bij en geven die door aan je energieleverancier. En zij zorgen ervoor dat jouw schone energie netjes bij bijvoorbeeld je buren afgeleverd wordt, zodat zij ook een beetje energie van jou krijgen. Uiteraard wordt dit netjes verrekend.

Nadat uw zonne-energiesysteem is geplaatst kan je deze aanmelden op www.energieleveren.nl. Dit is de site van de drie netbeheerders van Nederland. Je geeft hier je adres op en hoeveel energie je opwekt. Aan de hand van deze gegevens neemt de netbeheerder indien nodig contact met je op om de kWh meter te vervangen. Wanneer je al een meter heeft die geschikt is, hoor je meestal niets van de netbeheerder.

Het is verplicht je systeem aan te melden en het is voornamelijk voor de netbeheerder zelf zodat ze weten waar en hoeveel energie er geproduceerd wordt. Aan de hand van deze gegevens kunnen ze hierop inspelen en indien nodig het net aanpassen.
Reactie plaatsen