Montagesysteem calculatie

Een montage systeem zorgt ervoor dat de zonnepanelen blijven liggen waar ze horen te liggen. Mits het natuurlijk goed gebruikt wordt.

Zonnepanelen liggen dag en nacht en zomer en winter op het dak voor tientallen jaren. Ze gaan dus een hoop meemaken. Hitte, kou, regen en wind. En met name voor de wind is het montagesysteem belangrijk. Want dat wordt nog wel eens onderschat. Je wilt natuurlijk niet dat de zonnepanelen van je dak af waaien (is ook niet zo fijn voor de buren)

Windstroming

Vaak denken we bij wind aan iets wat weg waait. Dit is vaak het gevolg van duwkracht van de wind en iets wat niet (goed) vast staat. Denk maar aan een weg waaiende parasol. Met zonnepanelen hebben we hier niet zo last van. Maar wel van zuigkracht. Dit is de zuigende kracht van de wind die ontstaat op randen en nokken.

Zuigkracht ontstaat door de wind die tegen het gebouw aankomt en zich een weg over/langs het gebouw baant. Op de punten waar de wind verder kan ontstaat turbulentie met een wervelstrompje tot gevolg. In de turbulentie kan de zuigkracht zo heftig zijn dat er complete daken van gebouwen gerukt worden.

Dat is de reden waarom er grind en tegels op een plat dak liggen en dakpannen op een schuin dak tegenwoordig vast gemaakt worden.

Windstroming

Normen

Gelukkig zijn er verschillende normen waar een montagesysteem voor zonnepanelen aan moet voldoen. In Nederland is dit beschreven in de normen NEN 7250 en NEN-EN 1991-1-4 (Eurocode). Deze zeer uitgebreide en ingewikkelde normen zijn moeilijk te begrijpen voor een leek. De normen gaan in op de berekeningen hoe je zeker kan weten dat de zonnepanelen blijven waar ze horen.

Montagesysteem software

Leuk al die normen en heel goed dat ze er zijn maar wat moet je er mee. Elke serieuze fabrikant van montagesystemen heeft software waarmee ze dit kunnen berekenen voor elke situatie. In de software wordt onder andere gekeken naar:
  • De afmetingen van het gebouw (zowel hoogte als breedte en diepte zijn van belang)
  • De afstand van de zonnepanelen tot de rand maar ook onderling (rijafstand)
  • Ligging en omgeving (heeft de wind vrij spel of wordt deze gebroken door gebouwen andere factoren in de nabije omgeving)
  • De eigenschappen van het montagesysteem en de zonnepanelen

Belangrijk is dat met de berekening de juiste parameters ingevuld worden. In Zandvoort waait het nou eenmaal harder dan in Maastricht en op een hoog appartementencomplex staat meer wind dan op een lage uitbouw.

De software schrijft voor hoeveel en welk materiaal moet worden gebruikt voor een veilige installatie. Op schuine daken is het belangrijk dat de juiste hoeveelheid dakhaken gebruikt worden en dat de juiste afstand tot de nok en de randen in acht genomen worden. En op een plat dak is met name de ballast en de afstand tot de rand van belang.

De montage software geeft alle berekeningen en de stuks lijst weer in een rapport. Dit rapport is belangrijk want hier kan je op controleren of alles juist geconfigureert is. En mocht het toch een keer fout gaan dan kan je aan de verzekeringsmaatschappij laten zien dat het aan de installatie niet heeft gelegen (mits alles is toegepast zoals voorgeschreven door de fabrikant natuurlijk).
Reactie plaatsen