Frame

Als het laminaat klaar is wordt dit voorzien van een frame. Het frame heeft 2 functies namelijk: zorgen dat er geen water tussen het laminaat komt en het geheel stevig maken. Het waterdicht maken van het geheel wordt gedaan met kit of tape. Vaak wordt standaard silicone kit (witte kit) gebruikt. Dit is echter ongeschikt om 20 jaar op het dak te liggen, laat staan 30 of 40 jaar. De kwaliteitsfabrikanten gebruiken daarom ook industriƫle kit (meestal zwarte kit) of nog beter tape. Door laminaat tussen het frame te klemmen met de tape ertussen ontstaat een waterdichte verbinding die ook nog eens heel lang meegaat.

Het frame zorgt ook voor de stevigheid. Een goed frame zorgt ervoor dat er weinig beweging in het frame zit. Omdat panelen vrij groot zijn, is het altijd mogelijk het frame een beetje heen en weer te bewegen. Dit is normaal, maar hoe slapper het frame hoe slechter het paneel. Het buigen van de panelen kan namelijk leiden tot zogenaamde microcracks.
Microcracks zijn heel kleine barstjes in de cellen die met het oog niet zichtbaar zijn. De barstjes zullen in de eerste jaren geen verschil in opbrengst geven maar na 5 tot 10 jaar gaan de panelen in opbrengst achteruit.
Reactie plaatsen