Soms heb je gewoon even een tooltje nodig om te checken of iets klopt. Op Fritts vind je dan ook de tools die jou helpen.
Door
Rudolf Stavast
op
21 Sep 2018
Beste Lex,
Ik ben werkzaam als productspecialist bij Euro-Index, wij krijgen van de klant een byzondere vraag. Hoe komt het dat 1 paneel in string droog blijft bij en de rest vochtig wordt bij condens ?
Reageren
Door
Marcel
op
15 Feb 2016
Hallo Lex,
Als je de kabelverliezen berekent, moet je dan naar het jaarverlies (som van DC en AC) kijken of naar het max. verlies (som van DC en AC)?
en moet dit dan per zijde onder de 1% blijven of totaal onder de 1% (om van AC en DC)?
In afwachting van je reactie m.vr.gr. Marcel
Reageren
Door
Lex Schiebaan
op
15 Feb 2016
Beste Marcel,
Dat mag je natuurlijk zelf bepalen. Wat jij acceptabel vindt. Het is verlies dus dat wil je liever niet. Maar de meer kosten om b.v. het kabelverlies van 1,1 % naar 0,8% te krijgen zijn het misschien ook niet waard.
Waar je wel rekening mee moet houden zijn de normen. En die bepalen dat het kabelverlies maximaal 5% mag zijn. De tool geeft je dan ook een waarschuwing wanneer het maximale kabelverlies boven de 5% komt en het jaar verlies (op 1 kant) boven de 1%.
Voor de rest is het een eenvoudige rekensom. Dikkere kabels kosten meer (bv 100 euro) leveren minder kabelverlies op (bv. 2% op 5000 kWh is 100 kWh = 20 euro). Heeft een terug verdientijd van 5 jaar en het is beter. Dus waarom niet. (Dit is een geheel fictief voorbeeld en verschild per situatie).
Succes. Als er vragen zijn dan hoor ik het wel.
Groeten, Lex Schiebaan
Rudolf Stavast
op 21 Sep 2018Marcel
op 15 Feb 2016Lex Schiebaan
op 15 Feb 2016