Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Comment Section

3 reacties op “Tools


Door Rudolf Stavast op 21 september 2018

Beste Lex,
Ik ben werkzaam als productspecialist bij Euro-Index, wij krijgen van de klant een byzondere vraag. Hoe komt het dat 1 paneel in string droog blijft bij en de rest vochtig wordt bij condens ?


Door Marcel op 15 februari 2016

Hallo Lex,
Als je de kabelverliezen berekent, moet je dan naar het jaarverlies (som van DC en AC) kijken of naar het max. verlies (som van DC en AC)?
en moet dit dan per zijde onder de 1% blijven of totaal onder de 1% (om van AC en DC)?

In afwachting van je reactie m.vr.gr. Marcel


Door Lex Schiebaan op 15 februari 2016

Beste Marcel,

Dat mag je natuurlijk zelf bepalen. Wat jij acceptabel vindt. Het is verlies dus dat wil je liever niet. Maar de meer kosten om b.v. het kabelverlies van 1,1 % naar 0,8% te krijgen zijn het misschien ook niet waard.

Waar je wel rekening mee moet houden zijn de normen. En die bepalen dat het kabelverlies maximaal 5% mag zijn. De tool geeft je dan ook een waarschuwing wanneer het maximale kabelverlies boven de 5% komt en het jaar verlies (op 1 kant) boven de 1%.

Voor de rest is het een eenvoudige rekensom. Dikkere kabels kosten meer (bv 100 euro) leveren minder kabelverlies op (bv. 2% op 5000 kWh is 100 kWh = 20 euro). Heeft een terug verdientijd van 5 jaar en het is beter. Dus waarom niet. (Dit is een geheel fictief voorbeeld en verschild per situatie).

Succes. Als er vragen zijn dan hoor ik het wel.

Groeten, Lex Schiebaan

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.