Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Saldering van zonne-energie! Wat is dat?

Wat is salderenVoor zonne-energie hebben we in Nederland een mooi systeem wat salderen wordt genoemd. Kort gezegd is salderen het op en aftellen. Dus de opgewekte energie mag worden afgetrokken van de opgewekte energie zonder dat daar energiebelasting en BTW voor betaald moet worden. Ofwel een terug geleverde kWh levert net zoveel op als een afgenomen kWh.

Als een gemiddeld gezin 3.500 kWh afneemt en 3.000 kWh opwekt dan moet men dus netto 500 kWh afrekenen.

Het salderen staat letterlijk in de wet beschreven en is dus een recht waar iedereen op kan bouwen. De energieleveranciers zijn er natuurlijk niet zo blij mee want dat kost hun omzet. Het gaat dus niet altijd goed met de administratie van de energieleveranciers. Gelukkig zijn de netbeheerders/meetverantwoordelijke in Nederland verantwoordelijk voor de meterstanden en daar kunnen we wel op bouwen. Alle meterstanden worden bijgehouden in het meetregister. Mochten er dus problemen zijn met salderen dan kunnen de netbeheerder (Liander, Stedin en Enexis) altijd uitkomst bieden.

Als de energie door uw zonnepanelen wordt geproduceerd neemt u geen of minder energie af bij uw energiemaatschappij. Door de meterstanden die de netbeheerder doorgeeft krijgen ze dit automatisch in de gaten en zal dit dus verrekend worden. Omdat de energiemaatschappij natuurlijk zoveel mogelijk energie wilt verkopen zijn ze er natuurlijk niet heel happig op. Laten we zeggen dat het niet hun hoogste prioriteit heeft.

Het is dus altijd verstandig uw energiemaatschappij te bellen met de mededing dat u zonne-energie produceert en dat u dus minder voorschot wilt betalen. Afhankelijk van uw maatschappij zal dit makkelijk of moeilijk gaan. Zeker bij de grote energiemaatschappijen kan dit wel wat geduld kosten. Vraag ook altijd om een bevestiging van uw verzoek.

 

 

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

23 reacties op “Saldering van zonne-energie! Wat is dat?


Door A.G.Smit op 9 juli 2015

Ik hoor dat bij gebruik van een warmtepompinstallatie het elektra verbruik zeer hoog wordt .
wat is het verbruik elektra van deze installatie voor een woning waar nu een 21 kw cv ketel staat.
Dan heb je geen gas nodig maar als de kosten van elektra zo hoog worden is het niet relevant .
Ik heb altijd geloofd dat gas nog altijd de goedkoopste brandstof is om 20kw te verwarmen t.o.v elektra


Door Tom op 24 augustus 2015

Hallo A.G. Smit,

Toevallig zelf ook bezig te kijken naar warmtepompen.
Via deze site (http://www.warmtepomp-info.nl/rekenen/) kun je een paar berekeningen vinden die het verbruik van verschillende systemen weergeven.
Succes verders!

Tom


Door Lex op 2 september 2015

Hallo Tom,

Bedankt voor de tip. Ga ik binnenkort ook eens induiken.

Groeten, LexDoor Joop op 26 februari 2015

En nu met de juiste getallen:

Hoi Lex,

Je vroeg om een ervaring met dubbeltarief, ik heb dit nagevraagd bij Energie Direct:
Verbruik hoog: 2600
Verbruik laag: 2400
Teruglevering hoog: 3000
Teruglevering laag: 1000

Antwoord Energiedirect:
2600 – 3000 = -400 => dit wordt vergoed tegen kaal tarief (7ct !)
2400 – 1000 = 1400 => betalen tegen regulier tarief incl belastingopslagen

De vraag is wel of het legaal is wat Energie Direct hier doet cq of dat ze aan klanten een onjuist beeld voorspiegelen om dan maar voor een enkel tarief afspraak te gaan.

Mijn conclusie: met een enkeltarief voorkom je bovenstaande discussie.

Mvgr Joop


Door Lex Schiebaan op 20 oktober 2014

Beste Mark,

Tot 2020 is de huidige regeling geldig. Hierna komt er een overgangsregeling en uiteindelijk een andere regeling. Hoe dit er uit gaat zien weet nog niemand.

Eigen verbruik en opslag wordt in de toekomst dus steeds belangrijker maar met een beetje mazzel heb je de zonnepanelen dan al terug verdient. En met de combi met een warmtepomp kan je heel goed je eigen verbruik verbeteren.

Succes met bouwen.

Groeten,

Lex


Door Mark van den Heuvel op 17 oktober 2014

Is al helder wat de toekomst gaat worden qua salderingsregeling? We overwegen panelen op onze nieuw te bouwen garage aan te brengen, mede ter compensatie van de aan te leggen warmtepomp. Ik ging ervan uit dat aan de salderingsregeling niets zou veranderen, maar blijkbaar is dat een verkeerde inschatting?


Door Gerard Visser op 10 oktober 2014

Het salderen zal in de toekomst anders worden dan we nu gewend zijn. Het verbaasd me dan ook dat er nog niet meer op ingesprongen wordt door voor de omvormer(s) een andere configuratie te kiezen. De meeste wat nieuwere huizen hebben 3 x 25 A als hoofdaansluiting, maar bij de installatie van zonnepanelen wordt veelal gebruik gemaakt van een 1 fase omvormer. De fase waarop de omvormer wordt aangesloten hoeft niet noodzakelijkerwijs het grootste ‘eigengebruik’ op te leveren, waardoor er meer stroom dan nodig wordt terug geleverd. Op de andere 2 fasen vindt ook ‘eigengebruik’ plaats. Zo lang de 5000kWh regeling nog geldt is er nog niet zo veel aan de hand, maar vanaf 2020 (en dat komt al erg snel dichterbij) zal de saldering wel eens een stuk minder voordelig uit kunnen gaan pakken. Hierop vooruitlopend zou je op de langere termijn wel eens een stuk voordeliger uit kunnen zijn om ondanks de wat hogere kosten een 3 fasen omvormer te gebruiken, of zelfs met 3 kleinere omvormers elke fase te ‘voeden’. Met deze werkwijze wordt het opgewekte vermogen binnen de deur gehouden voor eigen gebruik, om daarna pas terug te gaan leveren. De ‘uptime’ van een systeem met 3 kleinere omvormers zal ook beter worden, omdat er zelden bij 3 omvormers tegelijk een defect optreed. Als dat bij 1 (grote) omvormer gebeurt ligt wel meteen je hele systeem plat.

Als de prijs die je ontvangt bij terug leveren van 5000 kWh per jaar 10 cent minder zou worden, of misschien zelfs helemaal wordt afgeschaft, is het prijsverschil al snel aantrekkelijk (ook afhankelijk van de systeem grootte), om nu al vast te kiezen voor een 3 fase omvormer, of voor 3 strings met elk een kleinere omvormer verdeeld over de 3 x 25 A.
Ook voor de kleine burger geldt “regeren is vooruitzien”, want de ‘houdbaarheid’ van die Jongens en meisjes in Den Haag is over het algemeen niet veel langer dan een jaar of vier.


Door Lex Schiebaan op 22 oktober 2014

Hallo Gerard,

Bedankt voor de aanvulling!

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 7 augustus 2014

Hallo Gerben,

Je moet volgens mij altijd alle standen doorgeven die op de meter staan. Lijkt me ook logisch. Voor de afrekening maakt het nu niet veel uit.

Groeten,

Lex


Door Gerben op 3 augustus 2014

Ik heb helaas geen Ferrarismeter maar een analoge meter zonder draaischijf. Bij de aanschaf van zonnepanelen ben ik dus min of meer verplicht om een nieuwe, slimme meter te laten plaatsen.
Nu las ik ergens dat je die meter kunt accepteren zonder uitlezen op afstand. Heb je daarmee het probleem van de exacte registratie van verbruik en teruglevering ‘getackled’, of ben je verplicht om alle aparte waarden (levering / teruglevering) aan het eind van het jaar alsnog zelf door te geven?


Door Koos Koeman op 16 juni 2014

Dag Lex, ik ben begonnen om na te denken over het plaatsen van zonnepanelen. Je handboek en je site ‘verslonden’. Van mijn mogelijke installateur vernam ik dat je geen vergoeding meer krijgt als je meer stroom terugstuurt dan je verbruikt. En ook dat Green Choice de enige maatschappij is die goed omgaat met meterstanden m.b.t. zonnepanelen. Dat staat ook de in onderstaande link:
http://www.zonenco.nl/particulier/is-mijn-meter-geschikt/
Als ik die link lees, dan word ik niet vrolijk.


Door Lex Schiebaan op 16 juni 2014

Beste Harmen,

U bedoelt waarschijnlijk het capaciteitstarief. Dit is al een aantal jaren zo en dat betaald u aan de netbeheerder. Die zorgt ervoor dat het net geschikt is voor zonne-energie en dat dit zo blijft. Ze worden streng gecontroleerd op wat ze doen met het geld en moeten de tarieven verplicht verhogen of verlagen. En de laatste keer is het zelfs verlaagd.

Daar tegenover staat weer de belastingvermindering van 318 euro tegenover dus feitelijk betaald u niets als u niets afneemt (u krijgt zelfs iets toe).

Groeten,

Lex


Door Harmen op 12 juni 2014

Ik krijg net een rekening maar zie dat de netbeheerder de spelregels heeft veranderd.
Niet meer per kilowatt maar per dag zijn nu de kosten van energie transport.
En rekent inclusief btw voor het het gas en licht €36,00 p/m dus die krijg je dan alvast niet meer terug.
FF rekenen 6.000000 huishoudens maal 36.p/m 216 miljoen p/m zekere inkomsten.


Door Han Ursem op 25 mei 2014

Ik heb een slimme meter met hoog- en laag tarief, moet ik dit zo laten of kan ik beter naar een enkel tarief gaan?


Door Gerben op 3 augustus 2014

Hallo Han,

het lijkt me vanuit economisch oogpunt helemaal niet gek om een dubbeltarief te hebben icm zonnepanelen: als je terug levert doe je dat overdag tegen het hoogtarief, dat een beetje hoger is dan het enkele tarief.
Als je afneemt van het net is dat deels ’s avonds (tegen dagtarief) en deels ’s nachts tegen het goedkopere nachttarief.

Met andere woorden: zolang de huidige salderingsregeling van kracht is verkoop je altijd tegen het hoge tarief en neem je voornamelijk af van het net in het lage tarief.

Daarbij ben ik er van uit gegaan dat saldering bij dubbeltarief net zo gaat als bij enkeltarief. Mocht dit niet zo zijn dan gaat mijn redenatie natuurlijk niet op. Heeft iemand hier ervaring mee?


Door Lex Schiebaan op 11 mei 2014

Beste Maurice,

Bedankt. Leuk om te horen. Daarvoor doen we het.

Dit is inderdaad een gevoelig onderwerp. Wel of niet een “slimme” meter. De huidige salderingsregeling is zeker tot 2017. Wat er dan gaat gebeuren weet niemand. Er is natuurlijk grote kans dat er iets gaat veranderen vanwege de grote populariteit van zonnepanelen maar daar is niets over te zeggen. Maar je kan natuurlijk aanvoelen dat indien daar iets mee veranderd er natuurlijk ook iets veranderd met de slimme meter. Waarschijnlijk wordt deze vroeg of laat verplicht. En dat vind ik ook vrij logisch als je het vanuit de netbeheerders bekijkt. En voor bedrijven is dit al tijden verplicht.

De toekomst ligt in opslag en jouw energie in jouw huis gebruiken. Dus wassen e.d. als de zon schijnt en een beetje opslaan voor het licht e.d. ’s avonds. In Duitsland wordt hier al grootschalig op ingezet en in Nederland zal dit rond 2017 ook zeer aantrekkelijk worden.

Bedankt voor je opmerking.

Groeten,

Lex


Door ir Maurice van bourgonje op 11 mei 2014

Beste Lex, nav je oproep voor verbetering van je nieuwe boek. Allereerst, het is erg motiverend dat er mensen zijn, die kennis en ervaringen bundelen, zodat anderen er iets aan hebben. Verschillende mensen in mijn omgeving hebben op basis daarvan de knoop voor aankoop panelen kunnen doorhakken.
Als tweede (ik heb niet gekeken of ’t onderwerp is gedekt), in uitwisseling van ervaringen kwam de oude vs nieuwe (digitale) meters ter sprake. Zolang je meter terugdraait, kun je profiteren van salderen. In de toekomst wordt de regelgeving rondom salderen waarschijnlijk aangepast. De electriciteits-bedrijven/netwerkbeheerders hebben er dan baat bij om exact te weten hoeveel je produceert met panelen, hoeveel je verbruikt. Met digitale meters weten ze dat teruggeleverde deel exact en kunnen ze dat aandeel met een (dan) ander tarief behandelen. Met de oude meter is dat onderscheid door hun niet te maken. Door randapparatuur of de inverter kun je als paneleneigenaar wel bepalen hoeveel de panelen hebben opgeleverd, ook al heb je een ouderwetse teller in de meterkast.
Tot nu toe is het NIET verplicht om de oude meter te vervangen voor een nieuwe. De e-maatsch. netbeheerders schrijven je na registratie (via http://www.energieleveren.nl, ook handig om te doen om het NL streven voor duurzame opwekking te ondersteunen) dat je je elektriciteitsmeter moet vervangen. Dat kan kostenloos en ze geven nog meer aantrekkelijke, begrijpelijke redenen. Ik kon niet voorkomen te denken, dat het aparte tarief, de btw afrekening vooruit lopend op een evt. wetswijziging of met terugwerkende kracht ingevoerd kan worden. Het heeft dan voordeel, dat de netbeheerder je daadwerkelijke panelenopbrengst niet kent.


Door Koos Koeman op 16 juni 2014

Dag Maurice, zie in mijn reactie van 16 juni 21:04 de link:
http://www.zonenco.nl/particulier/is-mijn-meter-geschikt/
Het lijkt mij dat de ‘veiligste’ meter de ouderwetse terugdraaiende meter is.
Welke zekerheid blijft er over als je gedwongen wordt een slimme meter te plaatsen?


Door Rik de Haas op 31 juli 2014

Beste Maurice, goede aanvulling(en), vooral je uitleg van de oude vs nieuwe meters. Toch is het wel begrijpelijk dat men niet zo happig is op het salderen. De energie opwekkende partijen vinden al dat salderen natuurlijk niet zo leuk. Ze vragen ons als afnemer namelijk helemaal niet om te leveren maar om af te nemen. Nu leveren wij toch en stel nu dat we net zoveel leveren als afnemen; als we ’s winters de wasmachine aanzetten en ’s zomers ’s avonds een lamp dan moeten die wel aangaan. En dat doen ze ook, omdat er energiecentrales staan te draaien die best veel geld kosten. Na salderen kunnen ze echter geen rekening sturen voor de geleverde diensten en dat heeft natuurlijk niets met duurzaam ondernemen te maken.

Dan is er nog een tweede partij die inkomsten derft, namelijk de overheid en juist die zijn gek op ons geld en willen het hebben. Ook op dat punt gaan we als zonnepanelen eigenaar natuurlijk nog wel het één en ander meemaken!

Zomaar een nuchtere beschouwing van een zonnestroom liefhebber.


Door Willem Peters op 10 mei 2014

Lex. Over salderen is meer te zeggen b.v dat er op dit moment onbeperkt mag worden gesaldeerd. Dat het gezien de staffeling van de energiebelasing vooral voor mensen met verbruik< 10.000 KWh per jaar interessant of zeker meer interessant is Etc. Maar een andere zeker zo belangrijke argument is dat er onzekerheid is of er na 2017 nog dezelfde regeling bestaat. Die kan minder zijn


Door R. Hoffmann op 14 september 2012

Wellicht bij vermelden dat na saldering op jaarbasis een evt. overschot veel minder oplevert (ca. 6 ct / kWh) dan een afgenomen kWh (ca. 23 ct / kWh) Dus zorg ervoor dat je PV niet te groot is zodat dat de opgewekte kWh <= aan het jaarlijks verbruik in kWh.


Door Lex Schiebaan op 16 september 2012

René. Bedankt voor deze aanvulling. Helemaal gelijk in. Salderen is plus minnen tot aan de 0. Meer opwekken dan het verbruik is financieel niet aantrekkelijk.

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.