Terugleversubsidie zonnepanelen vervangt salderen in 2020
16 juni 2018 
2 min. leestijd

Terugleversubsidie zonnepanelen vervangt salderen in 2020

Terugleversubsidie zonnepanelen in het kort:

  • De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt in 2020 vervangen door een terugleversubsidie
  • Terugverdientijd zonnepanelen blijft 7 jaar
  • Voor iedereen die al zonnepanelen heeft komt er een soepele overgangsregeling.

Nieuwe terugleversubsidie voor zonnepaneel eigenaren en kopers

Minister Wiebes heeft in een brief de kamer geïnformeerd wat de plannen zijn om de salderingsregeling te vervangen door een terugleversubsidie. Over deze overgang wordt al een tijd gesproken en nu zijn de eerste details bekend gemaakt.

Het belangrijkste punt is dat het voor iedereen aantrekkelijk moet blijven om zonnepanelen te kopen. En dat is belangrijk want daarmee erkent de Minister de rol van particuliere huishoudens in de overgang naar meer duurzame energie.

Klik op de brief om de volledige brief van Minister Wiebes aan de 2e Kamer te lezen

Hoe werkt dat? Minister Wiebes in de brief aan de 2e Kamer

Hieronder geef ik in grote lijnen weer hoe ik de terugleversubsidie wil vormgegeven.

  • De nieuwe subsidieregeling start in 2020 en zal jaarlijks worden opengesteld voor nieuwe aanvragen zolang de terugverdientijd voor zonnepanelen zonder stimulering nog ruim boven de zeven jaar ligt.
  • De subsidieregeling staat open voor burgers en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting die zelf geproduceerde hernieuwbare elektriciteit invoeden op het elektriciteitsnet. De regeling geldt dus ook voor andere hernieuwbare energiebronnen dan zonne-energie, bijvoorbeeld windenergie.
  • De terugleversubsidie geldt vanaf 2020 ook voor burgers en bedrijven die al geïnvesteerd hebben in zonnepanelen en nu gebruikmaken van de salderingsregeling. Voor deze groep kan een soepele overgang worden vormgegeven.
  • De terugleversubsidie geldt uitsluitend voor de op het elektriciteitsnet ingevoede hernieuwbare elektriciteit en dus niet op het directe eigen verbruik achter de aansluiting. Over de zelf opgewekte hernieuwbare elektriciteit die burgers en bedrijven zelf direct verbruiken of opslaan achter de aansluiting, betalen kleinverbruikers ook na 2020 geen energiebelasting en ODE.
  • Bij het vaststellen van de hoogte van de subsidie ga ik uit van een terugverdientijd van gemiddeld circa zeven jaar voor een representatieve referentiecasus en de meest kostenefficiënte zonnepanelen die op de markt verkrijgbaar zijn. Het kabinet stelt de hoogte van de subsidie vast na consultatie met de markt.
  • Jaarlijks wordt van tevoren een subsidieplafond vastgesteld en van dekking voorzien binnen de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hierbij wil het kabinet de regeling kosteneffectief inrichten om overstimulering te voorkomen.
  • Uitgangspunt voor de uitvoering van de terugleversubsidie is om consumenten optimaal te faciliteren. Dat betekent dat er één loket komt bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO.nl) waar kleinverbruikers een beschikking voor een terugleversubsidie kunnen aanvragen. De uitbetaling van de terugleversubsidie vindt plaats door de energieleveranciers via de energienota om de verrekening zo eenvoudig mogelijk te maken voor consumenten.

Wat vind jij van de nieuwe terugleversubsidie? Laat hieronder een reactie achter.

Fritts is benieuwd wat jij van de terugleversubsidie vind. Ook als je vragen hebt kan je die hieronder stellen.

(Update 16-6-2018. Later meer.)

Over de schrijver
Patrick
Door

Patrick

op 16 Jun 2018

Tja... wat dat concreet (mbt financien) voor de consument betekend is hiermee nog niet helder lijkt mij. Daarnaast zijn kreten als 'plafond', 'jaarlijks vaststellen', 'dekking afhankelijk van begroting' en 'gemiddeld uitgaande van terugverdientijd 7 jaar', zeer lastig te intrepeteren en nog vrijelijk in te vullen. Ik hou mijn hart vast in ieder geval....

sunny
Door

sunny

op 16 Jun 2018

Ik vraag me af... zou graag nog 20 panelen bijleggen in de komende jaren. Is er een goede reden om dat nog in 2019 te doen? (ontwikkelingen van panelen gaan ook door, heb zelf het idee dat de opbrengst per paneel steeds beter wordt.)

Wim
Door

Wim

op 16 Jun 2018

En jaarlijks een beschikking aanvragen, dan maar afwachten of je het krijgt.

Verwarde man
Door

Verwarde man

op 17 Jun 2018

Die terugverdientijd van 7 jaar geldt uiteraard voor een standaard huishouden met 3000 kwh verbruik, gemiddeld door het jaar heen hetzelfde. Als je je verwarming regelt via een warmtepomp knal je daar al zomaar 7000 kwh overheen, bijna volledig in de winter. Het gevolg is dat 70% van je elektriciteitsverbruik samenvalt met 30% van je elektriciteitsproductie. Je 10000 kwh PV systeem met warmtepomp ga je dan dus nooit in die 7 jaar terugverdienen omdat je relatief veel minder achter de meter verbruikt. Minister Wiebes liegt daar bewust over en iedereen trapt erin. Verder gaat men uit van de meest kostenefficiënte zonnepanelen die op de markt verkrijgbaar zijn. Bij dat soort Chinese rommel zit er geregeld een slecht paneel tussen die de hele string naar beneden haalt. Bovendien staan daken in de echte wereld niet onder de meest ideale hoek schaduwvrij op het zuiden. Die 7 jaar terugverdientijd is een illusie. Verduurzaming blijft een dure hobby voor idealisten.

Wim Westhoff
Door

Wim Westhoff

op 18 Jun 2018

We krijgen weer een sigaar uit eigen doos en moeten er nog voor betalen ook.

Erik
Door

Erik

op 20 Jun 2018

Ik wou panelen kopen. Maar dat ga ik nu NIET meer doen dus. Laat de overheid verrekken en laat ze lekker een dikke miljard boete betalen omdat ze de doelstelling daarna nooit meer gaan halen.

Jan
Door

Jan

op 30 Jun 2018

Erik, De overheid betaalt geen boete en je doet jezelf tekort

Rene
Door

Rene

op 11 Jul 2018

Hé Erik, hoe denk je dat de regering aan hun geld komt? Die "dikke miljard boete" betalen wij als belastingbetalers.

Jan
Door

Jan

op 21 Jun 2018

Subsidie steeds minder ieder jaar. Onzekerheid of je subsidie krijgt, dus je moet eerst kopen en dan maar hopen. Energie bedrijven hebben het goed gedaan in de lobby. Wordt zeker ook weer zo'n verhaaltje dat het financieel aantrekkelijker wordt na iedere 7 jaar je panelen op te ruimen en nieuwe aan te schaffen want anders ben je subsidie kwijt… jammer dat de salderen er uit gaat. Had die laten bestaan en had alleen wat aan die energiebelasting gedaan ofzo.

A. de Jonge
Door

A. de Jonge

op 21 Jun 2018

Omdat de overheid in nu zichtbaar in het nauw komt met hun energie doelen, moeten de burgers overstappen op systemen die nog lang niet uitgerijpt zijn!!! En dit vooral zelf gaan betalen, want de overheid steekt dit geld liever in hun eigen zak. Ik heb in het verleden contact gehad met een ir bij de NAM en die zei toe al, dit is al 35 jaar terug, dat de bodem meer zou gaan dalen als officieel werd gezegd. Men had toe dus al richting andere energie vormen moeten gaan zoeken! Ontwikkeling van b.v. de Thorium reactor, maar ja daar die kun je niet gebruiken om kernwapens te maken, wel energie met vele malen minder afval dat ook nog eens veel minder lang blijft stralen! Nee dan is er ineens de warmte pomp waar iedereen aan zal moeten, die nog lang niet uitgerijpt is, uitspraak van een instalateur, maar waar je als firma wel lekker aan verdient zowel aan de levering als aan de storingen. Zonnepanelen waarvan het belngrijkste de verkoop is en niet of je dak er echt geschikt voor is, ik heb al zoveel adviezen gehad die niet deugden van tientallen firma´s waar de verkoop en installatie belangrijker is dan de duurzaamheid van energie! Maar geld stoppen in echt onderzoek, door overheid want dit zijn de enige die zouden kunnen, ho maar.

jefdaems
Door

jefdaems

op 03 Jul 2018

Klopt helemaal.in 2016 warmtepomp laten installeren met HR ketel. Beloofd 400 % rendement praktijk na 2 jaar met pijn en moeite 200%

Piet
Door

Piet

op 06 Jul 2018

Waarom weer zo moeilijk doen...? Ze halen de transparantie weg, voegen enkele vage variabelen toe en er zullen ook wel een paar drempels komen. Het resultaat zal zijn dat je weer belazerd word je weet alleen niet hoe. Handhaaf gewoon de saldering met een reële aanpassing voor gebruik van het net voor terug geleverde en teveel geleverde Kwh’s. Duidelijkheid is een betere motivator dan de vaagheden die nu ongetwijfeld op ons af komen.

Pim
Door

Pim

op 06 Jul 2018

Dankjewel voor dit artikel over zonnepanelen. Als ik het goed begrijp was lange tijd saldering de regel. Nu wordt dat door een terugleversubsidie vervangen, wat het uiteindelijk nog aantrekkelijker maakt om deze aan te schaffen. Goede zaak als je het mij vraagt.

Sipke
Door

Sipke

op 08 Jul 2018

We waren van plan om 18 panelen te kopen, maar na het lezen van deze reacties + afhankelijkheid overheid over het wel of niet verkrijgen van subsidies zien we er vanaf, mij nu veel te onzeker! Jammer dat de saldering er uit ligt, dit gaf duidelijkheid!

Guido
Door

Guido

op 14 Jul 2018

Minister Kamp beloofde in juli 2017 nog dat de saldering tot 2023 werd verlengt. 3 maanden later wordt dit ingetrokken zonder duidelijkheid wat er voor terug komt. Weer 7 maandn later komt er een brief van 3 kantjes waar 7 maanden aan is gewerkt. Helaas staat er niks in. De afgelopen maanden hebben de eerlijke verkopers van zonnepanelen geen terugverdientijd kunnen aanbieden. Geen omzet kunnen maken, geen stroom kunnen opwekken.Als de overheid echt graag nieuwe zonnepanelen had willen stimuleren, dan hadden zij eerst beter nagedacht, dan een duidelijk alternatief bedacht, dan pas een bericht de wereld ingestuurd. Conclusie, er zijn in mijn bescheiden opinie dus 2 mogelijkheden; 1 de overheid wilde dat er in de afgelopen 7 maanden en de komende maanden geen extra zonnepanelen bijkomen. 2) de overheid is een beetje dom😀

jan
Door

jan

op 05 Aug 2018

7 jaar terug verdientijd. mmm op Chinese panelen gebaseerd waar op 3 september 2018 de circa 30% invoertaks ook nog eens wordt doorgestreept. Dus je weet dan wel wat er gebeurd. de berekening gaat daarop plaatsvinden, en die terug levertijd haal je dus nooit met de LG of panasonic panelen. Dit is zeer jammer want nu spoor je alleen de koop van goedkopere en slechtere aan die geen 25 jaar vol houd. enige manier is nu vol gooien en nog 2 jaar profiteren van salderen en daarna overgangregeling of helemaal geen panelen.

Jeroen van Dam
Door

Jeroen van Dam

op 04 Sep 2018

Wij hebben net een 18 tal zonnepanelen op ons dak laten zetten. Ben benieuwd wat dit voor ons gaat betekenen in de toekomst.

Jos
Door

Jos

op 09 Sep 2018

Het verhaal lijkt heel mooi met teruglever subsidie en terugverdientijd van 7 jaar. Eerlijk gezegd vertrouw ik dit soort verhalen nooit. Het gaat hoe dan ook geld kosten. Als het even slecht uitkomt veranderen de regels van het spel tijdens de wedstrijd. Nu mag ook de zonnepaneel investering weer bij de WOZ waarde worden opgeteld. Wij willen zelf graag van het gas af. Gebruiken omdat wij de wintermaanden weg zijn slechts 70m3 gas uitsluitend om onze zonneboiler na te verwarmen en hebben naar schatting 900kwh teveel opbrengst van onze panelen. Als wij echter onze huidige warmwater voorziening in stand willen houden moeten we naar een 3 x 35 amp aansluiting die dan ongeveer € 700,00 meer aan vastrechtkosten van Liander kost. Voor de naverwarming en eventueel nog een beetje verwarming zou de 900kwh over productie mooi gebruikt kunnen worden. Hoezo klimaat doelstelling halen. Eerst tot 2023 nu ineens tot 2020. We gaan maar afwachten wat er besloten wordt maar hebben er weinig vertrouwen in dat het aantrekkelijk blijft.

Leonie
Door

Leonie

op 26 Sep 2018

Ik zit er aan te denken om ook zonnepanelen te nemen, ik ben benieuwd hoe deze regeling precies uitpakt.

Ed
Door

Ed

op 24 Dec 2018

ik heb al 5 jaar zonnepanelen salderen gaat prima zonder poes pas. waarom weer moeilijk doen, saldering werkte naar mijn mening goed zonder allerhande regelingen, in de brief van de minister staat eigenlijk nog niet veel. wat willen we weten wat gaat het voor ons betekenen. ik heb het gevoel dat we er niet beter van gaan worden.

Leon
Door

Leon

op 15 Jan 2019

Ik heb anderhalf jaar terug 10 zonnepanelen laten plaatsen terwijl ik gezien mijn verbruik er maar 5 nodig had. Voor de extra kwh's die ik met die extra panelen produceer krijg ik per kwh slechts 7 eurocent. Die extra panelen waren dus niet rendabel. Het was voor mij dus een principekwestie. Ook omdat 10 panelen per paneel de aankoop en installatie goedkoper is. Met de terugleversubsidie zal ik gezien mijn overschot dus relatief meer ontvangen. Ik verwacht dus dat ik er op vooruit ga. Daarnaast vind ik de vervanging van de salderingsregeling ook om een andere reden positief. Iemand met de veel panelen en dus een overschot aan kwh's gaat nu dat overschot "benutten" door 's winters met een elektrisch kacheltje bij te stoken. Financiëel is dat ook grote onkunde. Want met elke 10 kwh à 7 ct bespaar je maar één m3 aardgas à 70 ct. Daar komt nog bij dat die elektrische kacheltjes meestal vooral aan gezet worden op winterdagen wanneer het niet waait (en de zon amper schijnt) en elektriciteitscentrales met een laag rendement draaien.Als mijn redenatie klopt dat een terugleversubsidie gunstig is voor mensen met veel panelen moet dat ook bekend gemaakt worden. Zodat men nu al kiest voor zo veel mogelijk panelen.

Kenneth
Door

Kenneth

op 13 Feb 2019

Als je structureel over produceert, moet je goed letten op welke energie leverancier je neemt!. Greenchoice bijvoorbeeld betaalt 11 ct/kWh overproductie (tot 10.000kWh).

Eric
Door

Eric

op 16 Jan 2019

Hiermee wordt een dagbatterij meer interessant. In de winter wek je zo weinig op dat je waarschijnlijk alles zelf gebruikt (zeker als je een warmtepomp hebt), dus in die zin 'saldeer' je in de winter dan nog door (maar dat is maar weinig op je totale jaaropbrengst). In de winter zal die batterij dus ook vrijwel niet in gebruik zijn. In de zomer wordt het wel interessant, want dan wek je relatief meer op, en met een batterij er bij die circa 1 of 2 dagen verbruik kan opslaan kan je meer van je eigen opwek gebruiken en met die dagbatterij redelijk zelfvoorzienend de zomer door. Je zal nog steeds een bepaald overschot terugleveren. Lente en herfst zal er uiteraard wat tussenin zitten. Zou interessant zijn om eens wat aan dit scenario te gaan rekenen zodra bekend is wat de hoogte van die subsidie is. Prijzen van batterijen zijn nu wel hoog, kan me voorstellen dat dit net zo'n curve gaat volgen als de zonnepanelen, en dan zou het wellicht over 5 jaar best een interessante optie kunnen zijn.Wij gaan waarschijnlijk dit jaar zonnepanelen plaatsen (plus warmtepomp, via de energiebespaarlening), maar een dagbatterij is al wel een volgende stap die wij overwegen. Maar zoals gezegd moeten we daar eerst aan gaan rekenen zodra e.e.a. meer duidelijk is.Is alleen jammer dat die batterij nog niet als maatregel onder de energiebespaarlening zit, dan had die er misschien dit jaar meteen al bij gekund, maar wellicht is dat over 5 jaar wel zoBen wel benieuwd hoe jij dit geschetste scenario ziet Lex?

WAM van Loenen
Door

WAM van Loenen

op 25 Jan 2019

Mijn gevoel zegt dat de ontwikkeling naar waar wij ons huis later mee moet gaan verwarmen er een zal zijn waarmee door Shell, Eneco, Essent, de VVD, en consorten, veel te verdienen moet zijn. M.a.w, het is niet zeker dat de beste oplossing het wordt. De keuze zal niet per definitie in het belang van de burger zijn. Genoemde club promoot nog steeds het vol leggen van je dak om vervolgens binnenkort op te houden met salderen. M.a.w, zij gaan goedkoop stroom innemen bij burgers en vervolgens duur verkopen. Bij het verhaal over hoe snel je de kosten voor aanschaf van panelen eruit hebt laten ze het stoppen met salderen in 2021 buiten beschouwing. Ik vermoed dat wij burgers bij de keuze waar we op gaan verwarmen en koken ook weer de melkkoeien voor de 'machtigen' moeten worden.

Frits
Door

Frits

op 13 Feb 2019

Eerlijke salderingsregeling.

Wim
Door

Wim

op 13 Feb 2019

Eerlijke salderingsregeling.

Frits
Door

Frits

op 13 Feb 2019

Ik zou graag terug willen naar een analoge meter. De analoge meter loopt terug. Het is een eerlijk systeem. Ik ga niet meer panelen plaatsen dan nodig is voor eigen gebruik. De overheid mist inkomsten en wil het geheel opheffen. De analoge meter moet weg. Eerst lokken en dan terugpakken.

Henkiepenkie
Door

Henkiepenkie

op 21 Apr 2019

Laat het gewoon weg een stuk op de oude manier verder gaan. Als je een 4 standen slimme meter hebt met een piek en dal registratie tel dan van het verbruik van net eerst de geregistreerde terug geleverde energie hiervan af en als je dan teveel aan energie hebt terug geleverd laat dan pas de terug leveringssubsidie gelden. Dan ben ik tevreden niet op die wijze wat meneer (K)Wiebes meent. Maar dan ook wel voor iedereen de verplichting om een SLIMME METER te nemen en dat een draaischijf meter hiervoor niet meer is toegestaan. Zodat dit dan alles op een eerlijke manier geregistreerd wordt.

Nick
Door

Nick

op 16 Jun 2019

Hier was het wachten op. De huidige regeling kost de overheid te veel geld en dat wordt nu teruggehaald. Alles wat je niet direct zelf verbruikt is weg en over de rest wat je op enig moment nodig hebt ga je fors meer betalen. Ik snap dat de commerciële geldwolven dit graag willen en de overheid graag meer wil verdienen aan de energietransitie. Enige verliezers zijn de burgers en het klimaat. Tja het blijft de VVD.

Reactie plaatsen