Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Bespaar door inzicht: energieverbruik in huis meten

Ja, het energieverbruik in huis meten, daar heb ik mij deze week in verdiept. Denk zelf maar eens even na. Wat gebruikt er allemaal stroom in huis? Welke apparaten koop je die op stroom werken? En welke apparaten doen het op batterijen? En welke apparaten op batterijen die je weer kan opladen met stroom van het net of stroom van je eigen dak?

Wat je niet kan zien, kan je niet op besparen

Zoals jullie wellicht weten is mijn fascinering van stroom ontstaan, toen ik besefte dat je het niet kon zien. Toch gebruiken we iets wat we niet kunnen zien. Oftewel, onze zintuigen kunnen het niet observeren. Ok, je kan natuurlijk onder stroom komen te staan en dan voelen je zintuigen het zeker wel, maar ik denk dat de strekking duidelijk wordt. We kopen dus ook iets wat we niet kunnen zien. We moeten dus geloven dat je iets hebt afgenomen, wat je niet kan zien, maar wat dus ook moeilijk te controleren of kan meten.

Zelfde apparaat, ander verbruiksprofiel

Waarom ik hierover begin is het feit dat er ronduit wordt gecommuniceerd over het zuiniger omgaan met energie. Maar hoe kan je zuiniger omgaan met energie, als je de energie niet kan zien. Neem nu het volgende voorbeeld. Als je de lichtknop aanzet, gaat er een lamp branden. Oorzaak, gevolg. Als je de waterkoker switch aanzet, dan wordt er water verwarmt. Oorzaak, gevolg. Toch wordt er veel meer energie verbruikt om het ‘gevolg’ te bereiken. Maar wat weet je daar als consument van, die de stroom niet kan zien. En toch is er een enorm verschil in de hoeveelheid energie die moet worden gebruikt om het gewenste effect van de inzet van deze energie te bereiken. Zo kost het dus veel energie om water te verwarmen, en weinig energie om een lamp te laten branden.

De reden waarom dit relevant is, is om te beseffen dat bijvoorbeeld twee vriezers, de 1 tien jaar oud en de andere splinternieuw een andere energie-inspanning vragen om hetzelfde doel te bereiken. Namelijk, het bevroren houden van je spullen. Toch is het moeilijk om te achterhalen om te bekijken wat het energieverbruik dus is van een bepaald apparaat. Ok er zijn bepaalde plugs die je kan gebruiken om energieverbruik van bepaalde apparaten te meten, maar echt handig vind ik die niet. Sterker nog, ik ben tot nog toe te lui (of niet fanatiek genoeg) geweest om ze toe te passen. Kan dat niet eenvoudiger dacht ik, en toen vond ik een andere systeem.

1 oplossing, alles inzichtelijk

Het is een apparaat dat je plaatst op de stroomkabel die de woning binnenkomt.

Energie verbuik meten in huis

Energie verbruik meten in huis

Dit apparaat leert in een bepaalde periode het verbruik van de apparaten die in jouw huis staan. Na verloop van tijd weet dit apparaat, wat de waterkoker is, wat de vriezer en wat de droger. Het nuttige is dat je hierdoor niet aan de slag hoeft met plugs om ieder apparaat afzonderlijk te meten. Daarnaast is dit voor het eerst dat je het energieverbruik eenvoudig kan, daar komt ie dan, kan ZIEN. Wonderbaarlijk.

Als je hebt geleerd welke apparaten in jouw huis stroom verbruiken, kan je je gaan afvragen of je al deze apparaten nodig hebt, en welke wellicht aan vervanging toe zijn. Tevens kan je gaan nadenken of je deze apparaten daadwerkelijk op dat moment nodig hebt. Als je weet dat een apparaat een extreme energiebehoefte heeft (bijvoorbeeld een oven), dan kan je ervoor kiezen deze te gebruiken als het zonnetje goed schijnt. Dan maak je een lekkere taart, van je eigen zonnestroom.

Meten is weten

Nu we stroom en stroomverbruik eenvoudig kunnen zien, zal het makkelijker worden om apparaten die nutteloos stroom staan te vreten uit te schakelen. Wist je dat het stroomverbruik van sluipverbruikers op kan lopen tot wel 30%. Dat betekent een kostenpost in een gemiddelde woning van ruim 300 euro per jaar. En hé, dat neem ik je niet kwalijk. Hoe kan je verbruik van iets verminderen, dat je niet kan zien. Nou, vanaf nu dus niet meer.

Joris van Fritts schrijft een blog reeks over het slim verbruiken van zelf opgewekte stroom en besteed daarbij ook aandacht aan aanverwante onderwerpen die te maken hebben met het energiev erbruik in de woning. Welke methodes pas jij toe om minder stroom te gebruiken van het stroom net? Met het inzichtelijk maken van stroomverbruik, het opwekken van stroom met zonnepanelen, en het op de juiste manier gebruiken van opgewekte stroom, wil Fritts toe naar een super de-centraal energienetwerk. Denk jij met ons mee?

Sidenote: alles in perspectief

Mijn interesse voor energie werd verder aangewakkerd na een periode van 7 maanden in Kenia te hebben gewoond. Hier was de keuze voor zonnepanelen niet ingegeven door een schonere wereld of een betere prijs. Nee, de hoofddrijfveer was überhaupt toegang krijgen tot energie. Hoe groot het zonnepaneel moest zijn die iemand nodig had, was afhankelijk van het aantal lampen dat iemand in zijn huis had en of hij wel of geen radio of tv had. Er werd dus berekend aan de stroombehoefte van lampen, tv en radio welke type paneel nodig was. Dat is toch echt een andere wereld dan Nederland, waar de stroom die je niet kan zien als vanzelfsprekend wordt gezien.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Joris Beukeboom
Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn. Dan ben ik 64. Een mooi moment om met pensioen te gaan. Ik zal dan grootvader zijn en terugkijken op een enorme transitie in de energiesector. Met trots, ik heb mijn steentje bijgedragen. Ik studeerde 7 jaar aan de Wageningen Universiteit om mij te verdiepen in het koopgedrag van consumenten. Met periodes studeerde ik in het buitenland (Amerika en Kenia) en leerde dat duurzaam consumptiegedrag geen vanzelfsprekendheid is. De producten die wij gebruiken in de duurzame energiesector zijn technisch van aard en met een mate van technische complexiteit, die nieuw en soms onbegrijpelijk is voor de doorsnee consument. De afgelopen 5 jaar heb ik mij gespecialiseerd in de aanbiedende partijen van zonne-energie producten. De aanbieders hebben de taak het zonne-energieproduct aan de man te brengen, met het spreekwoord in mijn achterhoofd ‘wat een boer niet kent, dat eet hij niet’. Wij zijn het bedrijf Fritts begonnen, om de aanbieders een handje te helpen en de consument te overtuigen van de voordelen van de zon. Heb je een vraag over een product of een aanbiedende partij? Het antwoord hebben wij! Joris, Medeoprichter Fritts.nl

Comment Section

14 reacties op “Bespaar door inzicht: energieverbruik in huis meten


Door ribbon op 29 januari 2021

Sumati Electronics Private Limited. Sumati electronics is the leading manufacturer of PV Ribbon PV bus bar and solar photovoltaic ribbon products used in solar panels instruments Throughout the long term, Sumati Electronics has surfaced on PV Ribbon itself. as a name to break benchmark with regards to taking into account tweaked client requests and outperforming assumptions through persistent Research and Development by the group of amazingly qualified designers in its assorted field.


Door Mulder op 7 oktober 2020

Door deze pandemie probeer je veel te besparen, dus alle tips of suggesties zijn altijd welkom. Het was een interessant blog. Ik geef je groot gelijk dat het handig is om inzicht te hebben op je eigen energieverbruik. Dank je voor dit artikel.


Door Easystart Office op 25 juni 2019

Misschien wordt het tijd om zo een ding te overwegen. Thanks voor dit artikel 🙂Door Hester op 3 december 2018

Het apparaat geeft echt een goed inzicht. Ik gebruik toch een stuk meer stroom dan ik dacht.


Door Hans op 19 november 2018

Ik heb een meter aangeschaft, het helpt inderdaad om inzicht te geven en meer te besparen.


Door Ilse op 23 oktober 2018

Zelf heb ik tijdens mijn verbouwing een meter tussen de apparaten gezet zodat ik precies kon meten hoeveel stroom te verbruiken. Daardoor heb ik ook een nieuwe droger gekocht, dit scheelt al aanzienlijk in mijn stroomverbruik!


Door Maikel op 23 juli 2018

Beste Joris,

Leuk artikel en de situatie die je schetst is voor mij ook erg herkenbaar. Ik vind de oplossing die je aandraagt om energieverbruik meer inzichtelijk te maken met als doet het verbruik te verminderen dan ook erg slim. Om in 2050 energieneutraal te zijn moet er veel gebeuren en ik denk dat het voor een groot deel begint bij bewust zijn. Daarvoor is energieadvies essentieel en dit soort oplossingen zijn in dat opzicht erg belangrijk!

Groet,
Maikel


Door Marieke op 4 juni 2018

Heel handig dat apparaat. Zonder er bij na te denken gebruiken we zo veel onnodige stroom. Ook goed voor de portemonnee dat apparaat haha


Door Roland op 20 april 2018

Hoi,
ik krijg morgen zonnepanelen (solar edge) met daarbij de bijbehorende app. Ook heb ik sinds maandag een slimme meter. Kan ik de app u zo inrichten dat ik inzicht krijg in productie, eigen gebruik en ingekochte elektriciteit?

zo nee, heeft iemand ideeën hoe dat in te richten? Liefst zonder nog een aparte meter toe te voegen aan de zonnepanelen.Door kaylee op 19 april 2018

Dit heeft mij wel even aan het denken gezet. je gebruik zoveel maar hebt eigenlijk geen idee in wat. Dit is misschien wel de perfecte oplossing!


Door Anoniem op 27 maart 2018

…volgens mij mis ik de naam vh apparaat welke genoemd wordt wat je stroom meet. Kan dat nog genoemd worden? Alvast bedankt.


Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.