Particulieren kunnen eigenlijk alleen beginnen aan zonnepanelen wanneer ze een koophuis hebben. Wie een huis huurt, is immers geen eigenaar van de woning en kan dus ook niet bepalen wat ermee gebeurt. Gelukkig zien ook verhuurders in dat duurzame energie de toekomst is. Dat is leuk nieuws voor de huurder, al kan er een – klein – prijskaartje aanhangen.
Onlangs werd het wetsvoorstel omtrent de energieprestatievergoeding goedgekeurd in de Eerste Kamer. De nieuwe wet bepaalt dat verhuurders een vergoeding mogen vragen van hun huurders als zijn de woning hebben verduurzaamd. De huurder draagt zo een steentje bij aan bijvoorbeeld de zonnepanelen die op zijn dak komen.
Door de invoering van de energieprestatievergoeding hoopt de overheid verduurzaming een nieuwe impuls te geven. Voor een verhuurder was er tot voor kort geen trigger om te investeren in duurzame energie. Hijzelf zag weinig terug van de forse investering. Door de nieuwe wet is het ook voor verhuurders aantrekkelijker om de huurwoning te verduurzamen.
Niet duurder uit
Al voordat de wet was aangenomen bepaalde de overheid dat de huurder niet duurder uit mag zijn door de energieprestatievergoeding. In principe moet de extra bijdrage de plaats innemen van de energierekening. Waar de huurder voorheen betaalde voor zijn energiekosten, zal hij nu betalen voor de duurzame maatregelen die in zijn woning zijn getroffen. Idealiter zal ook de huurder profiteren en op maandbasis goedkoper uit zijn.