Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Fritts leert bij: ‘de warmtepomp’

Op 14 september bezocht ik de eerste ‘Dag van de warmtepomp’ georganiseerd door AeresTech in Ede. Dit goed georganiseerde evenement straalde hoop uit, voor een sector die in de kinderschoenen staat, maar trappelt om te groeien. De ambities zijn immers groot, voor een sector die volgens het energieakkoord 600% moet gaan groeien.

Warmtepompen is de oplossing voor aardgasvrije woningen. De techniek die al jaren bestaat, vindt de laatste jaren haar weg naar een groter publiek. In zowel de bestaande bouw, nieuwbouw en utiliteitsbouw worden verschillende toepassingen van de warmtepomp techniek toegepast.

Maar wat doet die warmtepomp nu eigenlijk?

Ik zie het proces alsvolgt: Ten eerste wordt er warmte gehaald uit een bron. Deze bron kan lucht of water zijn. De warmte uit die bron is de ‘brandstof’ die gebruikt gaat worden. Ten tweede wordt deze warmte opgewaardeerd, met een pomp systeem. Dit pompsysteem is bekend onder de naam de warmtepomp. Ten derde wordt deze opgewaardeerde warmte afgegeven aan een oppervlak, bijvoorbeeld in de vloer waar vloerverwarming is geïnstalleerd.

De warmtepomp is in mijn ogen daarom een te nauw begrip. De warmtepomp vermenigvuldigt de opgehaalde brandstof en geeft dit weer af aan de vloerverwarming. De functie van het proces is dus warmtewinning en vermenigvuldiging. Ik noem warmtepomp daarom liever ‘WarmteWinnaar’.

Dit is de start van een blogreeks van Fritts.nl over duurzame energie die als bron de zon gebruiken: jullie vragen en opmerkingen worden gewaardeerd. Plaats reacties daarom onder deze blog.

Joris Beukeboom
Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn. Dan ben ik 64. Een mooi moment om met pensioen te gaan. Ik zal dan grootvader zijn en terugkijken op een enorme transitie in de energiesector. Met trots, ik heb mijn steentje bijgedragen.Ik studeerde 7 jaar aan de Wageningen Universiteit om mij te verdiepen in het koopgedrag van consumenten. Met periodes studeerde ik in het buitenland (Amerika en Kenia) en leerde dat duurzaam consumptiegedrag geen vanzelfsprekendheid is. De producten die wij gebruiken in de duurzame energiesector zijn technisch van aard en met een mate van technische complexiteit, die nieuw en soms onbegrijpelijk is voor de doorsnee consument.De afgelopen 5 jaar heb ik mij gespecialiseerd in de aanbiedende partijen van zonne-energie producten. De aanbieders hebben de taak het zonne-energieproduct aan de man te brengen, met het spreekwoord in mijn achterhoofd ‘wat een boer niet kent, dat eet hij niet’.Wij zijn het bedrijf Fritts begonnen, om de aanbieders een handje te helpen en de consument te overtuigen van de voordelen van de zon. Heb je een vraag over een product of een aanbiedende partij? Het antwoord hebben wij!Joris, Medeoprichter Fritts.nl

Comment Section

0 reacties op “Fritts leert bij: ‘de warmtepomp’

Plaats een reactie