Fritts leert bij: ‘de warmtepomp’
30 november 2017 
0 min. leestijd

Fritts leert bij: ‘de warmtepomp’

Op 14 september bezocht ik de eerste ‘Dag van de warmtepomp’ georganiseerd door AeresTech in Ede. Dit goed georganiseerde evenement straalde hoop uit, voor een sector die in de kinderschoenen staat, maar trappelt om te groeien. De ambities zijn immers groot, voor een sector die volgens het energieakkoord 600% moet gaan groeien.

Warmtepompen is de oplossing voor aardgasvrije woningen. De techniek die al jaren bestaat, vindt de laatste jaren haar weg naar een groter publiek. In zowel de bestaande bouw, nieuwbouw en utiliteitsbouw worden verschillende toepassingen van de warmtepomp techniek toegepast.

Maar wat doet die warmtepomp nu eigenlijk?

Ik zie het proces alsvolgt: Ten eerste wordt er warmte gehaald uit een bron. Deze bron kan lucht of water zijn. De warmte uit die bron is de ‘brandstof’ die gebruikt gaat worden. Ten tweede wordt deze warmte opgewaardeerd, met een pomp systeem. Dit pompsysteem is bekend onder de naam de warmtepomp. Ten derde wordt deze opgewaardeerde warmte afgegeven aan een oppervlak, bijvoorbeeld in de vloer waar vloerverwarming is geïnstalleerd.

De warmtepomp is in mijn ogen daarom een te nauw begrip. De warmtepomp vermenigvuldigt de opgehaalde brandstof en geeft dit weer af aan de vloerverwarming. De functie van het proces is dus warmtewinning en vermenigvuldiging. Ik noem warmtepomp daarom liever ‘WarmteWinnaar’.

Dit is de start van een blogreeks van Fritts.nl over duurzame energie die als bron de zon gebruiken: jullie vragen en opmerkingen worden gewaardeerd. Plaats reacties daarom onder deze blog.

Over de schrijver
Teake
Door

Teake

op 06 Feb 2018

Hallo Joris, Al zoekend kwam ik op jullie site terecht en was blij verrast door jullie duidelijke uitleg!! Ik zal eerst wat over de stappen vertellen die wij reeds gemaakt hebben in de wondere wereld van zonne energie, voordat ik met mijn vraag kom... Wij hebben nu vijf jaar ons dak bedekt met 22 panelen, samen goed voor 5390 WP. Ik kreeg veel vragen in de trend van: hoelang duurt het voor je die panelen hebt terug verdiend: Mijn wedervraag was dan steevast, hoelang duurt het voordat jij jouw keuken, badkamer, auto etc, hebt terugverdiend:-) Dat terug verdienen vond ik niet het belangrijkste, dat was het duurzame en het minder afhankelijk zijn! Ik heb mijn dak aardig verbouwd om het helemaal vol te kunnen leggen, zelfs de dakpannen heb ik eraf gehaald, details staan op de website onder menu "Zonne energie" De eerste jaren hadden we een overschot van zo'n 1200 kwh, maar afgelopen jaar hebben we dat door meer elektrisch te koken en bij verwarmen van water en het huis terug gebracht tot 99 kwh met een lager gasverbruik als prettig gevolg. Drie jaar geleden heb ik op mijn platte dak van de dakkapel (27 m2) nog eens 8 panelen geplaatst en die verwarmen middels wisselstroom onze "zonnestroomboiler". Met de zon van de afgelopen dagen gaat de temperatuur in de boiler alweer een beetje omhoog en het water gaat op dit moment al iets voorverwarmd door de cv installatie waar het verder verwarmd wordt tot 60 graden. We gebruiken alleen nog gas om te verwarmen (water en het huis) en daarvoor gebruiken we op dit moment zo'n 1250 m3 gas, zowaar niet slecht voor een vrijstaand huis bouwjaar 1953. Ons huishouden bestaat, zoals we ooit begonnen zijn weer uit twee personen, maar we hebben 2 regelmatig bewoonde blokhut B&B's in de tuin die worden verwarmd door infrarood panelen en elektrische boilertjes voor het warme water. Mijn volgende wens is om de gaskraan in huis helemaal dicht te draaien en ben op zoek naar een duidelijk advies op welke manier ik dit het beste kan aanpakken. Is dat de relatief eenvoudige plug and play methode d.m.v. infrarood panelen? Of is de aanschaf van een warmtepomp een beter alternatief? De woonkeuken en de badkamer worden verwarmd middels vloerverwarming en daar zijn we wel heel gek mee! Hoeveel kwh heb ik nodig om 1250 m2 gas te vervangen, is dat voor beide opties gelijk? Op onze garage (richting OOZ) heb ik nog plaats voor zeker 16 panelen, is dat voldoende om die 1250 m3 gas mee op te vangen? Ben heel benieuwd naar jouw advies! Vriendelijke groet, Teake

Joris Beukeboom
Door

Joris Beukeboom

op 09 Feb 2018

Hallo Taeke, Bedankt voor je vraag. Ten eerste de warmtepomp. Als ik de gegevens van deze website overneem (http://www.energieconsultant.nl/energiemarkt/energie-berekeningen-uit-de-praktijk/omrekening-van-m3-n-naar-kwh/) is 1 kuub gas ongeveer 35 MJ. Als je 1250 kuub gas wilt ‘vervangen’ hebben we het over 43750 MJ. Op deze website leren we dat 1kWh gelijk staat aan 3.6 MJ. Als je diezelfde kWh door een warmtepomp leidt, die een efficiency heeft van COP4 dan levert dan 14.4 MJ op. Als ik 43750 MJ deel door 14.4 MJ dan is er ruim 3000 kWh nodig om via een warmtepomp dezelfde hoeveelheid warmte te maken. De 4 achter COP is de vermenigvuldigingsfactor. Hoe hoger de COP, des te efficiënter er stroom wordt omgezet in warmte. Let wel: in de winter is de COP vaak lager! Je omschrijft dat je plek hebt voor 16 panelen. Hierdoor is het dus mogelijk je warmtevraag met een warmtepomp te creëren. Ten tweede: de infraroodverwarming. Infraroodverwarming heeft een COP van 1. Zou je je hele huis volhangen met infraroodpanelen, dan heb je ruim 12000 kWh nodig. Dat zou ik dus niet aanraden. Later zal ik nog een blog posten over de voor en nadelen van infrarood panelen. Ik hoop dat ik je vragen zo heb kunnen beantwoorden. Meer vragen kan je hieronder stellen of op de community. Lid worden van de community is gratis. (https://community.fritts.nl/) Groet, Joris van Fritts

Teake
Door

Teake

op 17 Feb 2018

Dankjewel Joris voor je snelle en duidelijke antwoord.

Frans
Door

Frans

op 08 Feb 2018

Dag Joris, Gasverwarming vervangen is mogelijk met een warmtepomp lucht/lucht(=airco). Als deze 1 kWh (=3,6Mj) verbruikt geeft deze bij een COP van 4, een warmte van 4 kWh af. Een airco is de goedkoopste en eenvoudigste wijze om elektriciteit om te zetten in warmte. 4 kWh (14,4 Mj) warmte voor € 0,21 (Tarief 2018) In een gasketel met 100% rendement kost dezelfde hoeveelheid warmte € 0,295 aan gas. (0,65/m3-2018) Hetzelfde geldt voor water, ook hier kun je met een elektrische warmtepompboiler lucht/water, ook weer met een COP van 4, water verwarmen tot 55 graden. Een dergelijk apparaat heeft een elektrische spiraal voor noodgevallen en legionellabestrijding en ook nog een spiraal voor aansluiting op een zonnecollector (ofCV). Een warmtpompboiler van 190 liter kost € 1195 groeten, Frans

Joris Beukeboom
Door

Joris Beukeboom

op 08 Feb 2018

Hallo Taeke, Bedankt voor je vraag. Dit ga ik voor je uitzoeken en zodra ik een duidelijk antwoord voor je heb, kom ik er bij je op terug. Groetjes, Joris van Fritts

jos
Door

jos

op 04 May 2018

Joris, Zo simpel is het denk ik niet. De COP zal bij lage temperaturen veel lager zijn dan 4. Tevens heeft een warmte pomp een regeling/motor/compressor. Een verwarmingselement heeft een cos phi = 1, een warmtepomp een lagere (ergens tussen 0,5 en 0,95) Als er maar genoeg warmtepompen worden geplaatste dan gaan we in de toekomst gewoon deze blindstroom betalen (slimme meters) Een warmtepomp is dan ineens niet meer zo efficiënt als het allemaal lijkt.

Reactie plaatsen