Column: Een zonnepaneel is toch meer dan een suffe plaat
11 februari 2016 
1 min. leestijd

Column: Een zonnepaneel is toch meer dan een suffe plaat

Cathérine Minczeles ondersteunt sinds kort onze blogredactie. Ze stort zich vol in de wereld van de zonne-energie. Nieuwkomers kunnen zich soms verbazen over hoe tof duurzame energie eigenlijk is, op veel verschillende vlakken. Ook voor Cathérine gaat er een wereld open en daarover gaat onderstaande column. Fritts hoopt uiteraard dat nog meer mensen de verbazing van Cathérine – en al die anderen – binnenkort zullen delen.

Terug naar de essentie

Als je naar buiten kijkt, lijkt de wereld volledig door mensenhanden te zijn gemaakt. We hebben geleerd het leven te manipuleren en de natuur bijna volledig naar onze hand te zetten. Overleven, zoals onze voorouders op deze plek deden is haast onvoorstelbaar. Als je op die manier naar buiten kijkt lijkt het heden een sciencefictionfilm.

Soms lijkt het alsof al het andere op aarde ondergeschikt is aan ons, voor mij tenminste. Alsof alle planten, dieren, zeeën, bergen en bossen in dienst staan van de mensheid. Zo groots als we zijn, lijken we te vergeten dat onze wereld om een zon draait samen met andere planeten. Grip op wat de essentie zou moeten zijn, lijkt ver weg. Niet dat het erg is. In tegendeel zelfs, ik moet er niet aan denken om in berenhuiden te lopen zoeken naar bessen.

Maar om die reden is het wel leuk om weer in touch te komen met moeder natuur. Op die manier realiseer ik me dat ik onderdeel ben van de wereld en het universum waar zij zich in bevindt. Het kan heel makkelijk, zonder spirituele poespas.

In samenwerking met de wereld kan ik de zonnestralen opvangen en omzetten in energie. Hoe mooi is dat?! Ik heb me nog niet eerder verdiept in zonne-energie, maar zonnepanelen blijken veel meer dan suffe blauwe platen op daken van suffe mensen.

In het hedendaagse teruggaan naar de essentie, maar dan modern. Dat is bijzonder en dat is terug naar de zon – het motto van Fritts.

Over de schrijver
Joris
Door

Joris

op 15 Feb 2016

Wat een prachtig plaatje. De zon, zo mooi en belangrijk als dat hij is. Wat een leuke blog, duurzame energie, eens uit een andere hoek belicht!

Reactie plaatsen