Doe mee met 'Tel de Zon'
12 mei 2014 
1 min. leestijd

Doe mee met 'Tel de Zon'

De Solar Days zijn begonnen. Van 12 mei tot en met 18 mei vinden er door heel het land evenementen plaats die te maken hebben met zonnepanelen. Zoals open huizen, uitreiking Solar City Award en nog veel meer. Tel de Zon is onderdeel van de SolarDays en erg interessant. Heb je Zonnepanelen? Doe dan mee. Zelf kan je namelijk ook controleren of jouw systeem goed werkt.

Tel de zon:

http://www.solardays.nl/evenement-organiseren/tel-de-zon

De Stichting Monitoring Zonnestroom organiseert tijdens de Solar Days de actie ‘Tel de Zon’. Met deze actie vragen we eigenaren van zonnestroominstallaties om één week bij te houden wat de opbrengst van hun systeem is. Om er voor te zorgen dat een zonnestroomsysteem goed werkt, is het belangrijk dat een systeem goed geïnstalleerd is.

Hoewel veel eigenaren de mogelijkheid hebben om hun geïnstalleerde systemen te monitoren, vinden eigenaren het lastig de gemeten data te interpreteren, omdat ze geen referentie hebben. Een typische vraag hierbij is “komt een lagere opbrengst doordat de instraling minder is geweest of functioneert het systeem niet goed?”. Aan de deelnemers wordt gevraagd om vóór en na deze week de meterstand (cumulatief geproduceerde kWh) op hun omvormer door te geven.

De Stichting Monitoring Zonnestroom zal deze gegevens, gecombineerd met gegevens over de plaatselijke hoeveelheid zonneschijn, voor elke installatie een korte analyse maken van de prestatie van het systeem. Zodoende kunnen eigenaren inschatten of hun systeem goed functioneert. Mochten de prestaties tegenvallen, dan doet de stichting suggesties over wat er beter zou kunnen.

Heb je een zonnestroom-installatie? Doe mee!

Met dit project vragen we positieve aandacht voor zonne-energie om zo meer mensen over de streep te trekken om hun bijdrage te leveren aan het opwekken van duurzame energie. Met een zonnestroominstallatie doet u niet alleen de wereld een groot plezier, maar het is bovendien een goede investering om de kosten van uw energierekening te drukken.

Heeft u zonnepanelen op uw dak, doe dan mee! Hebben uw buren, schoonouders of vrienden zonnepanelen, vraag ze dan om mee te doen! In Nederland zijn meer dan 100.000 zonnestroominstallaties. Wij zouden het fantastisch vinden om zoveel mogelijk systemen mee kunnen nemen. Inschrijven kan eenvoudig via mijn-telweek

Wetenschappelijke analyse

Daarnaast zullen de gegevens nader worden geanalyseerd door het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht om inzicht te krijgen in de prestaties van zonnestroomsystemen in Nederland. De gegevens zullen worden gebruikt om uitspraken te kunnen doen over regionale verschillen in de hoeveelheid zonne-energie die door verschillende installaties wordt opgewekt.

Privacy

De verzamelde gegevens zullen alleen anoniem worden gebruikt om analyses te verrichten over de prestaties van zonnestroomsystemen. Omdat de zonne-instraling over Nederland kan verschillen, vragen we om de cijfers van uw postcode, zodat de juiste instralingsgegevens worden gebruikt.

Aanmelden op http://www.solardays.nl/ met de actie ‘Tel de Zon’ Begint maandag 12 mei a.s.!

Over de schrijver
Reactie plaatsen