Drie fouten die jij niet meer gaat maken
05 januari 2016 
2 min. leestijd

Drie fouten die jij niet meer gaat maken

Het overstappen op zonne-energie kan een flinke klus zijn. Wie zich als leek in de materie stort, ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Fritts is er natuurlijk om deze mensen te helpen, maar toch gaat er nog veel fout. Deze drie fouten zal jij in ieder geval niet meer maken.

1. Blindstaren op prijs

Het klinkt heel cliché, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: kijk bij het kiezen van zonnepanelen niet alleen maar naar de prijs. Voor veel mensen is het overstappen op zonne-energie een flinke investering en dus lijkt het aantrekkelijk om de kosten waar mogelijk te drukken. Tussen de verschillende fabrikanten zitten grote prijsverschillen. Waarom zou je dan veel betalen als het ook honderden of zelfs duizenden euro’s goedkoper kan?

Zonnepanelen zijn één van de producten waarbij kwaliteit ontzettend belangrijk is. Een slecht paneel heeft minder rendement en gaat ook nog eens beduidend minder lang mee. Een goede deal wordt zo op de lange termijn een heel slechte deal. Dit wil overigens niet zeggen dat een goedkoop paneel per definitie slecht is en vice versa.

2. Verkeerde oplossing kiezen

Bij Fritts proberen wie iedereen over wil stappen op zonne-energie van alle benodigde informatie te voorzien. Via onze blog en via de Gids. Er zijn ook mensen die gewoon maar wat doen op het moment dat ze besluiten zonnepanelen te kopen. Het gevolg is soms dat hun installatie niet aansluit bij hun benodigdheden.

Het doel van zonnepanelen is om de energievraag van een woning zo volledig mogelijk af te dekken. Oftewel, het rendement van de panelen moet ongeveer gelijk zijn aan het gemiddelde verbruik. Zodat je aan het eind van de maand niets of slechts een klein bedrag moet betalen aan de energieleverancier.

Toch zien we vaak dat mensen vooraf geen goed beeld hebben van wat ze maandelijks aan energie verbruiken. Ze nemen zonnepanelen, maar wel panelen met een veel te laag rendement. Aan het eind van de maand moeten ze alsnog een fors bedrag aftikken voor hun energiekosten. Door vooraf inzicht te hebben van je energieverbruik voorkom je onaangename verrassingen.

3. Vallen voor marketingpraatjes

Met ruim 1600 installateurs is er aan aanbod geen gebrek. Ze zullen je allemaal vertellen dat hun panelen de beste zijn, of in ieder geval goed genoeg om aan uw wensen te voldoen. Helaas blijken deze praatjes in de praktijk net iets te vaak niet helemaal juist.
Doe voordat je in zee gaat met een installateur ook zelf grondig onderzoek. Vraag duidelijke informatie op over de panelen die hij wil gaan installeren en bekijk op internet meerdere (!) recensies.

Door het grote aanbod aan installateurs zijn er partijen die het niet redden en failliet gaan. Ook voor jou als koper kan dit vervelend uitpakken, want naar wie moet je toe als er iets mis is met je zonnepanelen? Om dit gevaar in te dekken zijn er zogeheten waarborgfondsen waar sommige installateurs bij zijn aangesloten. Deze houden in dat andere bedrijven de service overnemen als de installateur over de kop gaat. Dat klinkt hartstikke goed en misschien is dat ook wel zo. In de praktijk blijkt tot op heden dat de waarborging uiteindelijk toch niet zo goed is als werd voorgesteld. Of de garantiestellingen een wassen neus zijn, zal de toekomst dus uit moeten wijzen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen