Ervaringsverhaal zonnepanelen kopen. Doe jij het sneller?
29 oktober 2015 
3 min. leestijd

Ervaringsverhaal zonnepanelen kopen. Doe jij het sneller?

Gisteren sprak ik uitgebreid met een oud-bankdirecteur. Ik stond op het ledenevent van de desbetreffende bank en zodoende kwam ik in gesprek met Gerard.  Hij had er helemaal zin in en stak gelijk van wal. Gerard was maar liefst twee jaar bezig geweest om zonnepanelen aan te schaffen. Hij ging hierbij erg grondig te werk en liet niets aan het toeval over.

Kleine waarschuwing: Gerard heeft een sterke mening en het hoeft dus niet te betekenen dat het ook voor jou geldt.

Gerard heeft er echt een project van gemaakt. Zo heeft hij diverse offertes aangevraagd. Verschillende partijen konden een offerte op afstand maken. Nou, dat vond hij maar niets want hij heeft een oude boerderij en dan wil je wel weten of het dak wel stevig genoeg is. Hij ging het dichter bij huis zoeken en er kwamen een aantal aanbieders langs.

Op de schuur?

Het liefst had hij de zonnepanelen op de schuur liggen. Deze heeft een dak op het zuiden. Maar volgens de verkopers kon dat niet. Want de huidige kabel was niet geschikt voor de zonnepanelen. Maar niemand kon hem eigenlijk vertellen waarom niet.

Plan B was het graven van een nieuwe kabel. Maar daar bleek ook geen één bedrijf zin in te hebben. Dat moest hij zelf maar doen. En één bedrijf kon het wel doen voor 125 euro per meter. Dan zou hij 1250 euro moeten betalen voor het graven van een kabeltje.

Plan C

Plan C was op het dak van de boerderij. Maar dan moest het wel echt mooi gedaan worden. Zijn vrouw had één simpele eis: het moet zwart en in één rechte rij.

Uiteindelijk wilden ze in zee gaan met een kleine lokale installateur. Deze had niet veel ervaring met het plaatsen van zonnepanelen maar kende wel zijn huis goed. En hij moest toch nog een aantal klusjes doen. Er was alleen een probleem: de installateur kon niet de materialen leveren die Gerard wilde en hij was te duur. Gerard is gaan bellen en kwam uiteindelijk uit bij een groothandel die de materialen kon leveren aan de installateur. En voor de installatiekosten die volgens Gerard te duur waren, hebben ze ook een oplossing gevonden. De installateur zou minder uren rekenen en als hij niet zou uitkomen dan zou Gerard alsnog bijbetalen.

Feest

Na 2 jaar voorbereiden, inlezen, bellen en adviseurs over de vloer was het in april 2015 zo ver. De zonnepanelen gingen het dak op. Uiteraard zagen ze er prachtig uit met mooie zwarte zonnepanelen in een strakke rij én was de installateur ook nog eens binnen de tijd klaar.

Gisteren hadden de zonnepanelen bijna 3.000 kWh opgeleverd. Niet slecht in ruim een half jaar (weliswaar het hele zonneseizoen wat goed is voor 75% van de opbrengst). Als ze zo door gaan leveren de zonnepanelen in een jaar 4.000 kWh op. Dat is mooi voor een installatie van 3.850 wattpiek.

Waarom duurde het zo lang?

Gerard doet het alleen als het goed is. Hij heeft zich helemaal verdiept in de materie. Hij vond het erg moeilijk om alles te snappen en te bevatten. Wat is nou goed en wat niet? Hij heeft zichzelf een expert gemaakt en wist op een gegeven moment meer dan de verkopers en installateur.

Gerard zei: “als gepensioneerde wil je toch dat alles een beetje ‘safe’ is”. Ik vroeg hem wat hij nou precies met ‘safe’ bedoelde. “Nou, dat als er iets gebeurt dat er iemand komt die het oplost”. 

Hij heeft dus voor een lokale installateur gekozen die hij al kent en vertrouwt. Dat vindt hij belangrijk voor het geval er iets misgaat. Als het simpele materie was geweest had hij gewoon een goedkopere landelijke aanbieder gekozen.

Wat kunnen we van Gerard leren?

Gerard heeft het in mijn ogen zeer professioneel aangepakt. Met als gevolg een traject van 2 jaar maar wel met het resultaat waar ze blij mee zijn. Toch heeft hij in mijn ogen niet alles goed gedaan.

Goed gedaan:

 • Serieus als project aangepakt
 • Dakinspectie vooraf laten uitvoeren
 • Op zijn gevoel afgegaan (gekozen voor een kleine installateur)
 • Gekozen voor mooie zonnepanelen en een omvormer van goede kwaliteit
 • App op zijn telefoon waarmee hij de opbrengst kan zien (ik zag gelijk dat hij in de ochtend last van schaduw heeft)
 • Omvormer op een geschikte plek gehangen

Niet goed gedaan:

 • Onervaren en niet-gecertificeerde installateur
 • Niet op de schuur geplaatst (technisch gewoon mogelijk)
 • Geen 3D schaduw analyse gemaakt vooraf

2 Jaar in 2 weken

Heb jij nou geen zin om 2 jaar van jouw kostbare tijd te investeren in het aankopen van zonnepanelen? Dan is de Fritts GO! speciaal voor jou gemaakt. Hiermee kan je dit proces makkelijk in 2 weken proppen. Wij hebben het werk namelijk al voor je gedaan!

Toen Gerard klaar was met zijn verhaal vroeg hij wat ik eigenlijk deed. Ik zei: nou, ik heb een online e-learning en adviesmodule gemaakt, maar die is eigenlijk 2 jaar te laat voor jou.

De Fritts Gids geeft namelijk antwoord op alle vragen die Gerard had. En dat bespaart je een hoop tijd en levert je uiteindelijk veel meer zonne-energie op. De Fritts GO! heeft:

 • Alle informatie die je zou moeten hebben.
 • Vragenlijst die je aan verkopers/installateur moet stellen.
 • Reviews van zonnepanelen, omvormers en montagesystemen.
 • Overzicht van installateur op basis van jouw voorkeuren.
 • Actuele prijzen. Wat mag iets kosten?

Bekijk wat de GO! is en wat de voordelen zijn voor jou.

Over de schrijver
Kees van Straten
Door

Kees van Straten

op 30 Oct 2015

Hallo Lex, wat een herkenbaar verhaal! Ik denk dat het tijd is de knoop door te hakken. Ik ga gebruik maken van je kortingscode. Bedankt alvast. Hartelijke groet, Kees

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 03 Nov 2015

Hallo Kees, Leuk! We zien je in de community. Groeten, Lex Schiebaan

Jean
Door

Jean

op 01 Nov 2015

Heeft hij het echt goed gedaan? Twee jaar. Als hij sneller had beslist, had hij al 8000 KW x 0,23 = 1840 Euro bespaard. Een kleine niet gecertificeerde en onervaren installateur? Hoe zit het dan met de garantie? Wij hebben indertijd gekozen voor een grote firma (Essent). je praat immers niet over een toestel met een levensduur van 1 of 2 jaar, en je wil dan ook graag langere garantie-zekerheid. Geen Schaduw-beoordeling? De essent medewerker adviseerde meteen vanwege de L-vorm en de oriëntatie van het dak een installatie met een deel ZW-georienteerde en een deel ZO-georienteerde panelen, elke groep met eigen omvormer (zonder prijsverschil met de installatie met 1 omvormer!). Bij de plaatsing werd al rekening gehouden met schaduwval door een lichtjes uitstekend gedeelte van het platte dak van de buren. We kunnen de installatie goed vergelijken met die van enkele buren (waar lokale installateurs gekozen hebben voor volledige Z-orientatie en evenveel panelen met slechts 1 omvormer. We hebben de opbrengsten vergeleken: de splitsing in twee anders georiënteerde groepen met elk een eigen omvormer resulteert in een hogere opbrengst.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 03 Nov 2015

Hallo Jean, Helemaal met je eens. 1. Eerder besluiten geeft meer rendement dan wachten. 2. Klopt van de garanties. Maar iedereen is anders en heeft zijn eigen voorkeur. En dat is nou precies wat Gerard goed gedaan heeft. Zijn gevoel gevolgd voor zijn situatie. Hij vertrouwd er blijkbaar op dat zijn installateur hem altijd komt helpen. 3. Geen schaduw beoordeling. Dat is inderdaad een kritisch punt en gebeurt volgens mij veels te weinig bij alle aanbieders. 4. Heel goed dat het opgedeeld is in 2 verschillende velden. Maar waarom dan 2 verschillende omvormers en niet gewoon op 1 met 2 MPP trackers? Overigens is een groot energiebedrijf vaak juist niet de juiste partij. Dit omdat ze eigenlijk geen voordeel hebben bij het verkopen van zonnepanelen. Het is hun meestal te doen om de marketing. En dat komt de kwaliteit niet altijd te goede. En vaak betaal je ook nog eens teveel. Zo heeft ieder zijn wensen en voorkeur. En in de huidige markt is dat niet altijd even makkelijk. Het gaan ons dan ook om het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Daarvoor heb je volgens ons de juiste kennis nodig. In de Fritts Gids vind je al deze informatie en tools in één overzichtelijke omgeving. Zodat je snel de juiste keuze maakt. Bedankt voor je reactie! Groeten, Lex Schiebaan

Reactie plaatsen