Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Gratis stroom uit de wortels van planten

article content

Gratis stroom uit de wortels van planten

Een plant is eigenlijk heel bijzonder. Het maakt gebruik van fotosynthese. Tijdens dit proces heeft een plant alleen zonlicht, water en koolstofdioxide nodig om voedsel (glucose) en zuurstof te kunnen produceren. Zonder planten zouden wij als mens niet kunnen leven. Zonder de zon zouden planten niet kunnen overleven. Zo is de cirkel weer rond en kunnen we voortdurend stilstaan bij het feit hoe belangrijk zonne-energie eigenlijk is. De wortels van planten kunnen echter ook gebruikt worden om stroom mee op te wekken. Een weiland dat energie opwekt voor je auto? Een veld vol met mooie kleurige bloemen dat een aantal huishoudens kan voorzien van stroom? Geloof het of niet; het is allemaal mogelijk.

Gratis stroom door fotosynthese

De toepassing van duurzame energie is voortdurend in ontwikkeling en de onderzoeken houden voorlopig nog niet op. Zo hebben twee studenten van de Universiteit van Wageningen het bedrijf Plant-e opgericht. Het idee kwam oorspronkelijk van Dr. ir. Bert Hamelers, maar twee studenten; Marjolein Helder en David Strik, hebben het idee verder onderzocht en uitgewerkt. Zo kwamen ze erachter dat tijdens het natuurlijke proces van fotosynthese veel organisch materiaal wordt geproduceerd dat niet gebruikt wordt. Dit overbodige organische materiaal gaat via de wortels van de plant weer terug de bodem in. De twee studenten hebben een zogenaamde brandstofcel ontwikkeld die energie haalt uit deze natuurlijke wisselwerking tussen de levende plantenwortels en de bacteriën uit de bodem. Gratis stroom dus!

Elektronen in de grond die energie opwekken

Een plant heeft onder andere zonlicht nodig om zuurstof en glucose te kunnen produceren. Tijdens dit proces komt er organisch materiaal vrij. Een plant gebruikt maar een klein gedeelte hiervan om zelf te kunnen groeien en de rest gaat via de wortels weer terug de bodem in. Er zitten bacteriën in de bodem van de plant die dit overbodige materiaal weer afbreken. Tijdens dit afbraakproces komen er zogenaamde ‘elektronen’ vrij. Plant-e heeft een brandstofcel ontwikkeld die deze elektronen via een draadje van de ene naar de andere kant laat stromen. Deze elektronen wekken energie op. De uitvinding van Plant-e vangt deze elektronen op met behulp van een zelf ontwikkelde koolstofelektrode. Plaats een lampje naast een plantje en ja hoor; hij zal gegarandeerd gaan gloeien!

Plant-e_technologie

Twee plekken in Nederland al voorzien van stroom uit de grond

Stel je voor; weilanden die auto’s kunnen laten rijden, kleurige en geurige bloemenvelden die een aantal huishoudens kunnen voorzien van stroom. Het systeem wekt ongeveer 3,2 Watt per vierkante meter op. Dat is misschien niet veel, maar hierdoor is het niet schadelijk voor de planten zelf en kan het nuttig zijn voor apparaten die weinig stroom nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan LED-verlichting langs de kant van de weg, WiFi-hotspots of het opladen van mobiele telefoons. Twee plekken in Nederland maken al gebruik van dit systeem. Op de HEMbrug in Zaandam is een buitenwerkplek voorzien van een lichtinstallatie dat werkt op deze stroom uit de wortels van planten. In Ede-Wageningen is er langs de kant van de weg een vangrail die bestaat uit lichtjes die branden door deze nieuwe vorm van duurzame energie.

De vele voordelen

Het opwekken van energie uit de wortels van planten is nog een aardig nieuw idee en daarom is deze ontwikkeling nog volop in ontwikkeling. Duurzame energie vanuit planten kan echter een hele verandering met zich meebrengen en heeft daarnaast ook vele voordelen. Natuurgebieden mogen beschermd blijven en krijgen een nuttige toegevoegde waarde. Ze kunnen namelijk dienen als schone energiecentrales! Deze afgelegen natuurgebieden kunnen opeens stroom opleveren, terwijl ze onaangetast en mooi mogen blijven. Er zijn ook allerlei interessante combinaties mogelijk. De productie van voedsel en vee kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met de productie van electriciteit. Of denk eens aan je eigen huis. Een huishouden heeft ongeveer 2800 kWh per jaar nodig. Een veld of weiland van 100m2 kan jouw huis dus voorzien van een jaar lang gratis stroom.

Planten zijn bijzonder. Wij kunnen niet leven zonder planten en planten kunnen niet leven zonder de zon. Daarom hebben wij de zon nodig. Zonne-energie? Dat is onze toekomst.

Heb je vragen over het Plant-e project of over dit artikel, laat dan gerust een berichtje achter.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Sarah Mulders
Sarah Mulders heeft voorheen bijna 10 jaar de wereld rondgereisd en gewerkt als duiklerares. Door het werken in de natuur en in zonnige oorden zag ze het belang van de zon en begon ze interesse te krijgen in duurzaamheid. Ze kwam in contact met Fritts zonnepanelen en schrijft sindsdien regelmatig blogs voor ze. Sinds oktober 2015 bestaat haar eigen auteursbedrijf 'Sarah Mulders'. Ze schrijft onder andere persberichten voor de internationale textielverzorgingsbranche CINET en is bestuurslid van de stichting 'Musicly' in het Westergaspark van Amsterdam, waar ze tevens ook content voor schrijft. Ze is singer/ songwriter en heeft tot slot een boek uitgebracht: http://boekscout.nl/shop/_.aspx/Worlds_of_a_broken_mind?bookId=5813

Comment Section

6 reacties op “Gratis stroom uit de wortels van planten


Door Wout op 1 december 2020

Dag Sarah
Ik ben leerkracht en zou graag een project uitwerken omtrent dit onderwerp. Ik zou zelf graag een lamp laten branden door energie te halen uit de wortels van planten.
Hebben jullie misschien materiaal voor scholen ter beschikking die wij kunnen ontlenen of aankopen om projecten op te starten?
Groetjes Wout


Door irene op 16 juli 2020

Energie uit wortels van planten, wat een opmerkelijke vondst. Dit wekt vragen op hoe je je tuin efficiënt kunt inzetten. In ieder geval is het al een mooie aanvulling op, bijvoorbeeld zonnepanelen. Al kun je je buitenverlichting er al maar op laten draaien. Alle kleine beetjes helpen.


Door Anna op 13 maart 2018

Dag fina
Wat leuk dat je het zelfde denkt ik denk ook dat bloemen en planten de beste oplossing zijn
En ik houd van bloemen en planten en ook de e plant heb ik in mijn tuin staan het lijkt me leuk om onderzoek te doen

vriendelijke groet Anna


Door Anna op 13 maart 2018

Dag fina
Wat leuk dat je het zelfde denkt ik denk ook dat bloemen en planten de beste oplossing zijn
En ik houd van bloemen en planten en ook de e plant heb ik in mijn tuin staan het lijkt me leuk om onderzoek te doen

vriendelijke groet Anna


Door Ken Willemsen op 11 december 2017

Dag Sarah,
Verbluffend om te lezen wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.
Ik ben zelf actief in het vastgoed (kleinschalig) en ben me veel aan het verdiepen in het energie-neutraal maken/bouwen van huizen.
Ten eerste omdat het kan, ten tweede omdat we weinig keus hebben met het oog op de toekomst.
Ik vraag mij af, stel je koopt 5 hectare volgroeit bos.
Is het dan mogelijk deze electronen succesvol te plaatsen met als doel elke m2 te gaan gebruiken?
Of moet je rekening houder met een type boom of plant?
En hoe zou dat in de kosten gaan lopen?

Ik hoop van jou te horen.


Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.