Het liefst zien we bij Fritts dat iedereen over een aantal jaar zonnepanelen heeft en in principe kan ook iedereen meedoen. De ligging van een huis, of eigenlijk het dak, kan wel een wereld van verschil maken. Niet elk dak is even geschikt om zonnepanelen op te leggen.
Om erachter te komen of jouw dak geschikt is, heeft Fritts sinds kort de zogeheten ‘Zoncheck‘. Met deze gratis online tool kun je zien of het voor jou zin heeft om zonnepanelen te overwegen. Mocht je twijfelen, is het uiteraard altijd het beste om een installateur te laten kijken.
Om je alvast een beetje op weg te helpen leggen we in deze blog het verschil uit tussen een perfect dak en een minder geschikt dak.
Het perfecte zonnepanelendak
Dat de zon opkomt in het oosten en weer ondergaat in het westen weet bijna iedereen. De ideale windrichting om zonnepanelen in te leggen laat zich dan ook raden: het zuiden. Wanneer jouw dak op het zuiden gericht is, heb je geluk en kun je (bijna) volledig rendement behalen. Mits er niet al te veel schaduw op de panelen zal vallen uiteraard.
De geschiktheid van een dak hangt echter niet alleen af van de windrichting. Ook de hoek waarop de panelen komen te liggen is van groot belang. Via de tool PV Gis kun je zien wat op jouw adres het ideale aantal graden is. Een gedetailleerde uitleg over PV Gis vind je in ons gratis te downloaden e-book.
Maar hoeveel verschil maakt een paar graden dan? Laten we een voorbeeld geven. In Utrecht is de ideale hellingshoek 36 graden. Vier zonnepanelen die exact op het zuiden liggen, leveren onder die omstandigheden ongeveer 963 kilowattuur (kWh) per jaar op. Een heel mooie opbrengst.
Natuurlijk is niet iedere Utrechtenaar gezegend met een dak van precies 36 graden, dus laten we eens kijken naar een iets steilere hellingshoek. Onder 60 graden leveren dezelfde vier panelen nog 910 kWu per jaar op. Al is een verlies van 50 kWh per jaar nog niet zo erg.
Zuid-west of zuid-oost
Lang niet alle huizen staan op het zuiden gericht. Stel dat het huis met een dak van 36 graden op het zuid-westen staat. De vier panelen zullen in dat geval nog altijd 908 kWh opbrengen. Dat is een prima score.
De hellingshoek van het dak wordt alleen wel iets belangrijker. Want op een steil dak van 60 graden leveren de panelen nog 843 kWh op. Nog steeds geen reden tot grote zorgen.
Het westen of oosten
In de meeste gevallen zijn ook daken die op het westen of oosten liggen nog geschikt voor het installeren van zonnepanelen. We draaien het ideale huis in Utrecht voor het voorbeeld nog eens 45 graden richting het westen. De panelen verliezen nu wel iets meer ten opzichte van de ligging op het zuiden. Ze zullen nog ongeveer 773 kWh per jaar opleveren. Desondanks is het in dit geval nog wel de moeite waard op zonnepanelen te overwegen.
Bij het steile dak wordt het een ander verhaal. Onder 60 graden is het verlies ten opzichte van het perfecte dak bijna 30 procent. In deze situatie is het goed om goed na te denken over de overstap op zonne-energie. Maar…
Belangrijk om te weten is dat zonnepanelen nemen ook onder minder ideale omstandigheden nog zeker de moeite waard is. De minder goede omstandigheden zijn vooral terug te zien in de terugverdientijd. Door de lagere opbrengst zal het langer duren voordat je de investering hebt terugverdient. Ook het rendement zal bij minder geschikte daken lager zijn.
Zonnepanelen op het noorden
Zonnepanelen op het noorden leveren vanzelfsprekend heel wat minder op dan bij de ideale situatie. Wie alleen de mogelijkheid heeft om de panelen richting het noorden te leggen, doet er goed aan om de overstap op zonne-energie nog eens extra te overwegen. Het opbrengstverlies is namelijk ongeveer 50 procent.
Aan de andere kant juichen we alle stappen richting zonne-energie toe en zoals we eerder al schreven: alle beetjes helpen. Bovendien kunnen zonnepanelen op het noorden prima dienst doen als ondersteuning bij een volledig systeem.
Benieuwd of jouw dak een beetje geschikt is voor zonnepanelen? Doe snel de gratis Fritts Zoncheck.
Sanne
op 18 Apr 2018