Weet u waar uw zonnepanelen vandaan komen?
01 juli 2012 
2 min. leestijd

Weet u waar uw zonnepanelen vandaan komen?

Waarschijnlijk weet u het antwoord wel. Ik waarschijnlijk ook. Want 80-90% van de zonnepanelen komt tegenwoordig uit China.

Chinese zonnepanelen zijn niet slecht. Tenslotte komen bijna alle laptops, televisies, tablets en telefoons ook uit China. En die zijn zeker niet slecht. Maar wat wel grappig is dat vrijwel geen één merk van deze producten ook echt Chinees is. Blijkbaar zijn de Chinese goed in iets maken in opdracht van een westers bedrijf?

Bij zonnepanelen is dit compleet anders. Zonne-energie is groot geworden in Europa en in 2009 kwamen meer dan 50% van de panelen uit Duitsland. Toen zijn de Chinese massaal gaan produceren en hebben de markt compleet over genomen. Maar wel allemaal onder hun eigen naam.

Jonge markt

Opvallend is dat er werkelijk honderden zo niet duizenden zonnepaneel fabrikanten zijn. Dit is typisch een teken van een jonge markt. Noem maar eens alle TV abrikanten. Bij de 10 á 20 houd het wel op. De markt voor zonne-energie groeit hard en daar wil iedere fabrikant natuurlijk in mee gaan. Het is een zware strijd en waar gestreden wordt vallen slachtoffers. Het is dan ook bijna dagelijks dat er een fabrikant failliet gaat.

De laatste jaren gaan ook de grote elektronica merken zoals Bosch, Samsung, LG, Panasonic en Sharp zich mengen in de strijd. De markt is dus nog volop in ontwikkeling en waar en hoe het gaat eindigen weet niemand. Het grote voordeel van de strijd is natuurlijk dat de prijzen dalen.

Herkomst van de zonnepanelen

Waar moet u nou op letten als u zonnepanelen gaat kopen. Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen. Ik kan u niet garanderen dat de grootste Chinese fabrikant morgen nog bestaat. Maar wat gebeurt er dan wanneer de producent van de panelen niet meer bestaat over een aantal jaar en er bijvoorbeeld problemen zijn met de panelen. Inderdaad u kan nergens heen want de kans is aanwezig dat de fabrikant niet meer bestaat.

Gelukkig zijn de meeste panelen tegenwoordig van een acceptabele kwaliteit en geven u jarenlang zorgeloos energie. Om toch een beetje zekerheid te krijgen kan u nagaan hoe de panelen geleverd worden. Wanneer u zeker wilt zijn van uw garantie is het verstandig te kijken naar een groothandel die ten eerste zelf de kwaliteit uitgebreid controleert en daar zo zeker van is dat de garantie over genomen wordt. De groothandel geeft dus in feite de garantie en zorgt er zelf voor dat ze het verhalen op de fabrikant. Dat is nog eens service.

Whitelabel zonnepanelen

Er wordt in zonne-energie land nogal wat zonnepanelen verkocht onder zogenaamde whitelabel. Dat wordt gedaan om 2 redenen. Ten eerste zijn dit vaak panelen van kleine Chinese fabrikanten met de meest exotisch Chinese namen zoals: Chanhoi Shanghai Best Green Solar Ltd (verzonnen naam). Omdat dit niet zo lekker klinkt verkopen veel partijen dit onder hun eigen naam. Voordeel is ook nog eens dat het niet opvalt wanneer ze van leverancier veranderen. Dit gebeurt nogal eens omdat de vorige leverancier niet meer bestaat of omdat de nieuwe weer iets goedkoper is.

Let dus bij het aanschaffen van een zonne-energie installatie op de herkomst van de zonnepanelen. Uw installateur zou u moeten kunnen informeren over de herkomst van uw panelen. Wanneer hier vaag over gedaan wordt kan u daar natuurlijk vraagtekens bij zetten.

Verzekeren

Zonnepanelen zijn vaak goed te verzekeren. De verzekeringsmaatschappijen houden lijsten bij met de merken die verzekerbaar zijn. De verzekeringsmaatschappijen kijken bij deze producenten of de kwaliteit aan minimale eisen voldoet en of de financiële huishouding van de fabrikanten voldoende is. Dat het zonnepaneel verzekerbaar is zegt niet alles over de kwaliteit maar geeft wel het voordeel dat wanneer er problemen zijn de verzekering kan zorgen voor de(financiële) oplossing

Over de schrijver
Peggy
Door

Peggy

op 24 Oct 2014

Iedere leverancier promoot zijn eigen panelen. We twijfelen nu tussen NSP Solar 250 / JA Solar 265 en CentroSolar 260. Kun jij aangeven uit welk land deze panelen komen ? En heb je sowieso advies ? Alvast bedankt.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 04 Nov 2014

Hallo Peggy, Uiteraard doen ze dat. NSP komt uit Taiwan. Is een grote cellenmaker. JA Solar is Chinees en behoord tot de grootste fabrikanten ter wereld. CentroSolar komt uit Duitsland. Zijn kwalitatief goede panelen en zeker de glas glas panelen. Vraag wel even naar de garantie want ze zijn recent over genomen door een andere fabriek. Succes. Groeten, Lex

Erwin de Wilde
Door

Erwin de Wilde

op 04 Sep 2015

weet je ondertussen al meer over de betrouwbaarheid van NSP Zonnepanelen?

Lex
Door

Lex

op 17 Sep 2015

Hallo Erwin, NSP zie je eigenlijk nergens naar voren komen. Ze zijn met name een cellen fabrikant. Hun module fabriek is niet heel groot. Als Peggy ze heeft gekocht kan ze er misschien wat over zeggen. Groeten, Lex

Jet
Door

Jet

op 17 May 2021

In al deze artikelen, vragen en commentaren mis ik helaas het feit dat in alle Chinese bedrijven waar zonnepanelen worden gemaakt, Oeigoerse dwangarbeiders oftewel slaven worden ingezet. Daarom wil ik absoluut geen Chinese zonnepanelen. Is er een alternatief? Anders zullen wijngek voorlopig nog zonder moeten doen. Groeten, Jet

Reactie plaatsen