Het ondenkbare: duurzame energie wint het van fossiele brandstof
04 maart 2016 
1 min. leestijd

Het ondenkbare: duurzame energie wint het van fossiele brandstof

De vraag is niet langer óf er een energietransitie komt, maar wanneer. Duurzame energie is dé oplossing vanuit economisch en milieu opzicht. De omwenteling nadert snel: zonne-energie is nu al goedkoper dan reguliere energie op veel plaatsen in de wereld. En dat terwijl de gas- en olieprijzen al jaren niet zo laag zijn geweest!

Schaduwzijde van energie

Het licht van de zon geeft onder andere objecten op aarde vorm. Door de schaduwen zijn dimensies en reliëfs waar te nemen. Zonder licht is er geen schaduw.

Al eeuwenlang maken mensen gebruik van de belangrijkste ster in ons planetenstelsel in de vorm van energie.
Tot dat olie ontdekt werd in 1859. Dit maakte een modern leven mogelijk. Sindsdien kunnen we ons geen bestaan voorstellen zonder elektriciteit uit grondstoffen.
Maar tegenwoordig kennen we ook de schaduwzijde van deze industrie. Het milieu en onze gezondheid worden bedreigd door de vervuiling die vrijkomt bij het verstoken van olie, gas en kolen. Tevergeefs proberen diplomaten de markt te pushen om over te stappen om nieuwe energie, maar vanuit de politiek lijkt een verandering soms moeilijk te maken.

Zonzijde

Gelukkig, de wolken klaren op! Het is de economische markt die plaats maakt voor schone energie. In de race met hernieuwbare energie heeft fossiele brandstof al verloren. Ondanks de ongekend lage olieprijzen, blijkt wind- en zonne-energie nog goedkoper te zijn. Zonnepanelen maken nu slechts voor 1 procent deel uit van de energiemarkt, maar in de toekomst zou dit weleens de grootste kunnen worden. Wereldwijd wordt massaal geïnvesteerd in zonnepanelen. Niet alleen door Europa, maar ook China en kleinere opkomende landen. Puur omdat het goedkoper en makkelijker is. In Afrika wordt mogelijk nooit netstroom aangelegd, maar juist zonnepanelen.
De kolen- en kerncentrales in ons land zijn eigenlijk ten dode opgeschreven. Ze concurreren namelijk met een onuitputtelijke energie die ook nog eens gratis verkrijgbaar is voor iedereen. De centrales zullen nooit afbetaald worden, want binnen no-time heeft niemand die energieleverancier nodig.

We gaan terug naar de zon, de tweede zontijd is begonnen. Want wij mensen zijn net plantjes en worden blij van zonnestralen.

In de aanloop naar de lente prijkt de zon steeds hoger aan de hemel, worden dagen langer en schaduwen korter: hét moment om overstag te gaan op zonne-energie. Wie de boot niet wil missen naar de grote duurzame verandering, zou dit zonseizoen al kunnen profiteren van zelfopgewekte stroom. Het jachtseizoen is nu geopend!

Over de schrijver
Fossiele brandstoffen
Door

Fossiele brandstoffen

op 19 Feb 2018

Er zijn ondertussen al genoeg hernieuwbare en duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen. Het vergt enkel nog moed, doorzettingskracht en politieke wil. Verander de wereld, begin bij jezelf:-)

Reactie plaatsen