Huizen met zonnepanelen zijn in trek op de woningmarkt, feit of fabel?
05 februari 2018 
2 min. leestijd

Huizen met zonnepanelen zijn in trek op de woningmarkt, feit of fabel?

Huizen met zonnepanelen zijn in trek op de woningmarkt, feit of fabel?

In de huidige woningmarkt is het een uitdaging om je huis aantrekkelijk te maken voor potentiële kopers. Een veelgehoord argument om te wachten met zonnepanelen is dat het huis in de nabije toekomst verkocht gaat worden. De eigenaren zien het niet zitten om zo’n grote investering te doen en hier geen financieel rendement van te zien. De  terugverdientijd is immers gemiddeld 7 jaar.

Toch zijn zonnepanelen een goede manier om je huis in waarde te laten stijgen én om het aantrekkelijker te maken in de markt. Veel mensen willen immers wel zonnepanelen op hun nieuwe huis, maar dat schiet er dan bij in tussen alle andere regeldingen die bij een verhuizing komen kijken. Echter, steeds blijkt dat mensen bereid zijn meer te betalen voor een huis waar al een zonnesysteem op geïnstalleerd is. Het scheelt in de vaste lasten van de nieuwe koper en al het voorwerk is al gedaan, het systeem ligt er al op en werkt.

Onderzoek
Onderzoek van de Tias School for Business and Society Master of Real Estate wijst uit dat er een positief prijseffect van 2,56% op de woningwaarde is gevonden als het huis een geïnstalleerd zonne-systeem heeft. Een huis wordt gemiddeld €7.456,- meer waard op een systeem van 3.888 Wattpiek, terwijl de kosten van zo’n installatie €6.998,- bedragen.

Dit betekent dat zonnepanelen een positief effect hebben op de waarde van je huis. Maar hoe zit het met de aantrekkelijkheid van je huis? Eenzelfde onderzoek van het Tias wees uit dat huizen met zonnepanelen gemiddeld 70 dagen éérder worden verkocht dan huizen zonder zonnepanelen.

Andere mogelijkheden
Voor niet iedereen is de investering van €7.000,- haalbaar, al helemaal niet met een naderende verhuizing in het zicht. In dat geval zijn er meerdere opties om via een ander financieringsmodel aan zonnepanelen te komen. Bijvoorbeeld door een Groene lening af te sluiten; die zijn hierin gespecialiseerd en hanteren lage rentepercentages.

Huren
Ook het huren van zonnepanelen kom steeds vaker voor. Voor een vast bedrag per maand krijg je zonnepanelen op je dak en de kosten van reparaties en onderhoud zijn voor de verhuurder van het systeem.  Vaak kun je op een later moment alsnog de zonnepanelen voor een gereduceerd bedrag overkopen en ben je de trotse bezitter van je eigen zonnesysteem.  Op deze manier behoud je de voordelen van de verkoopbaarheid van je huis en de verhoging van je energielabel.
Het huurcontract dat je bent aangegaan met de verhuurpartij kan worden overgezet op de nieuwe bewoners van je huis.

We spraken Merijn uit Spijkenisse, hij verkocht zijn huis in 2017 met gehuurde zonnepanelen op het dak:
’Vóórdat we ons huis te koop zetten vroegen we het verhuurbedrijf om advies. Zij raadden ons aan om transparant in de omschrijving van ons huis te zetten dat het dak was uitgerust met 13 gehuurde zonnepanelen die ongeveer 3.400 kWh per jaar opwekken, goed voor een gemiddeld 4-persoons huishouden. Ook kregen we het directe telefoonnummer van onze vaste contactpersoon binnen het verhuurbedrijf. Op deze manier kon de makelaar potentiële kopers doorverwijzen om ze goed te informeren over hoe het huren van zonnepanelen precies werkt.’

En met succes, het huis van Merijn en zijn gezin was binnen enkele weken verkocht en het huurcontact werd zonder problemen overgezet op de gegevens van de nieuwe bewoners.

Wil jij ook zonnepanelen, maar denk je ook na over verhuizen? Fritts maakt ook dan zonnepanelen  mogelijk en wel via onze partner Solease. Klik hier voor meer info.

Over de schrijver
Tom
Door

Tom

op 17 Dec 2018

De kopers van mijn huis waren ook erg enthousiast over de zonnepanelen!

Harm
Door

Harm

op 07 Jan 2019

Ik heb ook net een huis gekocht met zonnepanelen. Ik ben er erg blij mee!

Remco
Door

Remco

op 02 Apr 2019

Leuke blog! Ik hoor overal dat zonnepanelen super goed voor het millieu zijn EN je protomonnee. Maar hoe lang duurt dit gemiddeld?

Shaque
Door

Shaque

op 21 Jun 2019

Leuke blog! Wij zijn ook aan het zoeken naar zonnepanelen. Weet alleen nog niet wat de verschillende mogelijkheden zijn.

T de Graaf
Door

T de Graaf

op 19 Aug 2019

Bedankt voor dit artikel. Ik wil volgend jaar mijn huis ook verkopen dus ik zal er over nadenken als ik zonnepanelen moet huren of juist aanschaffen.

Eefke
Door

Eefke

op 09 Oct 2020

Tegenwoordig wil iedereen een handje mee helpen aan een schonere toekomst. Dat was 1 van de redenen, waarom we ervoor kozen om een huis met zonnepanelen te kopen en ook door te besparen op energie. Leuke blog om te lezen. Deze informatie zullen we toepassen, wanneer we eens besluiten ons huis te verkopen.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 15 Jan 2021

Ik zie ook steeds vaker zonnepanelen op huurhuizen. Het lijkt me inderdaad een goede optie wanneer je de panelen nog kan verkopen wanneer je je huis verlaat. Ik ga mij zelf ook verdiepen in de mogelijkheden en kosten.

Reactie plaatsen