Huren vs kopen van zonnepanelen - de verschillen
09 februari 2018 
2 min. leestijd

Huren vs kopen van zonnepanelen - de verschillen

Huren vs kopen van zonnepanelen – de verschillen

Als je overweegt om zonnepanelen te nemen ontdek je al snel dat er veel mogelijkheden zijn. Naast de vele aanbieders waar je zonnepanelen kunt kopen zijn er sinds enkele jaren ook aanbieders op de markt waar je zonnepanelen kunt huren. In plaats van de investering die je normaal direct zou doen bij de aanschaf, heb je alleen een maandelijkse huurprijs. Het lijkt voordelig, maar hoe weet je wat voor jou de beste optie is? Hieronder leggen we de verschillen uit.


Zonnepanelen huren
Na wat research op Google komt er een klein aantal aanbieders uit dat het huren van zonnepanelen aanbiedt. Zij financieren op verschillende manieren je systeem voor en rekenen een huurprijs per maand. Het verschil tussen de aanbieders is klein, vandaar dat we verder ingaan op het concept van het huren.

Het grootste voordeel lijkt uiteraard dat je geen investering hoeft te doen. Je geld blijft op de bank staan en het bedrag dat je toch al iedere maand kwijt was voor energie bij je reguliere energieleverancier, betaal je nu aan huur.

Wat wij echter een groter voordeel vinden is dat het huurbedrijf garant staat voor een goed werkend systeem. Oftewel, alle reparaties en onderhoudskosten zijn voor hen. Voor een kleine prijs heb je zonnepanelen op je dak zonder dat je er naar hoeft om te kijken of je te verdiepen in het materiaal dat ze gebruiken. Ze staan immers zelf garant, dus zouden ze zichzelf in de vingers snijden als ze geen A-merken zouden gebruiken.

Daarnaast bieden alle aanbieders de mogelijkheid om het systeem over te kopen, waardoor je eigenlijk geen opties uitsluit, maar alleen het koopmoment uitstelt.

Met huren heb je zorgeloos groene energie van je eigen dak, zonder extra kosten.


Zonnepanelen kopen
Als je een geschikt dak hebt en je  hebt  5000 euro beschikbaar om te investeren, dan is kopen een goede optie. Je kan zelf online meerdere offertes aanvragen en nagaan wat jij belangrijk vindt in een leverancier. Check de garanties die ze afgeven, het merk zonnepaneel en het soort omvormer en onderhandel over een goede prijs.

De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer 7 jaar. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee dus je geniet nog  18 jaar van gratis groene energie, opgewekt door je eigen systeem op je eigen dak. Hiermee ben je ook niet meer afhankelijk van prijsstijgingen van je energieleveranciers; je bepaalt je eigen prijs. Houd er wel rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele reparaties en onderhoud, dus het is verstandig om daar een reserve voor op te bouwen.

Met kopen heb je groene energie van eigen dak, ben je op de lange duur goedkoper uit, maar kun je extra kosten hebben door reparaties en onderhoud.

Conclusie

Beide opties hebben voor- en nadelen. Belangrijk is om goed voor ogen te hebben wat jij belangrijk vindt en daar een aanbieder bij te vinden die goed bij je past. Heb je de investering liggen en is terugverdientijd de belangrijkste factor? Dan is kopen waarschijnlijk de beste optie. Wil jij het koopmoment even uitstellen, maar wel zonnepanelen op je dak en de garantie van een goed-werkend systeem? Kijk dan wat huuraanbieders voor jou kunnen betekenen.

Fritts werkt samen met Solease om mensen met interesse voor huren verder te helpen. Via deze link meer informatie. Succes!

Over de schrijver
Lennard
Door

Lennard

op 07 May 2018

Ik ben toch een beetje teleurgesteld in jullie.. Huren is namelijk gewoon echt oerdom! De kans dat de salderingsregeling eraf gaat is 99%. Dan blijf je hoogstwaarschijnlijk zitten met een invoertarief van 11-14 cent. Terwijl je met huur al snel 16-17 cent per kWh betaald (hele behoorlijke rentepercentages zijn dat hoor). Terwijl je bij de SVN voor een prikke een duurzaamheids/energiebespaarlening kunt afsluiten.. Vind het bizar dat bedrijfjes die dit aanbieden nu de hemel in worden geprezen... Terwijl het eigenlijk alleen interessant is voor mensen die niet kunnen rekenen, of zij die het echt puur voor het milieu doen... En dan nog > SVN... Maar als ik het verkeerd zie hoor ik het graag... Er zit inmiddels natuurlijk ook een bepaald financieel belang bij heb ik het idee

Hein
Door

Hein

op 20 May 2018

Wanneer salderen afgeschaft wordt, komt daar toch een terug-lever subsidie voor terug.

Robin
Door

Robin

op 22 May 2018

Beste Lennard, Jammer dat jij er op deze manier over denkt. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om dergelijke kostbare producten direct aan te schaffen of een lening aan te gaan. Voor deze mensen vervuld Solease een behoefte om toch middels zonnepanelen gebruik te kunnen maken van groene energie van eigen dak.Het klopt inderdaad dat de salderingsregeling eraf gaat in 2020. Het plan van de overheid is om dit op een andere manier in te richten. Een tarief van 11-14 cent klopt echter niet. Niemand weet de terugleververgoeding die gehanteerd gaat worden. De communicatie tot op heden is dat je met de terugleververgoeding hetzelfde rendement behoudt als op dit moment. De vraag is wat het definitief gaat worden. Overigens zal er de komende jaren flinke ontwikkelingen gaan plaatsvinden qua opslag, waardoor je op termijn hopelijk niet naar een terugleververgoeding hoeft te kijken, omdat je je eigen energie gaat opslaan. Overigens kan een duurzaamheidslening interessant voor iemand zijn, maar moet je er wel voor in aanmerking komen. Wij adviseren mensen altijd uitgebreid hierover en bekijken samen welke optie het meest interessant is. En uiteraard heeft ieder bedrijf een financieel belang, ook wij. We willen graag voort blijven bestaan en een mooie bijdrage aan de energietransitie blijven leveren, dus zullen wij er inderdaad 'iets' aan moeten verdienen. Ook daarin zijn we eerlijk.Met vriendelijke groet,Robin

Emma
Door

Emma

op 27 Sep 2018

Interessant, ik denk dat ik toch voor kopen kies.

Paul
Door

Paul

op 25 Oct 2018

Ik heb er zelf voor gekozen om te kopen. Vond het een fijn idee om het door de jaren terug te verdienen. Geen spijt van!

Leo
Door

Leo

op 25 Oct 2018

Net als Paul heb ik gekozen voor kopen. Erg blij mee.

Kees van Helder
Door

Kees van Helder

op 12 Aug 2019

Ik overweeg om zonnepanelen aan te schaffen, dus ben opzoek naar juiste informatie. Als je van plan bent om voor een korte duur zonne energie te gebruiken dan is huren een goede optie natuurlijk, maar voor een langere periode is kopen het beste. Een eenmalige investering bij het aanschaffen en een terugverdientijd van 7 jaar lijkt mij zeer voordelig.

Eric
Door

Eric

op 21 Nov 2022

Beste Joris, ik mis een feitelijke vergelijking van (onderhouds) kosten voor huren vs kopen of wellicht lenen. De diepgang van dit artikel helpt mij absoluut niet om een keuze te maken. Kun je update van het artikel maken?

Reactie plaatsen