Ga jij voor gestapelde zonnecellen?
Panasonic HIT zonnepanelenBekijk voordelen

Page content

Huren vs kopen van zonnepanelen – de verschillen

article content

Huren vs kopen van zonnepanelen – de verschillen

Huren vs kopen van zonnepanelen – de verschillen

Als je overweegt om zonnepanelen te nemen ontdek je al snel dat er veel mogelijkheden zijn. Naast de vele aanbieders waar je zonnepanelen kunt kopen zijn er sinds enkele jaren ook aanbieders op de markt waar je zonnepanelen kunt huren. In plaats van de investering die je normaal direct zou doen bij de aanschaf, heb je alleen een maandelijkse huurprijs. Het lijkt voordelig, maar hoe weet je wat voor jou de beste optie is? Hieronder leggen we de verschillen uit.


Zonnepanelen huren
Na wat research op Google komt er een klein aantal aanbieders uit dat het huren van zonnepanelen aanbiedt. Zij financieren op verschillende manieren je systeem voor en rekenen een huurprijs per maand. Het verschil tussen de aanbieders is klein, vandaar dat we verder ingaan op het concept van het huren.

Het grootste voordeel lijkt uiteraard dat je geen investering hoeft te doen. Je geld blijft op de bank staan en het bedrag dat je toch al iedere maand kwijt was voor energie bij je reguliere energieleverancier, betaal je nu aan huur.

Wat wij echter een groter voordeel vinden is dat het huurbedrijf garant staat voor een goed werkend systeem. Oftewel, alle reparaties en onderhoudskosten zijn voor hen. Voor een kleine prijs heb je zonnepanelen op je dak zonder dat je er naar hoeft om te kijken of je te verdiepen in het materiaal dat ze gebruiken. Ze staan immers zelf garant, dus zouden ze zichzelf in de vingers snijden als ze geen A-merken zouden gebruiken.

Daarnaast bieden alle aanbieders de mogelijkheid om het systeem over te kopen, waardoor je eigenlijk geen opties uitsluit, maar alleen het koopmoment uitstelt.

Met huren heb je zorgeloos groene energie van je eigen dak, zonder extra kosten.


Zonnepanelen kopen
Als je een geschikt dak hebt en je  hebt  5000 euro beschikbaar om te investeren, dan is kopen een goede optie. Je kan zelf online meerdere offertes aanvragen en nagaan wat jij belangrijk vindt in een leverancier. Check de garanties die ze afgeven, het merk zonnepaneel en het soort omvormer en onderhandel over een goede prijs.

De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer 7 jaar. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee dus je geniet nog  18 jaar van gratis groene energie, opgewekt door je eigen systeem op je eigen dak. Hiermee ben je ook niet meer afhankelijk van prijsstijgingen van je energieleveranciers; je bepaalt je eigen prijs. Houd er wel rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele reparaties en onderhoud, dus het is verstandig om daar een reserve voor op te bouwen.

Met kopen heb je groene energie van eigen dak, ben je op de lange duur goedkoper uit, maar kun je extra kosten hebben door reparaties en onderhoud.

Conclusie

Beide opties hebben voor- en nadelen. Belangrijk is om goed voor ogen te hebben wat jij belangrijk vindt en daar een aanbieder bij te vinden die goed bij je past. Heb je de investering liggen en is terugverdientijd de belangrijkste factor? Dan is kopen waarschijnlijk de beste optie. Wil jij het koopmoment even uitstellen, maar wel zonnepanelen op je dak en de garantie van een goed-werkend systeem? Kijk dan wat huuraanbieders voor jou kunnen betekenen.

Fritts werkt samen met Solease om mensen met interesse voor huren verder te helpen. Via deze link meer informatie. Succes!

 

 

Comment Section

0 reacties op “Huren vs kopen van zonnepanelen – de verschillen

Plaats een reactie
Joris Beukeboom
Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn. Dan ben ik 64. Een mooi moment om met pensioen te gaan. Ik zal dan grootvader zijn en terugkijken op een enorme transitie in de energiesector. Met trots, ik heb mijn steentje bijgedragen. Ik studeerde 7 jaar aan de Wageningen Universiteit om mij te verdiepen in het koopgedrag van consumenten. Met periodes studeerde ik in het buitenland (Amerika en Kenia) en leerde dat duurzaam consumptiegedrag geen vanzelfsprekendheid is. De producten die wij gebruiken in de duurzame energiesector zijn technisch van aard en met een mate van technische complexiteit, die nieuw en soms onbegrijpelijk is voor de doorsnee consument. De afgelopen 5 jaar heb ik mij gespecialiseerd in de aanbiedende partijen van zonne-energie producten. De aanbieders hebben de taak het zonne-energieproduct aan de man te brengen, met het spreekwoord in mijn achterhoofd ‘wat een boer niet kent, dat eet hij niet’. Wij zijn het bedrijf Fritts begonnen, om de aanbieders een handje te helpen en de consument te overtuigen van de voordelen van de zon. Heb je een vraag over een product of een aanbiedende partij? Het antwoord hebben wij! Joris, Medeoprichter Fritts.nl