Ja, het energieverbruik in huis meten, daar heb ik mij deze week in verdiept. Denk zelf maar eens even na. Wat gebruikt er allemaal stroom in huis? Welke apparaten koop je die op stroom werken? En welke apparaten doen het op batterijen? En welke apparaten op batterijen die je weer kan opladen met stroom van het net of stroom van je eigen dak?
Wat je niet kan zien, kan je niet op besparen
Zoals jullie wellicht weten is mijn fascinering van stroom ontstaan, toen ik besefte dat je het niet kon zien. Toch gebruiken we iets wat we niet kunnen zien. Oftewel, onze zintuigen kunnen het niet observeren. Ok, je kan natuurlijk onder stroom komen te staan en dan voelen je zintuigen het zeker wel, maar ik denk dat de strekking duidelijk wordt. We kopen dus ook iets wat we niet kunnen zien. We moeten dus geloven dat je iets hebt afgenomen, wat je niet kan zien, maar wat dus ook moeilijk te controleren of kan meten.
Zelfde apparaat, ander verbruiksprofiel
Waarom ik hierover begin is het feit dat er ronduit wordt gecommuniceerd over het zuiniger omgaan met energie. Maar hoe kan je zuiniger omgaan met energie, als je de energie niet kan zien. Neem nu het volgende voorbeeld. Als je de lichtknop aanzet, gaat er een lamp branden. Oorzaak, gevolg. Als je de waterkoker switch aanzet, dan wordt er water verwarmt. Oorzaak, gevolg. Toch wordt er veel meer energie verbruikt om het ‘gevolg’ te bereiken. Maar wat weet je daar als consument van, die de stroom niet kan zien. En toch is er een enorm verschil in de hoeveelheid energie die moet worden gebruikt om het gewenste effect van de inzet van deze energie te bereiken. Zo kost het dus veel energie om water te verwarmen, en weinig energie om een lamp te laten branden.
De reden waarom dit relevant is, is om te beseffen dat bijvoorbeeld twee vriezers, de 1 tien jaar oud en de andere splinternieuw een andere energie-inspanning vragen om hetzelfde doel te bereiken. Namelijk, het bevroren houden van je spullen. Toch is het moeilijk om te achterhalen om te bekijken wat het energieverbruik dus is van een bepaald apparaat. Ok er zijn bepaalde plugs die je kan gebruiken om energieverbruik van bepaalde apparaten te meten, maar echt handig vind ik die niet. Sterker nog, ik ben tot nog toe te lui (of niet fanatiek genoeg) geweest om ze toe te passen. Kan dat niet eenvoudiger dacht ik, en toen vond ik een andere systeem.
1 oplossing, alles inzichtelijk
Het is een apparaat dat je plaatst op de stroomkabel die de woning binnenkomt.
Dit apparaat leert in een bepaalde periode het verbruik van de apparaten die in jouw huis staan. Na verloop van tijd weet dit apparaat, wat de waterkoker is, wat de vriezer en wat de droger. Het nuttige is dat je hierdoor niet aan de slag hoeft met plugs om ieder apparaat afzonderlijk te meten. Daarnaast is dit voor het eerst dat je het energieverbruik eenvoudig kan, daar komt ie dan, kan ZIEN. Wonderbaarlijk.
Als je hebt geleerd welke apparaten in jouw huis stroom verbruiken, kan je je gaan afvragen of je al deze apparaten nodig hebt, en welke wellicht aan vervanging toe zijn. Tevens kan je gaan nadenken of je deze apparaten daadwerkelijk op dat moment nodig hebt. Als je weet dat een apparaat een extreme energiebehoefte heeft (bijvoorbeeld een oven), dan kan je ervoor kiezen deze te gebruiken als het zonnetje goed schijnt. Dan maak je een lekkere taart, van je eigen zonnestroom.
Meten is weten
Nu we stroom en stroomverbruik eenvoudig kunnen zien, zal het makkelijker worden om apparaten die nutteloos stroom staan te vreten uit te schakelen. Wist je dat het stroomverbruik van sluipverbruikers op kan lopen tot wel 30%. Dat betekent een kostenpost in een gemiddelde woning van ruim 300 euro per jaar. En hé, dat neem ik je niet kwalijk. Hoe kan je verbruik van iets verminderen, dat je niet kan zien. Nou, vanaf nu dus niet meer.
Joris van Fritts schrijft een blog reeks over het slim verbruiken van zelf opgewekte stroom en besteed daarbij ook aandacht aan aanverwante onderwerpen die te maken hebben met het energiev erbruik in de woning. Welke methodes pas jij toe om minder stroom te gebruiken van het stroom net? Met het inzichtelijk maken van stroomverbruik, het opwekken van stroom met zonnepanelen, en het op de juiste manier gebruiken van opgewekte stroom, wil Fritts toe naar een super de-centraal energienetwerk. Denk jij met ons mee?
Sidenote: alles in perspectief
Mijn interesse voor energie werd verder aangewakkerd na een periode van 7 maanden in Kenia te hebben gewoond. Hier was de keuze voor zonnepanelen niet ingegeven door een schonere wereld of een betere prijs. Nee, de hoofddrijfveer was überhaupt toegang krijgen tot energie. Hoe groot het zonnepaneel moest zijn die iemand nodig had, was afhankelijk van het aantal lampen dat iemand in zijn huis had en of hij wel of geen radio of tv had. Er werd dus berekend aan de stroombehoefte van lampen, tv en radio welke type paneel nodig was. Dat is toch echt een andere wereld dan Nederland, waar de stroom die je niet kan zien als vanzelfsprekend wordt gezien.
kaylee
op 19 Apr 2018Roland
op 20 Apr 2018Joris Beukeboom
op 15 May 2018Marieke
op 04 Jun 2018Maikel
op 23 Jul 2018Ilse
op 23 Oct 2018Hans
op 19 Nov 2018Hester
op 03 Dec 2018www.volta-energy.com
op 23 May 2019Easystart Office
op 25 Jun 2019Mulder
op 07 Oct 2020ribbon
op 29 Jan 2021Cor Vermeulen
op 13 Aug 2022