Eenmaal, andermaal verhuurd!
16 februari 2018 
2 min. leestijd

Eenmaal, andermaal verhuurd!

Iedereen moet mee, iedereen doet mee. Kopen of huren, de daken moeten vol. Panelen worden verhuurd. Jan Modaal moet er aan geloven. Zonnepanelen worden mainstream. Geen zonnepanelen op het dak? Dan kan echt niet meer. Niet voor het milieu, dan maar voor de portemonnee. Geen geld op de bank? Dan via een duurzame lening of zelfs huren. Bah, wat een vies woord, huren, ga toch geen geld lenen? Maar direct een lager bedrag (enkele tientjes) maandelijks kwijt zijn dan bij die grote energiemaatschappij. Ja, dat is wél interessant. Nou, kom op dan. Huren die boel en produceer zelf mee om de Nederlandse energievoorziening te vergroenen. Iedereen kan meedoen. Zegt het voort, zeg het voort!

31000 zonnepanelen per uur

Anno 2018 kan je geen krant meer openslaan en geen nieuwsbulletin die er geen aandacht aan besteedt. Duurzame energie is hot. Ieder uur worden er 31000 zonnepanelen geplaatst. Iedere uur wordt er dus keihard gewerkt aan de energievoorziening van de toekomst. We zijn in Nederland hard op weg om alles te elektrificeren. Het is lastig om je voor te stellen hoe Nederland er over een paar jaar uit gaat zien. Maar 1 ding is duidelijk, de verandering is ingezet. Om ons Nederlanders een beeld te geven in wat voor transitie we zitten, worden historische beelden aangehaald. Deze beelden tonen ons hoe een eerdere transitie tot stand kwam. Het was de transitie van kolen naar gas in de jaren 60. Toen was het mogelijk, en nu zal het weer gebeuren!

Terug in de tijd

De NOS berichtte in januari namelijk over de tweede kamer en de debatten om woningen zonder gasaansluiting mogelijk te maken. Dat is historisch. Omdat in de jaren 60 Nederlanders juist het recht kregen om een gasaansluiting. Als de politiek om is, dan weet je dat het niet lang meer gaat duren of het wordt bij iedereen werkelijkheid.

jaren 50

Deze quote haalde ik uit het bericht van de NOS: ‘Op 2 juli 1963 werden in Hilversum de eerste Nederlandse woningen in West-Nederland aangesloten op het aardgasnetwerk. Dat werd toen een ‘nieuw tijdperk’ genoemd. Inmiddels zijn 7 miljoen huishoudens afhankelijk van gas. Vandaag praat de Tweede Kamer juist over het schrappen van de verplichting om alle huizen op het gasnet aan te sluiten. Dat is dus een historisch besluit.’ 

Panelen gehuurd

Om terug te komen op het begin van deze blog; het huren. Ik besteed aandacht aan huren omdat veel mensen die nadenken over verhuizen of geen budget beschikbaar hebben denken dat stroom van zonnepanelen voor hen geen optie is. En dat is onjuist. Met de huur concepten die nu op de markt zijn van bijvoorbeeld bedrijven als Solease, Enie of Zelfstroom, kan je ook gebruik maken van zonne-energie zonder dat je vast zit aan de panelen zelf. Dus wel de lusten, maar niet de lasten. In de categorie ‘huren’ op onze blog vind je hier verschillende artikelen over.

Tijd om een keuze te maken

Waarom haal ik dit onderwerp aan, inclusief deze historische terugblik? Dat doe ik omdat ik het tijd vind dat iedereen een keuze maakt. Nu is de vraag niet meer wat kan je doen, maar wat je gaat doen: zonnepanelen kopen, zonnepanelen huren of groene energie van een duurzame bron inkopen?

Stop je kop niet meer in het zand en doe mee, als je rondkijkt in het land, zie je huizen vol zonnepanelen en dat zonder trammelant!

Op onze homepage kan je deze keuze voor huren of kopen maken. Succes!

Over de schrijver
Pieter
Door

Pieter

op 22 Nov 2018

Interessant artikel!

De Vries Kris
Door

De Vries Kris

op 27 Nov 2019

Als je pas bent verhuisd dan vind ik het handiger om gelijk een zonnepaneel aan te schaffen dan te huren. Zodoende voeg je ook meer waarde toe aan je woning.

Reactie plaatsen