Kinderen die oplossingen bedenken voor een duurzame wereld
24 augustus 2016 
1 min. leestijd

Kinderen die oplossingen bedenken voor een duurzame wereld

Kinderen hebben een hele andere kijk op dingen en kunnen vaak een verhelderend inzicht geven. Heb jij kinderen? Neem dan een kijkje bij de Kids Climate Conference. Elk jaar organiseert Center Parcs en het Wereld Natuur Fonds dit evenement zodat kinderen tussen de 8 en 14 jaar samen met hun ouders creatieve oplossingen mogen bedenken die bijdragen aan een leefbare aarde. Interesse? Hou dan het weekend van 23 t/m 25 september 2016 vrij en kom naar Center Parcs het Heijderbos, vlakbij Nijmegen.

Kids Climate Conference als klimaattop voor kinderen

De Kids Climate Conference is vier jaar geleden begonnen als een klimaattop voor kinderen. Nu is het initiatief uitgegroeid tot een succesvol duurzaamheids-evenement dat niet alleen plaatsvindt in Nederland, maar ook in Belgie en Duitsland. Dit jaar wordt het voor de vijfde keer georganiseerd in Center Parcs het Heijderbos, vlakbij Nijmegen. Drie dagen lang kunnen kinderen meedoen aan allerlei workshops, presentaties, is er muziek en komen er ook nog bekende personen.

Kinderen betrekken bij vraagstukken over duurzaamheid

Het initiatief is opgericht met het idee om kinderen meer te betrekken bij duurzaamheidsvraagstukken. Kinderen kunnen een hele andere kijk op dingen hebben en daarom een net iets andere oplossing bedenken voor bepaalde problemen. Het is daarom niet alleen belangrijk om onze kinderen te onderwijzen en bewust te maken van problemen, het is ook belangrijk om naar ze te luisteren. Wie weet komen ze wel met een oplossing waar wij als volwassenen nooit aan hadden gedacht?

Wat wil jij later worden?

Het driedaagse evenement is een initiatief van Center Parcs en het Wereld Natuur fonds. In samenwerking met een aantal andere organisaties is het de bedoeling om kinderen bewust te maken en aan het woord te laten. Zo mogen kinderen tussen de 8 en 14 jaar zich aanmelden via de website. Ze moeten nadenken over de vraag: ‘Wat wil jij later worden?’ Ze mogen dan een foto van henzelf uitkiezen en een creatieve tekst verzinnen wat ze willen worden en waarom ze denken dat dit beroep bijdraagt aan een betere en duurzamere wereld. Daarnaast zal creativiteit volop aanwezig zijn tijdens het evenement. Zo zijn er allerlei workshops, kan er geknutseld worden, zijn er planten en dieren aanwezig en zal er ook muziek gespeeld worden. Kortom, genoeg aanbod om een leuk weekend door te brengen met je kind.

Ben jij benieuwd hoe de kijk van kinderen is op duurzaamheidsvraagstukken? Of heb je zelf kinderen en wil je je laten verrassen door een verhelderende blik? Misschien heeft jouw dochter of zoon wel een hele indrukwekkende oplossing waar jij nog niet aan hebt gedacht. Als ouder vind je het fijn als je kind naar je luistert, maar soms is het ook goed om juist kinderen aan het woord te laten. De Kids Climate Confererence luistert naar kinderen. Luister jij ook?

Over de schrijver
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 20 Aug 2021

Ik vind het een goed initiatief dat kinderen gezamenlijk oplossingen voor hedendaagse problemen kunnen bedenken tijdens een kamp. Ook geloof ik dat er veel kinderen zijn die zich interesseren voor onderwerpen die op school niet besproken worden. Goed dat dit gestimuleerd wordt.

Reactie plaatsen