Nederland zonne-energie land?
31 maart 2013 
1 min. leestijd

Nederland zonne-energie land?

Zonne-energie is doorgebroken in Nederland. Sneller dan wat ooit voorspelt is. Lage prijzen en een klein beetje subsidie hebben het mogelijk gemaakt dat Nederland massaal aan de zonnepanelen is gegaan.

Als ik door Nederland rij, loop of fiets wordt ik steeds blijer. Langzaam maar zeker zie ik steeds vaker zonnepanelen op het dak liggen. Van een aantal paneeltjes tot hele daken en zelfs schuren vol.

Wat mij ook opvalt is dat de zonnepanelen zich lijken te clusteren. In de ene straat liggen er vrij veel en in de andere straat liggen er geen. Ik weet niet of het schaapjes gedrag is maar ik weet wel dat als er één over de dam is er blijkbaar meer volgen. Prachtig toch.

Wow. Meer dan dubbel zoveel zonne-energie in 2012

Dat het niet alleen zo lijkt maar dat het ook echt zo is blijkt wel uit het onderzoek van DNV Kema. In 2012 is in Nederland net zoveel zonne-energie bij geplaatst als er totaal stond tot 2012. Een verdubbeling van de capaciteit dus.

Er is in 2012 130 megawatt geplaatst. Dit komt overeen met ongeveer 550.000 zonnepanelen! Totaal stond er begin 2013 260 megawatt. Een mooi begin voor de gewenste 4.000 megawatt in 2020. Welke branche in deze crisistijd laat zulke getallen zien. Fantastisch toch.

Op huizen maar ook in het groot

Zonnepanelen worden de laatste tijd met name op huizen geplaatst. Voor grootverbruikers van elektriciteit is het financieel niet zo aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen. Dit komt omdat zij erg weinig betalen voor stroom.

Maar ondanks dat het financieel niet zo aantrekkelijk is heeft Heineken onlangs meer dan 3500 zonnepanelen geplaatst op hun fabriek in Den Bosch. Dit is voor Nederlandse begrippen echt gigantisch (in het buitenland redelijk normaal). De energie wordt gebruikt om Wiekse witte te brouwen. Als u deze lente dus een wit biertje drink smaakt hij extra lekker.

Heineken laat hier zien dat het niet alleen om het geld gaat maar ook om het miliieu. Hopelijk een goed voorbeeld voor meer multinationals.

Over de schrijver
Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 10 Apr 2013

Onderstaande mail ontving ik van Peter. Ik las je bericht over zonnepanelen in het groot met als voorbeeld Heineken. Misschien aardig om te weten/vermelden is dat ook ProRail massaal zonnepanelen is gaan gebruiken bij stationsverbouwingen zoals Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal. Vooral het doorzichtige zonnepanelendak bij Rotterdam is indrukwekkend om te zien als je er als reiziger onder loopt. Enorm contrast met een 2500 Wp installatie thuis, waar je al zo trots op bent...... Mooi om te zien dat grote bedrijven nu ook overstappen, dat neemt hopelijk ook de laatste twijfels weg bij veel particulieren om de stap te zetten.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 10 Apr 2013

Klopt helemaal. ProRail is absoluut goed bezig. En niet zo maar zonnepanelen maar mooi esthetisch verwerkte panelen. Inderdaad een mooi voorbeeld!!

Reactie plaatsen