Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Bedenk goed waar je jouw omvormer hangt

article content

Bedenk goed waar je jouw omvormer hangt

Maakt een omvormer geluid? En is dit irritant? Dat is een veel gestelde vraag op Fritts.nl. Niet geheel onterecht, want vrijwel elke omvormer maakt geluid. Maar is dit geluid erg en hoe kan je voorkomen dat je er last van hebt?

Verschillende soorten geluid omvormer

Verschillende omvormers maken verschillende soorten geluid. Het soort geluid kan ook nog eens gedurende de dag verschillen.

Zoemen

De meeste omvormers hebben een ventilator. Zelfs als deze niet zichtbaar is aan de buitenkant kan het zijn dat hij een interne ventilator heeft. De ventilator zorgt ervoor dat de omvormer goed wordt gekoeld en goed kan functioneren. Heel nuttig, maar het kan ook voor een zoemend geluidje zorgen. De meeste omvormers hebben een ventilator die alleen werkt als het nodig is. Dit is dus alleen midden op de dag met zonnig weer.

Brommen

Een omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. Dit gebeurt met een bepaalde frequentie waardoor het kan voorkomen dat delen van de omvormer of de omgeving (wand) gaan meetrillen. Dit verschilt erg per omvormer. Gelukkig zijn de meeste moderne omvormers zo gemaakt dat dit brommen tot het minimum beperkt is.

Tikken

Met name als de omvormer opstart, gaat deze een bepaalde procedure aflopen. De omvormer ontvangt een signaal van de zonnepanelen dat er spanning is en gaat kijken of het zin heeft om op te starten. Tijdens deze procedure gaat de omvormer verschillende keren zogenaamde relais schakelen. En deze geven een (soms fors) tikgeluid. Ook wel tik-tik-tik. Deze tikken duren niet zo lang maar hoor je wel voornamelijk aan het begin van de ochtend.

Piepen of fluiten

Een omvormer werkt met hoge frequenties. Om de wisselspanning te bouwen wordt door verschillende componenten heel snel geschakeld. En dit kan zelfs aan de bovenkant van het menselijk gehoor liggen. Een omvormer die op bijvoorbeeld 18kHz werkt kan zo een vreselijk irritante piep/fluit toon geven. Soms is deze toon voor ouderen mensen niet hoorbaar is maar voor kinderen wel.

Geluidsniveau’s

De omvormerfabrikanten geven in het omvormerdatasheet aan hoeveel een omvormer aan geluid produceert. En op basis van dat getal kan je al aardig inschatten of jij er last van gaat krijgen. Tegenwoordig hebben de meeste omvormer een normale geluidsemissie van 25-40 decibel. Maar hoeveel is dat?

  • 25 dB: Stille kamer
  • 30 dB: Fluisteren
  • 40 dB: Rustige woonkamer
  • 50 dB: Licht autoverkeer op 30m afstand

Ter vergelijking. De volgende apparaten:

  • Koelkast: 50 dB
  • CV Ketel: 40-60 dB
  • Afwasmachine: 40-50 dB

Vergeleken met andere apparaten zijn omvormers dus erg stil.

Plaats omvormer

De plaats van de omvormer bepaalt natuurlijk of jij er last van hebt. Hangt hij boven je bed, dan kan je ervan uit gaan dat je in de ochtend wat tikken hoort, maar het zoemen zal in de ochtend erg meevallen. En een omvormer die hoge tonen geeft, zou ik niet in de slaapkamer van de kinderen hangen.

Let ook op de achterwand waar de omvormer tegenaan gehangen wordt. Een dunne gipsplaat of hout kan makkelijk mee resoneren. Zo kan het zijn dat de omvormer op een zolder zelfs hoorbaar is in de slaapkamer eronder.

Omvormers zijn vaak fluisterstil, maar wil je zeker weten dat je er geen last van hebt, dan moet je hem op de juiste plek hangen. Een logische plek om een omvormer op te hangen is dan ook een plek waar je er sowieso geen last van hebt. Denk bevoorbeeld aan de CV-ruimte of in de garage.

Heb jij last van je omvormer?

Laat dan hieronder een reactie met het type omvormer en het geluid dat deze maakt. Dan kunnen we hier een lijst van maken.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

62 reacties op “Bedenk goed waar je jouw omvormer hangt


Door Richard op 22 augustus 2021

wij hebben een growat 6000-tl3-x in onze nieuwbouwwoning, met 21 panelen. Deze maakt vanaf de ochtend t/m de avond het geluid van een luid opstartende CD-speler, die niet goed wil opstarten. De leverancier geeft aan dat het de ventilator is, die tijdens het opwekken de omvormer moet koelen, maar volgens mij is het een passieve omvormer. Geen idee wat het geluid is, hoe het wordt veroorzaakt. Ik heb vandaag de vraag noodgedwongen bij een andere leverancier neergelegd, hopende dat zij er meer verstand van hebben.


Door Gijs op 22 mei 2021

Hoi!
Ik heb sinds 2 weken een Solis S5 omvormer. Deze geeft elke ochtend wel irritante tikken bij de opstart. Bij mijn vorige oude Fronius IG30 heb ik die tikken in geen 10 jaar gehoord. Vreemd…
Ter info! Groet, Gijs.


Door Kim op 12 februari 2021

Hallo Lex,
Sinds 1,5 jaar wonen we in een nieuwbouwwoning. Weliswaar nog aangesloten op gas, maar verder superzuinig en goed geïsoleerd. Uiteraard liggen er ook een aantal zonnepanelen op het dak.
Onze slaapkamer (2de verdieping) grenst aan onze techniekruimte, waarbij ons bed tegen de gipsen wand (gibo-blokken) staat waar aan de andere kant van de muur de omvormer van de zonnepanelen opgehangen is.
Ik heb sinds we in dit (verder heerlijke) huis wonen last van een bromtoon. Die hoor ik ook op de hele eerste verdieping. Vooral ’s nachts als het stil is. Het is irritant en geeft me een gejaagd gevoel. Ik heb al de stekker van de mechanische ventilatie en de CV-ketel eruit gehad (die aan een stenen, dragende muur bevestigd zijn), en er is al iemand langs geweest voor de verdelers vd vloerverwarming. Dat zijn niet de bronnen van het geluid.
Nu ik op jouw site een beetje zat te lezen begin ik steeds meer te vermoeden dat het de omvormer van de zonnepanelen is. Zelfs ’s nachts als het donker is hoor ik een brommende toon als ik m’n oor tegen het kastje leg. Kan het geluid echt zo ver dragen dat het op de verdieping eronder te horen is?
Mijn vraag aan jou is; hoe kan ik de omvormer uitzetten? Alleen de switch onderop omzetten op ‘off’ of de stroom van het hele techniekruimte afhalen? Is dit type (Solax power, model X1-1,5-S-D) ook een type waar de ventilator 24 uur blijft draaien? En als blijkt dat het de omvormer is, welke geluiddempers raad je dan aan? Of kunnen we er een hele kast omheen zetten? De ‘tikken’ die hij geeft bij het aanslaan zijn ’s zomers ook heel irritant namelijk. Zou het zelfs de moeite lonen om hem te verplaatsen naar een andere (dragende, stenen) muur (hebben we al een offerte a 800,- voor… )? Het zou fantastisch zijn als je mijn vragen kan beantwoorden.
Alvast bedankt,
Mvg Kim


Door Erik op 30 januari 2021

Ik heb sinds kort een Growatt MIC 3000TL-X
Al vanaf het begin heeft ie fases dat het lijkt alsof ie een CD moet opstarten en dat niet lukt. Meestal stopt het na een aantal minuten, maar vandaag gaat het maar door. Elke zoveel seconden of minuten weer zo’n opstartgeluid. Zo iriritant. Moet ik opnieuw opstarten of de installateur bellen?


Door Alex op 2 april 2021

Hoi Erik,
Is je probleem opgelost?
Ik heb de volgende site geraadpleegd:
https://www.aabogreentech.nl/zonne-energie/geluidsoverlast-van-een-zonnestroomsysteem-oorzaken-en-oplossingen/#tab-id-5
Daar staat:
Waarom tikt een omvormer?
Als de zon ’s ochtends opkomt kan een omvormer een tikkend geluid maken. Het getik wordt veroorzaakt doordat de omvormer verschillende keren gaat relais schakelen. Bij het relais schakelen bekijkt een omvormer of er voldoende spanning aanwezig is om op te starten. Indien het getik ‘s ochtends erg lang aanhoudt, kan de omvormer verkeerd zijn ingesteld. Het systeem probeert dan met te weinig spanning op te starten en zal gecorrigeerd moeten worden. Een aanpassing die over het algemeen eenvoudig is uit te voeren.
Graag ontvang ik je reactie omdat ik zelf nog een keuze voor de zonnepanelen met omvormer moet maken.


Door Norbert op 10 april 2021

Is dit bij jou nog opgelost. Ik heb dit nu ook.


Door Sonja op 29 augustus 2020

Onze solaredge omvormer, geeft ongeveer om het uur een soort alarmgeluid, kunnen er niets over vinden in handleiding, verder geeft hij geen foutmeldingen. Weet iemand wat dit kan zijn?


Door Soy op 29 augustus 2020

Onze solaredge omvormer, geeft ongeveer om het uur een soort alarmgeluid, kunnen er niets over vinden in handleiding, verder geeft hij geen foutmeldingen. Weet iemand wat dit kan zijn?


Door AM op 11 juni 2020

Wij hebben net opgeleverd gekregen een nieuwbouwwoning met een omvormer op zolder (Growatt TL3-S). Het relais maakt vanaf 5.00 uur ‘sochtends zo’n hard geluid (tikken/klikken) dat we er wakker van worden. Dat gaat ongeveer 30 tot 60 minuten door. De omvormer hangt op zolder vlakbij het trapgat en is gemonteerd tegen een houten plaat onder een schuin dak. De installateur zegt (tot 2x toe nu) er niks aan te kunnen doen. Wij vind het eigenlijk waardeloos op dit moment. Heb je tips (even los van verplaatsen / geluiddempende kast erom hangen etc). Zelfs in de slaapkamers op de eerste verdieping is het geluid te horen.


Door Vic op 18 juni 2020

Dit is exact wat wij ook ervaren. Het tikken van de omvormer bij zonsopgang (nu dus heel vroeg) is waardeloos. De kinderen zijn ruim voor de wekker wakker hierdoor. Is hier echt niks tegen te doen? Ik zet de omvormer liever zelf aan, maar kan dat?


Door Matt op 13 juli 2020

Hoi,

Je omvormer zou dat tikkende geluid normaalgesproken eenmalig uitvoeren om op te starten. Als je er dan nog steeds last van hebt zou je kunnen overwegen iets van rubber tussen de muur en de omvormer te plaatsen om het contactgeluid weg te nemen.


Door Jeroen op 12 augustus 2020

Je kunt de installateur vragen om een tijdrelais te monteren in de groepenkast of eventueel naast de omvormer. Die stel je dan in dat er bijvoorbeeld pas om 9 uur netspanning op de omvormer komt.

Wanneer er geen netspanning is zal de omvormer niet klikken.


Door g van dijk op 29 augustus 2019

hallo frittz nog een vraag over de omvormer van de buren die maakt toch wel een hoop herrie kan deze event, ook vervangen worden door micro of digitale omvormers o.i.d zodat die nare geluiden van de omvormer verleden tijd is gaarne een reactie groet en bedankt


Door g van dijk op 30 juli 2019

hallo fred een herrie en een overlast hebben we van de installatie van de buren! altijd gezoem en gesis en gerommel van het huis naast ons van de buren en wij maar denken het is de warmtepomp nu hebben ze hem uit gezet [de warmtepomp] en het gaat gewoon door alle geluiden dus het zal de omvormer zijn o.i.d. mijn oren lopen de hele dag te fluiten en verstopte oren enz.enz.klopt dit denk je heb je een goed advies hij hangt ook aan de slapkamer muur aan de andere kant uiteraard je word er echt knetter gek van ze hebben geen idee wat ze ons aan doen


Door Jeroen op 12 augustus 2020

Lijkt me makkelijk he? Vraag ze even om de omvormer eens uit te doen.

Overigens maakt een omvormer ’s nachts geen herrie. Dus zo rond zonsondergang zou het geluid moeten stoppen als het van de omvormer komt.

Communicatie met je buren lijkt mij hier het belangrijkste in plaats van klagen op een forum.


Door Andre Snijder op 7 juli 2019

Sinds twee weken 7 zonnepanelen met een zeversolar omvormer. Nu zeggen de buren dat ze een brommend geluid horen kan dat?


Door BdL op 22 mei 2019

Onze ZeverSolar omvormer maakt s ochtends vroeg een hard tikkend geluid, ver voordat de wekker afgaat. Zou een oplossing kunnen zijn om s avonds in de meterkast de groep waar de omvormer op is aangesloten uit te zetten en s morgens op een tijdstip nadat je bent opgestaan weer aan te zetten?
Of de betreffende groep van een schakolklok voorzien?
Of zijn deze ingrepen schadelijk voor de omvormer?


Door Timon op 2 maart 2019

De ‘Hosola SMART’ geeft bij het opstarten een luide tik. Dit wordt gevolgd door een PING bij het uitgaan. Omdat het ding toch nog al te smart is, gaat hij gedurende de ochtenden en bewolking minutenlang door met tik-PING geluiden. De oplossing lijkt hem te vervangen met een ander model.


Door Ilonka op 14 oktober 2018

Zevarsolar 10005

Vanuit nieuwbouw gekregen. Hoi is geluidstil maar het aanslaan is vreselijk. Het getik hoor je bijna door het hele huis. Vreselijk irritant.

Zijn daar oplossingen voor? Kan ook zijn een omkisting


Door Harrie Liebers op 30 september 2018

Gisteren bij mijn dochter geweest heeft 10 zonnepanelen op het dak omvormer van het merk Solis 2500 4g mini single phase inverter wat ik zie is dat niet iedere bevestiging van de zonnepanelen geaard is ook dat er geen aparte aarde vanuit de meterkast naar boven is gemaakt en dat de omvormer op hout is gemonteerd mag dat zo allemaal ik denk van niet


Door Jeroen op 12 augustus 2020

De zonnepanelen zelf hoeven niet geaard te worden (meestal). Een eventueel frame wel. Maar dat is pas ergens medio 2017/2018 gewijzigd. Dus mogelijk is deze installatie van daarvoor?

Een “aparte” aarde hoeft niet. De aarde kan gewoon in de kabel vanuit de meterkast zitten.

Montage op hout mag niet conform bepaalde normeringen die veelal gelden voor zakelijke panden. Voor woningbouw gelden die normen niet. Dus ja, dat mag.


Door Erikl op 10 september 2018

Die linkse hobbies brengen wel een hoop ellende. Kerncentrales zijn zo gek nog niet. Goedkoop, veilig en geen geluidsoverlast en geen landschapsvervuiling.


Door Fons op 14 maart 2019

Je bent blijkbaar nog nooit vlakbij een kerncentrale geweest. Die dingen zijn foeilelijk, enorm groot en van heinde en verre te zien. Ook komt er het nodige gebrom vandaan. Over veiligheid ga ik niets zeggen behalve dat iedereen weet dat: als het mis gaat gaat het goed mis en heeft het gevolgen voor een enorm groot gebied + de bijbehorende inwoners.


Door Ruben Wise op 1 oktober 2019

300.000 jaar halveertijd van radioactief afval maakt dit probleem al jaren onoplosbaar. Veilig ook allesbehalve, kijkt U wel eens het nieuws? (Chernobyl, Fukushima) En ‘linkse hobby’ is wel grappig, het is behoorlijk hard werken in de energiebranche en als je in de duurzame hoek zit, ben je niet meteen een hippie, eerder iemand met een toekomstperspectief. Bottom line is wel dat deze zonne-systemen veilig en kwalitatief hoogstaand geïnstalleerd dienen te worden.


Door Saskia op 3 september 2018

Hoi,
Wij hebben net de sleutel van ons nieuwbouw huis. Daar hebben we zonnepanelen en een omvormer van het merk Growatt. Nu constateerden we met de oplevering dat er een hele hoge pieptoon uit de omvormer komt. Deze hangt op zolder in de CV ruimte. Er werd ons verteld dat dat nu eenmaal zo is. Ik vind het een heel irritant geluid. Is hier iets aan te doen?


Door giuseppe Theuws op 2 mei 2019

hoi
ik had on het verleden ook zoiets maar geluidsoverdracht draagt met name ver als het contact geluid is. ik heb de boutjes van de ophangbeugel vervangen door een boutje en plug die geen geluid doorgeeft. dr plug is een dukke rubberen plug waarin de bout gedraaid wordt. De zijn bij de betere bouwmarkt te koop. mij heeft dat erg geholpen


Door Lucie op 20 augustus 2019

Sinds kort heb ik zonnepanelen met een Growatt 1500s omvormer. Deze produceert inderdaad een duidelijk hoorbare en irritante pieptoon. Geen idee of hier iets aan te doen is. Iemand tips?


Door Jeroen op 12 augustus 2020

Andere omvormer. Bij een aantal Growatt omvormers is dat een producteigenschap.


Door Marco op 14 mei 2020

Ook wij hebben in ons nieuwbouw appartement een Growatt. Enorm hoge pieptoon inderdaad. En dat ligt niet aan de montage op de muur. Zou ook willen weten of er wat aan te doen is.


Door Patricia op 19 augustus 2018

Elke ochtend werd ik rond 6 uur wakker van een kloppend geluid en vroeg mij af wat het was. Tot vanmorgen en mij te binnen schoot ik ga zoeken of dit niet kan komen door de zonnepanelen van mijn buren. En ja dus, ik ben al gevoelig voor geluid maar dit kloppen houdt mij echt uit mijn slaap.
Dit gaat nog wat worden een echt goede verstandhouding heb ik niet met de buren. Maar ik wil toch mijn slaap terug.


Door Jeroen op 12 augustus 2020

Dus omdat u dusdanig licht slaapt dat een relaisschakeling bij de buren u al wakker maakt moeten de buren het oplossen?

Misschien moet u iets oplossen? Bijvoorbeeld oordopjes.


Door Margrita op 5 mei 2021

Dat slaapt vervelend. Wat is een goede wandisolatie zie ze zelf aan kan brengen?


Door Michel van Buuren op 1 augustus 2018

Ik heb een installatie van 5 panelen met een Trannergy omvormer, deze maakt een zeer hoge pieptoon overdag.. de leverancier-installateur zegt dat dit normaal is en dat hier niets aan te doen is.. Is dat zo?

groeten Michel


Door anne op 19 juni 2018

Goedemorgen Lex.Ik bewoon sinds kort een huurwoning waar 3 zonnepanelen door de woningbouw zijn geplaatst.Canadian Solar 275 Wp Mono All Black met een Zeversolar 1000S omvormer.Deze hangt in een slaapkamer 1ste etage.Het tikkende en opstartende geluid,begrijp ik inmiddels door jouw informatie,maar gisteren en vanmorgen opnieuw,maakte dat ding nog voor zonsopkomst een enorme knal! Groene en oranje/geel led lampje knippert.Dus dat is volgens mij goed.Maar ben erg geschrokken van dit gekke geluid.Moet ik me zorgen maken en contact opnemen met de leverancier? Alvast bedankt voor een reaktie.Vr.gr.Anne


Door Willemkoy op 25 mei 2018

Ook ik heb een 1000 watt omvormer.nu is het probleem als ik een heggeschaar van 600 watt aansluit hij na een tiental seconde gaat piepen en na nog een tiental seconden volledig uitschakeld. Verder werkt alles ,tv,licht..ook geeft de omvormer low accu aan 2 accuus a 230 hap 6 maanden oud. Accuus geven 14,3 per stuk aan


Door Lex Schiebaan op 6 juni 2018

Hoi Willem,

Je hebt dus een off grid set. Niet mijn specialiteit maar zoals ik het lees is het uitgangsvermogen te laag. Kan het zijn dat je ingangsvermogen (zonnepanelen) 1000 watt is?

Groeten, Lex


Door Mark Aswyn op 9 juli 2019

Hoi Lex,
Ik heb hier op Mallorca een systeem aangelegd met 12 x 280W Bauer panelen aangesloten op een INVT-bpd series omvormer. Alles gaat goed, maarrrr als ik deze omvormer voed via het net, dan maakt de aardlekschakelaar een brommend/zoemend geluid. Schakel ik de voeding van het net naar de omvormer uit, dan gaat stopt het brom/zoem-geluid. Ik vraag me af waar dit aan ligt en of het eventueel schadelijk is.


Door Pim op 21 mei 2018

Kan een omvormer (Growatt) niet in een standaard behuizing buiten op het dak worden geplaatst ?


Door Lex Schiebaan op 6 juni 2018

Kijk even goed op de datasheet van die omvormer. Daar staat Installation: Indoors /
Outdoors (IP65 )

Volgend mij meeste dus wel: Yes/yes

Groeten, Lex


Door Wim op 12 mei 2018

Ik heb zelf een SolarEdge 3500 in de schuur hangen. Op een
zonnige dag wordt het apparaat handwarm, zo’n 30-35 graden.


Door Monique op 7 mei 2018

Moet een omvormer vlakbij de zonnepannelen geplaatst worden (dus vlak achter het dakafschot)? Of mag de omvormer ook een etage lager geplaatst worden?


Door Lex Schiebaan op 17 mei 2018

Nee dat is niet nodig. De omvormer kan overal hangen. De installateur moet wel rekening houden met de kabels en overige bepalingen. Maar zolang je er kabels naartoe kan trekken kan de omvormer in principe overal hangen.


Door Roelf op 2 mei 2018

Hallo Lex,
Ik ben bezig zonnepanelen te laten plaatsen maar twijfel nu waar de omvormer geplaatst moet worden. De ene installateur geeft aan dat het uitstekend in de meterkast kan en de andere weer helemaal niet omdat hij dan zijn warmte niet kwijt kan terwijl de ander zegt dat de omvirmer zelf niet heel warm wordt. Het wordt in ieder geval een Solaredge 3500 of 4000.
Watis nu wijs. Mijn voorkeur heeft de meterkast. Hierin kan ik evt boven de deur nog wel een ventilatie roostertje plaatsen.
Alvast bedankt voor je reactie


Door Lex Schiebaan op 4 mei 2018

Hoi Roelf,

Wordt het een HD wave omvormer?

Uit handleiding:

Handhaaf de volgende minimale tussenafstand tussen de omvormer en andere voorwerpen, zodat warmte goed kan worden afgevoerd.
Wanneer u één omvormer installeert:
> 20 cm aan de bovenkant van de omvormer.
> Minimaal 10 cm aan de onderkant van de omvormer.
> 10 cm aan weerszijden van de omvormer

http://www.solaredge.com/sites/default/files/se_hd_wave_inverter_installation_guide_nl.pdf

Daarnaast geeft de omvormer warmte af. De ruimte moet dus goed ventileren anders loopt de warmte op en zal de omvormer minder energie leveren.

Meestal is een meterkast dus niet geschikt (afstanden zijn bijna nooit haalbaar) en de warmteafvoer is niet voldoende. Past het wel zorg dan inderdaad voor roosters.

Groeten, Lex


Door Wim op 12 mei 2018

Ik heb zelf een Solar Edge 3500 in de schuur hangen. Op een zonnige dag wordt het apparaat handwarm, zo’n 30-35 graden.


Door Peter op 17 oktober 2017

Ik heb het vermoeden dat de bromtoon of fluittoon niet van de omvormer komt maar van de zonnepanelen. De wind schuurt langs de aluminium bevestigingen van de zonnepanelen. De buren kunnen hinder van ondervinden.
Bij dakantennes werden de buizen aan de bovenzijde afgedopt dat voorkwam dan de fluittoon.


Door Lex Schiebaan op 25 oktober 2017

Hoi Peter,

Dat kan natuurlijk ook maar er zijn wel degelijk ook omvormers die de bromtoon of fluittoon creëren.

Groeten, Lex


Door Koen op 4 maart 2017

We hebben sinds 1 februari 9 zonnepanelen met een Autarco omvormer. Hij hangt op zolder boven het tapgat. Wanneer het licht wordt geeft hij een flinke piep/fluit toon. In de skaapkamers op de verdieping er onder is deze goed hoorbaar wanneer de deur van de slaapkamer open staat. Wij zijn beiden boven de 60 jaar en ons gehoor is matig.
Volgens de mensen die de installatie plaatsten geven al deze omvormers een pieptoon.


Door Lex Schiebaan op 20 maart 2017

Hoi Koen,

Dat is erg vervelend en zeker niet de bedoeling. Een omvormer hoort natuurlijk niet een hoge pieptoon te maken. Ik heb heel veel omvormers geïnstalleerd en ik heb het wel eens gehoord bij de slechtere Chinese omvormers maar dat is zeker niet “normaal”.

Als de omvormer niet voldoet aan de specificaties (vaak <25dB geluid dat is volgens wikipedia heel weinig! https://nl.wikipedia.org/wiki/Decibel_(eenheid)#/media/File:Geluidsniveaus.svg) dan kan je vragen om de omvormer te vervangen. Hopelijk kan het opgelost worden.

Groeten, Lex


Door Kruit op 22 februari 2018

Onze buren hebben ook al een jaar zonnepanelen, maar sinds een week ,hebben wij als buren ook last van een erg hoge piep geluid. Heb bij mij alles na gekeken, en zelfs de verwarmingsketel uit gezet. Maar toch gaat er s’nachts die rare hoge pieptoon aan. Vooral snacht , overdag hoor ik niets . Maar wat moet je doen, om de vrede te bewaren met de buren . Als je er iets van zegt!dan hoor je toch gauw, wij horen niets . Hoop dat de omvormer spontaan keer stopt , en dan een andere geplaatst gaat worden


Door Lex Schiebaan op 26 februari 2018

Hoi Kruit,

Het lijkt me sterk dat het de omvormer is want de meeste staan juist ’s nachts volledig uit. Om de goede relatie met de buren te bewaren zou ik juist polsen of ze ook iets horen en of ze een idee hebben wat het zou kunnen zijn. Succes!

Groeten, Lex


Door Rory op 8 oktober 2017

Vraagje: is het euvel van de hoge pieptoon opgelost?


Door Lex Schiebaan op 25 oktober 2017

Hoi Rory,

De pieptoon verdwijnt niet uit de omvormer. Je hebt gelukkig natuurlijk wel omvormers die absoluut geen pieptoon veroorzaken.

Groeten, Lex


Door Wim op 5 januari 2017

Hallo,wij hebben last van de omvormer van de buren,deze maakt dag en nacht een brom geluid,de buurman heeft de stroom eraf gezet en wij hoorde hem nog hetzelfde geluid maken,kan dat,ik hoor graag u reactie.


Door Lex Schiebaan op 14 januari 2017

Hallo Wim,

Dat is eigenlijk niet mogelijk. Omvormers kunnen inderdaad brommen maar doen dat (als ze het al doen) alleen als de zon vol schijnt. ’s Nachts gaan de meeste omvormers compleet uit.

Weet je om welke omvormer het gaat? Merk en type?

Groeten, Lex


Door wiel op 12 april 2017

Hallo het gaat om een sma sunnyboy 4000 tl


Door Lex Schiebaan op 6 juni 2017

Die zou maximaal 25 dB moeten produceren. Dat is vrijwel niet te horen. Of de omvormer is stuk (wat ik niet verwacht aan de hand van de omschrijving) of het zit ergens anders in. Bijvoorbeeld de CV of mechanische ventilatie.

Groeten, Lex


Door Peter op 7 juni 2016

Dag Lex,
Via mijn woningbouwvereniging worden 6 zonnepanelen op mijn dak geplaatst. Ik wil de omvormer (zeversolar eversol tl1500) akoestisch ontkoppeld laten ophangen. Eneco plaatst het systeem, maar de werkvoorbereider zegt geen geëigend montagemateriaal te kennen. Daar zal ik zelf voor moeten zorgen. Het lijkt echter wel of nooit iemand op dit idee gekomen is, want ik kan er niets over vinden (terwijl een muur erg goed geluid kan geleiden en elders afstralen). Enig idee welke spullen waar te krijgen zijn? Alvast dank voor de moeite,
Peter


Door Lex Schiebaan op 17 juni 2016

Hoi Peter,

Goed idee. Ik heb in het verleden ook wel rubbers tussen het frame en de muur geplaatst. Maar dat is geen volledige akoestische ontkoppeling. Ze zijn inderdaad niet standaard leverbaar dus dat wordt even zoeken/knutselen.

Succes!

Groeten, Lex


Door Dennis op 15 juni 2020

zoek eens op MüPro Phonex ankers. Dit zijn geluidsontkoppelende pluggen. Zelf geen ervaring mee maar moet wel iets helpen denk ik. Succes.


Door Fred Bos op 6 april 2016

Ik heb een installatie van 24 Canadian Solar panelen van 250 Wp, aangesloten in twee strings van 12 op een Solar Max 6000-S omvormer.
De omvormer (waarschijnlijk de ventilator) maakt bij vol vermogen (als de zon volop schijnt) flink herrie, vergelijkbaar met een stofzuiger! Dat lijkt me wat veel.
Kan het zijn dat er ergens een fout in de installatie zit?
De omvormer hangt in een onverwarmd en goed geventileerd toilet op de noordkant van het huis.


Door Lex Schiebaan op 8 april 2016

Hallo Fred,

Dat is niet zo mooi. Ik heb even gezocht maar ik kan nergens vinden wat de normale geluidsemissie van de omvormer is. Wel staat er in de manual: “Due to noise emission it is advisable to avoid installation in living areas”.

In principe ligt het niet aan de installatie. De ventilator gaat zijn werk doen als de omvormer warm wordt. Bij volledige opbrengst is de omvormer eigenlijk een kacheltje van 300 watt (95% rendement is 5% warmte). En dat moet gekoeld worden. Dus daar is weinig aan te doen.

Wat wel mogelijk opties zijn om te doen:
1. Zorgen dat de omvormer zo koel mogelijk blijft. Dus voldoende ruimte en ventilatie inderdaad maar ook een schone ventilator en koelribben.
2. Een software update. Dit is in het geval van SolarMax misschien lastig omdat ze failliet zijn geweest. Soms kan dit helpen omdat de software de ventilator beter aan stuurt.
3. De ventilator vervangen.

Ik hoop dat 1 van deze tips er voor kunnen zorgen dat de omvormer minder geluid maakt.

Groeten, Lex

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.