Omvormer zonnepanelen kiezen (infographic)
01 april 2017 
1 min. leestijd

Omvormer zonnepanelen kiezen (infographic)

Als je zonnepanelen op je dak gaat plaatsen dan heb je ook een omvormer nodig. De omvormer is het hart van het systeem. Maar hoe kies je de juiste omvormer? Als je de verkopers van zonnepanelen spreekt hebben ze allemaal een eigen verhaal met voor- en nadelen. Maar als we gewoon kijken naar de feiten is het eigenlijk heel simpel.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een kastje wat de energie van de zonnepanelen omzet in bruikbare energie voor in huis. Zo kan ook de koelkast, de wasmachine en het licht genieten van jouw eigen opgewekte zonne-energie.

De zonnepanelen wekken gelijkstroom op. En het elektriciteitsnetwerk is juist wisselstroom. De omvormer zorgt voor de omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom zodat de energie gebruikt kan worden en terug geleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Welke omvormers zijn er?

Er zijn 3 soorten omvormers.

  1. Normale omvormer (ook wel serie of string omvormer genoemd)
  2. Omvormer met optimizers
  3. Micro-omvormers

Een normale omvormer en de omvormer voor optimizers zijn kastjes die meestal in huis geplaatst worden (op zolder, in de garage etc). Die kastjes zijn ongeveer zo groot als een kleine koffer. Optimizers en micro-omvormers worden buiten op het dak onder de zonnepanelen geplaatst.

Welke omvormer moet je nemen?

Allemaal hebben ze voor- en nadelen. Er is niet één beste techniek. De omvormer die je moet kiezen is degene die het beste past bij jouw situatie.

Sommige omvormers hebben bijvoorbeeld als voordeel dat je de opbrengst per zonnepaneel kan zien. Dat vind de één leuk maar de andere interesseert dat helemaal niets. Maar uiteindelijk betaal je er natuurlijk wel voor.

Om de keuze makkelijk te maken heeft Fritts een handige infographic gemaakt.

Infographic zonnepanelen omvormer keuze

Klik op de afbeelding voor volledige weergave

Welke omvormer kies jij?

Ik ben benieuwd welke omvormer jij kiest. Heeft de infographic jou geholpen? Als je een vraag hebt dan kan je die hieronder stellen.

Over de schrijver
Stefaan
Door

Stefaan

op 14 Jan 2018

Beste Heb een zonnepanelen installatie met Mastervolt omvormer. Gekocht bij "metdezon" uit DeRijp Nederland Met 10 jaar garantie faktuur beschikbaar. Defect na 5 naar en 2 maand. Garantie uitbreiding naar 10 jaar €350 betaald. Geen reactie meer van Mastervolt en "metdezon" uit DeRijp geld gewoon kwijt? Zijn er nog klachten over "metdezon" en Mastervolt ? Dank voor antwoord

Lex Schiebaan
R. Bosman
Door

R. Bosman

op 22 Mar 2019

Beste Lex, Wij hebben een offerte gekregen voor zonnepanelen met een standaard Omnik omvormer en voor panelen met Solar Edge optimizers. De opbrengst is voor beide hetzelfde hebben ze aangegeven (ligging van ons dak, 10 panelen, e.d.). Ze geven ook een opbrengst garantie: indien opbrengst lager ligt dan 90% van het geschatte aantal op te wekken kWh, krijgen we het verschil in geld terug. Zo wordt het natuurlijk aantrekkelijk om voor de standaard omvormer te kiezen. Doen we hier goed aan?? Aan het einde van de dag, in deze periode van het jaar, maart, zakt de zon weg achter kale bomen en valt er lichte schaduw op het dak waar de panelen komen (over het hele stuk dak valt dan de schaduw). In de zomer staat de zon hoger, dan vormt het geen probleem. Zijn optimizers dan toch nog nuttig? Gr. R. Bosman

Herman Klingestijn
Door

Herman Klingestijn

op 16 Sep 2019

Dag Lex Ik verhuur een tweetal appartementen en wil deze beide woonruimten van zonnestroom voorzien. Beide appartementen zijn afzonderlijk bemetert. Op het dak is ruimte voor 9 panelen. Bestaan er omvormers die 2 afzonderlijke meterkasten kunnen bedienen?

Joost van Gelder
Door

Joost van Gelder

op 03 Oct 2020

Hi Lex, Goede infographic. En mijn keuze voor gebruik van optimizers wordt daarin bevestigd. Wij gaan 11 SunPower 375WP panelen indak leggen (gse-systeem). Door de extra veiligheid van de optimizers en gebruik van officiële elektriciens bij de aanleg denken we een mooi systeem te leggen. Enige waar we nog niet helemaal uit zijn is welke omvormer te gebruiken. West dak, optomend, 375wp en 11 panelen. 3600 watt omvormer? Of 4000? Zou je daar een tip in kunnen geven?

Reactie plaatsen