Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Omvormer zonnepanelen kiezen (infographic)

Als je zonnepanelen op je dak gaat plaatsen dan heb je ook een omvormer nodig. De omvormer is het hart van het systeem. Maar hoe kies je de juiste omvormer? Als je de verkopers van zonnepanelen spreekt hebben ze allemaal een eigen verhaal met voor- en nadelen. Maar als we gewoon kijken naar de feiten is het eigenlijk heel simpel.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een kastje wat de energie van de zonnepanelen omzet in bruikbare energie voor in huis. Zo kan ook de koelkast, de wasmachine en het licht genieten van jouw eigen opgewekte zonne-energie.

De zonnepanelen wekken gelijkstroom op. En het elektriciteitsnetwerk is juist wisselstroom. De omvormer zorgt voor de omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom zodat de energie gebruikt kan worden en terug geleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Welke omvormers zijn er?

Er zijn 3 soorten omvormers.

  1. Normale omvormer (ook wel serie of string omvormer genoemd)
  2. Omvormer met optimizers
  3. Micro-omvormers

Een normale omvormer en de omvormer voor optimizers zijn kastjes die meestal in huis geplaatst worden (op zolder, in de garage etc). Die kastjes zijn ongeveer zo groot als een kleine koffer. Optimizers en micro-omvormers worden buiten op het dak onder de zonnepanelen geplaatst.

Welke omvormer moet je nemen?

Allemaal hebben ze voor- en nadelen. Er is niet één beste techniek. De omvormer die je moet kiezen is degene die het beste past bij jouw situatie.

Sommige omvormers hebben bijvoorbeeld als voordeel dat je de opbrengst per zonnepaneel kan zien. Dat vind de één leuk maar de andere interesseert dat helemaal niets. Maar uiteindelijk betaal je er natuurlijk wel voor.

Om de keuze makkelijk te maken heeft Fritts een handige infographic gemaakt.

Infographic zonnepanelen omvormer keuze

Klik op de afbeelding voor volledige weergave

Welke omvormer kies jij?

Ik ben benieuwd welke omvormer jij kiest. Heeft de infographic jou geholpen? Als je een vraag hebt dan kan je die hieronder stellen.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen.Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

2 reacties op “Omvormer zonnepanelen kiezen (infographic)


Door Stefaan op 14 januari 2018

Beste
Heb een zonnepanelen installatie met Mastervolt omvormer.
Gekocht bij “metdezon” uit DeRijp Nederland
Met 10 jaar garantie faktuur beschikbaar.
Defect na 5 naar en 2 maand. Garantie uitbreiding naar 10 jaar €350 betaald.
Geen reactie meer van Mastervolt en “metdezon” uit DeRijp geld gewoon kwijt?
Zijn er nog klachten over “metdezon” en Mastervolt ?
Dank voor antwoord


Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.