Ook dit is mogelijk met zonne-energie
03 april 2016 
3 min. leestijd

Ook dit is mogelijk met zonne-energie

Zonne-energie kent vele toepassingen. De zon kan een huis voorzien van stroom, maar de energie van de zon kan ook gebruikt worden in allerlei verschillende producten en apparaten. Denk aan een auto die op zonne-energie rijdt, een rugzak met zonnepanelen die je overal mee naar toe kunt nemen zodat je altijd je mobiel kunt opladen of de mogelijkheid om te koken op zonne-energie! Iets dat voor onze vorige generatie alleen te zien was in sciencefictionfilms is vandaag de dag opeens werkelijkheid. De ontwikkelingen in duurzame energie gaan snel. Wat nu nog ondenkbaar is, zal over een paar jaar misschien echt kunnen zijn!

Voertuigen

Misschien ken je het al; een auto die op zonne-energie rijdt. De zonneauto bestaat al een tijdje, maar kreeg zijn populariteit vooral door de zonnewagenwedstrijd die elke twee jaar in Australië gehouden wordt; de World Solar Challenge. Zonnewagens vanuit de hele wereld komen bijeen en nemen het tegen elkaar op in een race. Deze auto’s rijden zo’n 3022 km, dwars door Australië heen. En dit alleen op zonne-energie! De Nederlandse Technische Universiteit van Delft heeft hier ook een aantal keren aan meegedaan. Met hun zelfgebouwde Nuna zonnewagen hebben ze al zes keer gewonnen.

Het Nuon Solar Team test Nuna5 op de

Hoe werkt een zonneauto eigenlijk? Het dak van de zonneauto bestaat uit zonnepanelen. De zonnecellen in deze zonnepanelen wekken elektriciteit op die wordt opgeslagen in de batterij. Er zitten elektromotoren in de wielen van de auto die de auto laten rijden. Extra energie die de auto niet gebruikt, wordt opgeslagen in de batterij. Je kunt deze energie later dus nog gewoon gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan stofzuigen of strijken. Dit is allemaal mogelijk met de extra energie die in de batterij van de zonnewagen zit!

Huishoudproducten op zonnestroom

Stofzuigen, koken of strijken op zonne-energie? Het kan allemaal. Er zijn al een aantal huishoudproducten op de markt die werken op zonnestroom. Zo bestaan er bijvoorbeeld koelkasten en stofzuigers die op zonnestroom draaien. De zonnekoker is echter één van de meer populaire producten. Arme huishoudens in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden maken hier al een tijdje gebruik van. Een zonnekoker heeft kromme spiegels nodig die het zonlicht weerkaatsen naar een buis. De warmte die in deze buis terecht komt, stroomt dan weer door naar een plaatje die ontzettend heet wordt. Op dit plaatje kun je een pan zetten en voîlá; je kunt koken op zonne-energie!

Apparaten

Bij apparaten die op zonnestroom draaien kun je bijvoorbeeld denken aan; batterijen, opladers, zaklampen, tuinlampjes of een rugzak. Een rugzak? Ja zeker. De volgende keer als je op vakantie gaat naar een zonnig oord en van plan bent om heerlijk lang in de natuur te wandelen, kun je ervoor kiezen om een rugzak met zonnepanelen mee te nemen. Deze zonnepanelen zitten aan de buitenkant van de rugzak en dienen als een batterij voor bijvoorbeeld mobiele telefoons. Tijdens je survival heb je altijd toegang tot stroom, kun je altijd de batterij van je mobiel opladen en zorg je er dus voor dat je altijd bereikbaar blijft voor de buitenwereld. Handig, veilig en bovendien ook nog milieuvriendelijk!

Voltaic-Introduces-High-Powered-Solar-Backpacks-2

Wegen

Het is nog niet bij iedereen bekend dat er wegen gemaakt zijn uit zonnepanelen, maar het bestaat zeker. Er zijn al een aantal zonnepanelen wegen aangelegd. Nederland is het eerste land ter wereld dat een zonnepanelen fietspad heeft aangelegd. Deze is 70 meter lang en kan zo’n 3 huishoudens voorzien van een jaar lang stroom. Nederland beschikt over zo’n 35.000 km aan fietspaden. Reken maar eens uit hoeveel huishoudens hier van kunnen profiteren! Het aanleggen van zonnepanelen wegen is echter nog in ontwikkeling, want een weg moet hard en ruw genoeg zijn en tegelijkertijd ook transparant genoeg om het zonlicht door te kunnen laten. Zonnepanelen zijn erg kwetsbaar dus hier is speciaal materiaal voor nodig.

Voertuigen, fietspaden, wegen, zaklampen, een rugzak… Noem maar op. De ontwikkelingen van zonne-energie en haar producten staan niet stil. Geen gas meer nodig om te koken? Nooit meer tanken voordat je je auto in stapt? Op survival in de jungle en toch nog voortdurend toegang tot elektriciteit? Het is allemaal mogelijk. Heb jij misschien nog een leuke product aangeschaft of ontdekt? Laat het ons gerust weten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen