Op welke partij stemmen 400.000 eigenaren van zonnepanelen?
21 februari 2017 
4 min. leestijd

Op welke partij stemmen 400.000 eigenaren van zonnepanelen?

Het is verkiezingstijd. Alle politieke partijen zijn druk campagne aan het voeren en op zoek naar ‘de zwevende kiezer’. Duurzaamheid is een steeds groter thema binnen de politieke partijen. Logisch, want naast dat het hard nodig is, win je ook een grote groep kiezers. Het is dan ook niet gek dat woorden, zoals energie, klimaat en milieu veel vaker voorkomen in de verkiezingsprogramma’s dan vijf jaar geleden (bij de VVD ruim drie keer zoveel als vijf jaar geleden, aldus deze blog). Met meer dan 400.000 zonnepaneleneigenaren in Nederland, lijkt dit een ideale doelgroep om kiezers te trekken. Opvallend genoeg lijken niet alle partijen het inzicht te hebben, dat de plannen omtrent de salderingsregeling effect hebben op hun kiesgedrag!

Fritts dook in de verkiezingsprogramma’s om de volgende vraag te beantwoorden:

“Op welke partij gaan de ruim 400.000 zonnepaneeleigenaren stemmen?”

Een uiterst relevante vraag, want al deze eigenaren hebben zonnepanelen aangeschaft voor een lange periode. Alle eigenaren van zonnepanelen willen daar een mooi financieel rendement op maken. Maar welke partij staat aan de kant van de pro-sument (stroom-producerende consument)?

Verkiezingsprogramma’s

Alle partijen hebben een verkiezingsprogramma opgesteld met daarin de belangrijkste standpunten en het voorgestelde beleid voor de komende vier jaar. Het kortste verkiezingsprogramma was dit jaar voor de PVV (één kantje), terwijl er ook partijen zijn die meer dan 150 kantjes nodig hebben. Laat het duidelijk zijn dat Fritts blij is met de ctrl F-functie 🙂

 • PvdA
  De Partij van de Arbeid heeft een duidelijke visie. Energiebelasting op gas moet omhoog, op elektriciteit omlaag. Dit laatste is niet ten goede van de terugverdientijd van zonnepanelen. Verder willen zij de vrijstelling achter de meter uitbreiden. Wat belangrijk is voor de zonnepaneeleigenaren, is dat PVDA pleit voor verlenging van de salderingsregeling na 2020 voor particuliere stroomopwekking.
 • VVD
  VVD heeft minder duidelijke standpunten over de salderingsregeling. Ze hebben een motie aangenomen om de salderingsregeling te evalueren. Van het verkiezingsprogramma worden we niet veel wijzer. “…huiseigenaren voorzien hun woningen van zonnepanelen om te besparen op de energierekening. Deze ontwikkelingen verdienen en krijgen onze steun”. Dit gaat gecombineerd met de opmerking dat de VVD vindt dat alle subsidies (daar reken ik salderen voor het gemak ook onder) op duurzame energieopwekking afgebouwd moeten worden.
 • CDA
  Het CDA is een voorstander van de salderingsregeling. Ze pleiten voor energiebelasting op regionaal en lokaal niveau en willen dat de fiscale regels, waaronder de salderingsregeling, blijft bestaan. Hier hangen ze echter geen termijn aan en spreken ze ook niet over een mogelijke overgangsregeling.
 • D66
  Het belangrijkste punt van D66 is dat er een heldere en simpele regeling moet zijn voor duurzame energie. Hierbij wordt er vooral gekeken dat het makkelijker moet worden om op andere daken energie op te wekken, zonder dat dat dit benadeeld wordt. D66 is voor handhaving van de huidige salderingsregeling, maar ook zij hangen er geen termijn aan.
 • GroenLinks
  Dat GroenLinks een voorstander is van het opwekken van duurzame energie, is geen verrassing. Hoewel ze in hun verkiezingsprogramma niet spreken over het salderen, zijn ze wel van mening dat duurzame energie opwekken, fiscaal gestimuleerd moet worden. Tevens vind GroenLinks dat het opwekken door kleinverbruikers niet belast moet worden. Verder moet het belastingsysteem beter worden ingericht voor het energiesysteem van de toekomst, met variabele tarieven en vergoeding voor opslag.
 • PVV
  De PVV heeft het meest eenvoudig verkiezingsprogramma om door te nemen. Met slechts 1 kantje was de verwachting iets over de salderingsregeling aan te treffen bijzonder laag. Maar het standpunt “Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz.” doet enigszins vermoeden dat de PVV geen groot voorstander is van de salderingsregeling.
 • 50 Plus
  Ook 50PLUS heeft weinig opgenomen over salderen, zonnepanelen of energiebeleid. De partij wil, qua energiebeleid, eigenlijk wat elke Nederlander wil. Dat is af te lezen aan de volgende zin: “50PLUS wil zoveel mogelijk hernieuwbare energie tegen een zo laag mogelijk tarief”. Laten we eerlijk zijn, dat willen we allemaal, toch?
 • SP
  De SP heeft een kort energiebeleid uitgewerkt, waarbij de salderingsregeling specifiek genoemd wordt. De SP is voorstander van het lokaal opwekken van energie en vind dat dit ook op lokaal en regionaal niveau gecoördineerd moet worden. Als het aan de SP ligt, blijft de salderingsregeling gehandhaafd, al wordt er niet gesproken  over een termijn.
 • Partij voor de Dieren
  Partij voor de Dieren is ook een voorstander van hernieuwbare energie en spreken zich nadrukkelijk uit voor een salderingsregeling. Volgens het programma van de PvdD “moet alle zelf opgewekte energie terug geleverd kunnen worden aan het net, tegen saldering van de afgenomen stroom”. Ook zij noemen geen termijn hoe lang de salderingsregeling in de huidige vorm moet blijven bestaan of wat een geschikte overgangsregeling zal zijn.

Op welke partij stemmen de eigenaren van zonnepanelen?

Deze blog is geen politiek praatje om mensen over te halen om op een bepaalde partij te stemmen. De eigenaren van zonnepanelen laten duidelijk zien dat het beleid voor duurzame energie concreet gemaakt moet worden. Er zijn in Nederland veel mensen die al de keuze gemaakt hebben om zelf duurzame energie op te wekken. Die zijn op zoek naar een concreet beleid waarbij zij de voordelen behalen voor het zetten van deze moedige stap.

Een aantal partijen zijn voorstander van de salderingsregeling. Dat is een mooi signaal, maar slechts “we vinden salderen een goed idee” geeft weinig zekerheid voor de toekomst. Van de grote partijen, spreken PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdD zich specifiek uit voorstander te zijn van de salderingsregeling. Alleen de PvdA heeft specifiek in het programma opgenomen de salderingsregeling voort te willen zetten na 2020. Andere partijen hangen hier geen termijn aan en geven aan het voor nu een goed idee te vinden. Ze spreken niet over de periode na de salderingsregeling.

Daarmee wordt salderen een minder groot verkiezingspunt dan eerder werd gedacht. Huidige eigenaren van zonnepanelen hebben de keuze voor zelf opwekken al gemaakt en zullen voorstander zijn van het in stand houden van hoge vergoedingen voor het terugleveren van elektriciteit. Maar zolang de politiek geen concrete plannen heeft om te zorgen dat de komende periode (zonnepanelen koop je voor 25 jaar!) voldoende zekerheid is over de investering, blijft het lastig consumenten houvast te bieden om zelf stroom op te wekken. Ook maakt het voor zowel de eigenaar van zonnepanelen als de potentiële opwekker van zonnestroom niet veel uit wat er gestemd wordt. Het principe blijft gelden: je kan beter vandaag dan morgen je eigen zonnepanelen kopen. Doe jij mee?

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2017

Maarten, bedankt voor je verheldering mbt duurzaamheid en de politiek. Ik weet nu echt naar wie mijn stem gaat! Ton - DBN

Anonymous
Door

Anonymous

op 06 Mar 2019

Verbazingwekkend dat de salderingsregeling wordt beschouwd als een subsidie; voor mij is zo klaar als een klontje dat een zelf opgewekte kWh net zo veel waard is als een kWh afkomstig van het energiebedrijf! Het afschaffen van de salderingsregeling lijkt de zoveelste buiging van het kabinet voor het grootbedrijf, ten koste van de burgers.

jwlm kemperman
Door

jwlm kemperman

op 22 Feb 2023

Het is simpel verbruik en gebruik wegstrepen is goed, alles wat meer wordt terug geleverd moet marktconform worden betaald. Grote energie slurpende bedrijven betalen geen energiebelasting maar ontvangen wel subsidies. Ons wordt zand in de ogen gestrooid

Reactie plaatsen