Innovatie: PERC. Meer energie uit dezelfde zonnecel
31 januari 2016 
3 min. leestijd

Innovatie: PERC. Meer energie uit dezelfde zonnecel

In de 96% van de zonnepanelen zitten zonnecellen van silicium. De afgelopen jaren is de verbetering vooral gekomen van productieverbetering. Het maximale haalbare rendement van silicium zonnecellen, zonder een trucje te doen, is wel bereikt. Zonnecelfabrikanten zijn dan ook continu op zoek naar technische verbetering. En het leuke is: dat is soms simpeler dan je zou denken. Eerder zagen we dit al bij de simpele techniek van LCR-busbars. De volgende stap die zonnecelfabrikanten nu massaal maken heet de PERC-technologie.

Wat is een PERC-zonnecel?

PERC staat voor Passivated Emitter Rear Cell.  Vrij vertaald: passief gemaakte celachterkant. Dat kan je gelijk vergeten, maar aan het eind van dit artikel is hopelijk duidelijk wat je eraan hebt.

PERC zorgt ervoor dat het beter doorstroomt. Denk hierbij aan een snelweg. Stel je voor dat op een snelweg geen lijnen, vangrailsen en regels zouden zijn. Dan zou het een zooitje worden. Juist door de auto’s die dezelfde richting op moeten op dezelfde baan binnen de lijntjes te laten rijden, gaat het gestroomlijnd.

Lichtval

Eigenlijk is een zonnecel een lichtval. De ideale zonnecel reflecteert geen licht en zet 100% van de opgevangen energie om in elektriciteit. Echter een zonnecel is vrij dun (normaal gesproken +/- 0,2 mm ).

Een zonnecel werkt op het gehele lichtspectrum. Van al het licht wat de zon uitzend zien wij alleen de bekende kleuren van de regenboog. Dit is van paars (400nm) tot rood (750nm). Korte golflengtes zoals blauw licht wordt bovenin de zonnecel gevangen. Rood licht wordt onderin de zonnecel gevangen.

Zichtbaar Lichtspectrum Wikipedia

Het lichtspectrum is echter veel breder dan wat wij kunnen zien. Van alle energie die de zon uitstraalt kunnen we ongeveer 50 procent zien. De rest van de energie zit met name in het spectrum met een langere golflengte (700nm+).

En juist deze fotonen met een langere golflengte hebben nogal de neiging om dwars door de zonnecel te schieten. En dat is zonde want dan levert het geen energie op.

Hoe werkt PERC?

Bij een normale zonnecel is de hele achterkant geleidend. Op de hele achterkant wordt een soort aluminium pasta aangebracht. Als een foton doorschiet eindigt hij op de geleidende achterkant en gaat de energie als elektriciteit verloren (als warmte).

Zonnecel doorsnede

Bij PERC-technologie worden er op de achterkant van de zonnecel niet geleidende lijntjes aangebracht (oranje). Deze zorgen ervoor dat de elektronen die los worden gemaakt door de fotonen maar op een bepaald deel van de cel naar de achterkant kunnen stromen. Maar op de niet geleidende lijntjes worden de doorgeschoten fotonen teruggekaatst de zonnecel in. Zo wordt de kans (aanzienlijk) vergroot dat de foton een elektron vrij maakt en zo voor elektriciteit zorgt.

Perc Zonnecel doorsnede (1)

Meer rendement is minder warmte

De PERC-technologie zorgt met de lichtval voor meer opbrengst. En dat is mooi, want hoe meer energie er uit de zonnecel gehaald wordt hoe beter. Maar het heeft ook nog een ander voordeel. Er wordt minder zonne-energie omgezet in warmte. Hoe warmer een zonnecel wordt hoe minder deze gaat presteren. Een normale zonnecel geeft 0,4% minder rendement per graad dat deze warmer wordt. Het nadeel is dat als de zonnecel minder rendement heeft de energie weer omgezet wordt in warmte. Met als gevolg… je raadt het al minder rendement. Een vicieus cirkeltje.

Meer rendement bij bewolkt weer

De lichtval heeft nog een ander voordeel. Bewolking zorgt ervoor dat minder energie de aarde bereikt. De bewolking werkt hierbij als een filter waarbij met name (je raadt het al) de kleuren met een kortere golflengtes eruit gefilterd worden. Relatief gezien bereikt meer licht met een langere golflengte de aarde. En dat is inderdaad het gebied waar PERC-zonnecellen net dat beetje meer rendement geven.

Steeds meer PERC.

Vrijwel elke fabrikant bouwt langzaam maar zeker zijn productielijnen om. PERC is de meest gebruikte naam voor deze techniek. Echter verschillende fabrikanten gebruiken andere namen voor hun zonnepanelen zoals: Eagle, Honey en Percium.

Nagenoeg elk poly zonnepaneel boven de 260 Wp en elk mono zonnepaneel boven de 270 Wp gebruikt deze techniek. Het is dus een kwestie van tijd voordat elk zonnepaneel uitgevoerd wordt met PERC technologie.

Ook in jouw zonnepaneel?

Ben je benieuwd of PERC-technologie ook in het zonnepaneel zit wat jij wilt kopen? Laat hieronder dan een reactie achter met het merk en type zonnepaneel en we kijken het na.

Over de schrijver
B. van den Berg
Door

B. van den Berg

op 29 Mar 2016

Wij overwegen zonnepanelen te kopen van het volgende type: 8.33 285 Wp MONO Zwart Eternity. Volgens de installateur heeft dit paneel de PERC technologie toegepast. Dit vind ik echter niet in de specificatie terug. Weet u dit misschien?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 29 Mar 2016

Ik zie het inderdaad ook nergens staan en weet het ook niet uit mijn hoofd. Wel vreemd dat ze het zeggen maar dat het nergens staat.Groeten, Lex

Erik Brink
Door

Erik Brink

op 05 Apr 2016

Hierbij een bevestiging namens 8.33 Solar dat de nieuwe Eternity zonnepanelen van 285Wp gemaakt zijn met PERC technologie. Zoals Lex schrijft hebben nagenoeg alle zonnepanelen met meer dan 270Wp PERC technologie.

AEC de groot
Door

AEC de groot

op 15 Jun 2017

Ja solar heeft perc panelen als Q.PEAK-G4.1 290-305 van Qcells dat ook zijn zijn ze in kwaliteit vergelijkbaar?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 04 Jul 2017

Hoi AEC de Groot, Ze zijn redelijk vergelijkbaar. JA is wat groter en QCells bestaat langer. Ik zou zelf eerder voor de Qcells kiezen.Groeten, Lex

pieter
Door

pieter

op 31 Jan 2018

Ik veronderstel dat in de panelen van JA Solar Percium Jam 6-60bk 280 mono black ook de perc-technologie geïntroduceerd werd

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 01 Feb 2018

Hoi Pieter,Klopt. Er worden wel andere benamingen gebruikt voor de zelfde techniek. Percium is een fabrikant benaming voor een PERC techniek.Groeten, Lex

Jo
Door

Jo

op 22 Mar 2018

Beschikt de Talesun TP660M-B 275wp ook over Perc? In de datasheet wordt niets geroepen over Perc.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 23 Mar 2018

275Wp is een beetje twijfel geval en het wordt niet nadrukkelijk genoemd.Misschien kan je de vraag beter in onze community stellen. Zie: https://community.fritts.nl/Groeten, Lex

John Koops
Door

John Koops

op 24 Mar 2018

Heb een offerte gekregen voor JSPV black panelen 300WP. Kan over JSPV weinig meer vinden dan dat het een Z. Koreaanse energiemij. is. Hebben deze panelen perc technologie?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 03 Apr 2018

Hoi John,JSPV zegt me niets. Vrijwel alle zonnepanelen boven de 280Wp maken gebruik van de PERC technologie dus in neem aan van wel.Groeten, Lex

René
Door

René

op 05 May 2018

Ik heb een vraag. Ik heb een aantal offertes binnengekregen met verschillende merken mono panelen. Alle panelen hebben ongeveer dezelfde WP en dezelfde omvormer Solar Edge. Ik ben even benieuwd of je, op basis van ervaring, iets kunt zeggen welke keuze het beste is..Het betreftAEG 300 WP (met Perc) Trinar Solar 295 WP (met Perc) Q_cells 310 WP (met Duo Cell)Bedankt vast! ,René

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 07 May 2018

Hoi René,Deze vragen kan je stellen op de Fritts Community. Zie: https://community.fritts.nl/Groeten, Lex

Herman
Door

Herman

op 11 May 2018

Ik heb een offerte voor NSP 305 mono Full Black panelen. Zouden deze percium zijn?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 17 May 2018

Hoi Herman,Vrijwel elk zonnepaneel boven de 280 wattpiek heeft een soort van PERC techniek. Anders halen ze het rendement niet.Groeten, Lex

H. B. Aalders
Door

H. B. Aalders

op 06 Feb 2019

Goedenavond. Op één van de gekregen offertes staan van Suntech de 305WpSTP305S-20/Wfhb full black vermeld. Zijn deze panelen voorzien van een soort PERC systeem? Bij voorbaat bedankt voor de informatie

Peters
Door

Peters

op 21 Apr 2019

zonneplan

leo koelman
Door

leo koelman

op 10 Jun 2019

wij bezitten sinds kort over zonnepanelen van het merk Longi 305wp percium, hoe vaak moet ik deze laten reinigen, het vermogen per dag is hoger dan wat de "slimme meter"aangeeft wat is echt?

Almer van Belzen
Door

Almer van Belzen

op 26 Jun 2019

Hoi Lex, ik ben benieuwd of URE / NSP F7M_H7A 320WP URE Half Cell Zilver Frame ook PERC zonnecellen zijn

Bas
Door

Bas

op 03 Feb 2020

De uitleg van PERC schiet wat te kort. De echte winst zit hem in een hogere spanning van de cel t.o.v. de Al-BSF, niet door meer stroom door het terugkaatsen van fotonen. Dit komt doordat de isolerende laag (aluminium oxide + silicium nitride) de elektronische defectdichtheid van het oppervlakte verminderd. Hierdoor lekt minder stroom weg. Deze uitvinding is overigens mede gedaan aan de TU Eindhoven.

Pieter MURR
Door

Pieter MURR

op 09 Mar 2020

Zit de perc techniek ook in: Longi solar monokristal 315WP. Of in Sunpower P19-325BLK?

Reactie plaatsen