Zonne-energie land: Roerige tijden, grote kansen.
28 september 2011 
1 min. leestijd

Zonne-energie land: Roerige tijden, grote kansen.

Het zijn roerige tijden in zonne-energie land. En dan niet zo zeer in Nederland want “wij” stellen echt niets voor. Nee, in de wereld.

De crises dwingt overheden min of meer de subsidies voor zonnepanelen te verlagen. En dat is goed ook want de prijs is al zo laag dat er volgens mij geen subsidie meer nodig is. Het punt dat zonne-energie goedkoper wordt ligt namelijk al achter ons. Echter de centen graaiers in Duitsland, Italie, Belgie en vele andere landen denken nu opeens dat het geld kost. Kost het ook en het levert ook wat op. Maar geen gouden bergen meer. En dat is goed.
Echter leidt het wel tot mindere vraag (lees: vraag die minder hard groeit. Dus bv geen verdubbeling maar 50% meer vraag.) ten opzichte van een groot aanbod (lees: Verdubbeling aanbod) en iedereen weet dan: lagere prijzen.
En de volgende ezonomie les leert ons dat wanneer afzetprijzen dalen en de kostprijs voor een fabriek blijven min of meer gelijk er natuurlijk partijen zijn die dat niet volhouden. De eerste slachtoffers zijn al gemaakt. Solyndra, een fabrikant die revolutionaire buispanelen maakte, die veel te ingewikkeld waren en bovendien al jaren onder de kostprijs werden verkocht, heeft 1100 mensen op straat gezet. De beurskoersen van vele grote fabrikanten keldert waardoor de waarde nihiel is. Enkele mooie Duitse fabrikanten staan op omvallen.
Het blijft dus nog wel even spannend in zonne-energie land. Maar die spanning maakt het ook leuk en het voordeel is dat de prijzen blijven dalen.
Over de schrijver
Reactie plaatsen