Subsidie zonnepanelen 2017
04 april 2017 
3 min. leestijd

Subsidie zonnepanelen 2017

Subsidies voor zonnepanelen zijn er ook in 2017. Fritts houdt van zonne-energie, maar natuurlijk ook van financiële voordelen. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van alle subsidies voor zonnepanelen in 2017. Ga je binnenkort zonnepanelen kopen? Lees dan eerst even deze blog over subsidie voor zonnepanelen en laat niet onnodig geld liggen.

Landelijke subsidie zonnepanelen 2017

De landelijke overheid wil het gebruik van zonnepanelen graag stimuleren. Er zijn vanuit de overheid meerdere regelingen om zonnepanelen financieel aantrekkelijk te maken. De overheid heeft de regelingen onderverdeeld in 2 categorieën, op basis van de grootte van de aansluiting in jouw meterkast.

Kleinverbruikers

Alle installaties die worden aangesloten op een aansluiting die gelijk of kleiner is dan 3 x 80 ampère vallen onder kleinverbruikers. Dit zijn doorgaans alle huizen in Nederland en de kleine bedrijven of kantoorpanden.

1. Btw-teruggave voor zonnepanelen

 

BTW teruggave zonnepanelen subsidie 2017

Ook in 2017 hebben particulieren de mogelijkheid om de volledige BTW op de aanschaf op zonnepanelen terug te krijgen. Dit is een aantrekkelijke regeling, omdat het veel geld kan besparen. Heb je al zonnepanelen, maar nooit de BTW teruggekregen? Dan kan je dit alsnog regelen, onder de voorwaarde dat je de zonnepanelen hebt aangeschaft na 20 juni 2013. Heb je hulp nodig met het terugkrijgen van je BTW? Laat het ons weten en we helpen je graag verder.

2. Salderen

Misschien niet helemaal een subsidieregeling, maar wel een regeling van de overheid om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Salderen is het verrekenen van verbruikte stroom met de over diezelfde aansluiting zelf geleverde stroom. Hierdoor ontvangt de afnemer dezelfde prijs (inclusief belastingen: energiebelasting, opslag Duurzame Energie en BTW) voor de teruggeleverde energie als die hij betaalt voor de energie die hij op een ander tijdstip van de energieleverancier afneemt. Meer informatie vind je op onze blog over salderen.

3. Energie Investerings Aftrek

Interessant voor ondernemingen die een kleinverbruikersaansluiting hebben. Zij mogen namelijk in 2017 55,5% van de investeringskosten in zonnepanelen aftrekken van de fiscale winst. Dit mag boven op de gebruikelijke afschrijving. Dit geldt voor installaties groter dan 25 kWp. Dit is gelijk aan ongeveer 85 zonnepanelen.

Grootverbruikers

Wanneer de zonnepanelen worden aangesloten op een aansluiting die groter dan 3 x 80 ampère is, wordt dit aangemerkt als grootverbruikers. Hier vallen den (midden)grote bedrijven vaak in of panden die erg veel elektriciteit verbruiken. Ook VVE’s met veel appartementen of liften vallen vaak in deze categorie. Hiervoor heeft de landelijke overheid één regeling.

1. SDE+-regeling

De SDE+-subsidie is een exploitatiesubsidie. Dit betekent dat je subsidie ontvangt over de energie die je opwekt met zonnepanelen. De SDE-subsidie vergoedt het verschil tussen de prijs die je op de markt krijgt voor energie en de prijs die je nodig hebt voor energie om een rendabel project te hebben. Is de marktprijs voor elektriciteit relatief hoog? Dan krijg je minder subsidie dan wanneer de prijs voor elektriciteit laag is. In 2017 kun je 2 keer SDE+-subsidie aanvragen. Heb jij een groot pand en wil je subsidie voor zonnepanelen? We helpen je graag met het indienen van een aanvraag in het najaar van 2017. Laat een reactie achter onder de blog en wij nemen contact met je op.

Bron: beterduurzaam.nl

Lokale subsidie zonnepanelen 2017

Naast de landelijke subsidieregelingen zijn er vaak ook op lokaal niveau stimuleringsmaatregelen om het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Zo zijn er subsidies door provincies en gemeenten, vaak in de vorm van een vast bedrag of een percentage van de investering. De subsidies voor zonnepanelen verschillen dus per locatie. Wil je snel weten of er lopende regelingen zijn voor zonnepanelen in jouw buurt? Dan raden wij aan om een kijkje te nemen op www.energiesubsidiewijzer.nl. Hier vind je een handig overzicht van alle regelingen. Je kunt bij de resultaten aan de linkerkant filteren op zonnepanelen. Zo vind je subsidies voor zonnepanelen in jouw provincie of gemeente.

Zijn subsidies nog wel nodig?

Stroom uit zonnepanelen is goedkoper dan de prijs die je nu voor stroom betaalt. Waarschijnlijk ligt je tarief voor elektriciteit (inclusief energiebelasting en Opslag Duurzame Energie) nu rond 18 eurocent/kWh. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en de gemiddelde prijs per kWh in Nederland uit zonnepanelen ligt daarmee rond de 6 eurocent/kWh. Dit is inclusief degradatie van zonnepanelen en een herinvestering in onderhoud. Dit is dus erg interessant!

Het is hierbij wel belangrijk dat je alle stroom zelf kunt verbruiken, iets wat zonder batterij niet haalbaar is. Het is daarom goed dat de overheid regelingen blijft hanteren om het gebruik van zonnepanelen (nog) aantrekkelijker te maken. Ook is het natuurlijk onduidelijk wat er de komende 25 jaar met de marktprijs van elektriciteit gebeurt. Die onzekerheid heb je niet met zonnepanelen. Je weet precies wat de kostprijs is van de elektriciteit uit de zonnepanelen. Nou nog zorgen dat je zoveel mogelijk zelf kunt verbruiken!

Ga jij ook je eigen stroom opwekken? We helpen je graag verder. Bij Fritts vraag je gratis offertes aan bij installatiebedrijven die wij controleren. We stellen je een aantal vragen, en op basis daarvan maken we een overzicht van installateurs die bij jou passen. Je kiest zelf bij wie een offerte opvraagt. De installateurs sturen jou de offertes toe. En dan?
Dn begint ons werk pas echt. We kijken mee naar jouw huis en jouw offertes. We vergelijken de offertes op belangrijke punten en zorgen ervoor dat jij de beste deal krijgt. Doe je mee?

Over de schrijver
Arie
Door

Arie

op 07 Jun 2017

Hallo, zouden jullie even met ons contact willen opnemen? Www.beterduurzaam.nl

Reactie plaatsen