Teveel zonne-energie van 9 zonnepanelen?
30 oktober 2014 
1 min. leestijd

Teveel zonne-energie van 9 zonnepanelen?

Ik ontving een leuke vraag van Ad. Hij maakt zich zorgen dat zijn systeem teveel gaat produceren. Teveel inderdaad. Uiteraard is dat geen probleem. Maar de reden van de vraag is interessant want ik denk dat veel mensen dit niet helemaal begrijpen.

Het is een perfect en helder voorbeeld voor iedereen die zich af vraagt hoe de wattpieks van de zonnepanelen de energie in kWh produceren per jaar. Leveren de zonnepanelen de energie die ze zouden moeten leveren?

Vraag:

Ik heb sinds 01-11-13 9 panelen van 250 Wp elk op mijn dak liggen. De omvormer is een SMA Sunny Boy 2100TL. Beginstand was 0 Kwh.

Dak heeft een perfecte hoek van 35 graden op het zuiden.De display van mijn omvormer geeft op 10-10-14 een stand aan van 2232 Kwh.
Dat is heel mooi zou je denken. Er kan echter maar 2250 Kwh geproduceerd worden. Met nog 21 dagen in oktober bestaat de mogelijkheid dat ik over de 2250 Kwh ga.

Hoe is dat mogelijk ? Display geeft verkeerde informatie of zijn de panelen misschien wel 265 Wp elk? Vraag neergelegd bij de installateur en ook bij SMA Benelux. Wacht op antwoord.

Met een auto die maximaal 200 km/uur als snelheid kan halen kun je in een uur geen 200 km afleggen. Er zijn een aantal factoren die dat onmogelijk maken. Zo gaat het ook met PV’s.

Zijn er soort gelijke ervaringen of heeft iemand een verklaring ? Mocht de display wel goede info geven dan ben ik daar uiteraard zeer content mee.

Antwoord:

Dit is helemaal zo gek nog niet en gebeurt regelmatig met zonnepanelen.

Een vermogen van 2250 wattpiek betekend niet dat de opbrengst maximaal 2250 kWh kan zijn.

Zoals u het vergelijkt met auto’s zal ik dit ook uitleggen. Het vermogen van het zonnepaneel zegt iets over wat het kan maar niet over wat het doet. Het is zeg maar de topsnelheid maar die bepaalt niet hoe veel je er mee kan rijden. Hiervoor heb je brandstof nodig. Met bijvoorbeeld 100 liter kan mijn auto 2000 kilometer rijden. Toch zal ik dat niet continu op 200 km/u afleggen. Zo is de zon dus de brandstof en dat is per jaar en per locatie verschillend.

Waar het om draait is de verhouding kWh/kWp. Ofwel hoeveel kilowatt uur levert een kilo wattpiek (1000 Wp) per jaar op.

In uw geval is waarschijnlijk een getal van circa 900 kWh/kWp voorgerekend. Dus een opbrengst van 2025 kWh ( 2,25 kWp * 900). Nu schrikt u dat de opbrengst te hoog is maar dat is als gevolg van de instraling van de zon. Deze komt in uw situatie waarschijnlijk boven de 1000 kWh/kWp uit. En dat is helemaal niet raar want er zijn locaties in Nederland waar het makkelijk op 1100 kWh/kWp komt. En hetzelfde systeem als u zal in Zuid Spanje meer dan 2000 kWh/kWp opleveren. Dus 4.500 kWh.

Geen zorgen en vooral blij zijn dat het systeem en de zon goed hun werk doen.

Over de schrijver
Luc Slegers
Door

Luc Slegers

op 17 Nov 2014

Goedendag,ik overweeg zonnepanelen te nemen. Nu is het zo dat ik midden in een bos woon. Ik twijfel nogal of ik het juiste rendement zal halen i.v.b.met dat bos. De installateurs die ik gevraagd heb zeggen dat het geen probleem is maar die zijn natuurlijk niet onafhankelijk. Bestaat er een onafhankelijke deskundige instantie die hier advies over kan geven? Bij voorbaat dank. Mvg, Luc Slegers.

gerben
Door

gerben

op 20 Nov 2014

beste Luc, voor zover ik weet is er niet een onafhankelijke deskundige instantie. Het is zo dat bij berekeningen voor opbrengst van zonnepanelen gekeken wordt naar de hoek van het dak met de horizon, de hoek met het noorden (of zuiden) en de locatie. Zolang je geen of weinig schaduw van de bomen in het bos hebt, zal er weinig invloed zijn. Je kunt hier zelf eens aan rekenen door in te schatten hoe hoog de bomen zijn en het laagste punt van je dak met panelen erop, en dan te kijken wat de hoek van zon in de winter is met de horizon. Als je dit uittekent kun je inschatten of je veel schaduw op je panelen krijgt. wanneer dit niet zo is, zijn de inschattingen van de installateurs redelijk betrouwbaar (check anders ook eens http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php# )

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 08 Dec 2014

Hallo Luc, Een goede installateur kan dit redelijk nauwkeurig berekenen met speciale zonne-energie software zoals PVsol of PVsyst. 100% nauwkeurig is heel lastig maar dan heb je een redelijke inschatting. Groeten, Lex

janine stipetic
Door

janine stipetic

op 10 Jan 2015

Hallo Lex, Door het downloaden en lezen van uw boek zijn wij al veel wijzer geworden.Dank daarvoor. Ons huis heeft een plat dak (soest)lang10 meter en breed 5 meter, op het ZZO, zonder schaduw. We hebben een paar offertes waarin de hellingshoek van de 300Wattpiek panelen (met optimizers) 13° is, zodat er 10 panelen geplaatst kunnen worden.Echter, ons jaarverbruik ligt rond de 4000kWh, dus willen we graag meer panelen. Bestaan er andere technieken die dat mogelijk maken? met vriendelijke groet, janine stipetic

Lex Schiebaan
Douwe
Door

Douwe

op 20 Apr 2015

vraag: Ik heb 14 panelen van elk 245 Wp is 3430 Wp Het max. uitgangsvermogen tot nu toe is 4172 W (afgelezen van display omvormer). De omvormer heeft een max DC-vermogen van 4190 W en een max. Uitgangsvermogen van 4.0 Kw. Nu wil ik 4 panelen bijplaatsen (in serie met de andere 14). Naar ik begrijp levert dit geen probleem op met de omvormer (onderdimensionering). De aansluiting op het net vindt plaats via een aparte groep. Kan de netaansluiting problemen geven wanneer het uitgangsvermogen incidenteel 4172/14*18=5364 kan zijn?

Lex
Door

Lex

op 20 Apr 2015

Hallo Douwe, Erg vreemd dat de zonnepanelen 4172 watt geven. Normaal gesproken kan dit niet (klein beetje meer lukt wel maar zoveel meer niet). Ik denk dat het een meetfout in de omvormer is op een piekje. 4 Zonnepanelen bijplaatsen is in principe geen probleem. Let er wel op dat je precies dezelfde zonnepanelen moet gebruiken in dezelfde oriëntatie en helling. Ook leeftijd van de zonnepanelen speelt een rol. De zonnepanelen zullen normaliter max. 4410 watt geven op een hele mooie voorjaarsdag. De omvormer is dan ook 90% onder gedimensioneerd wat prima is. De omvormer zal nooit meer dan 4000 watt moeten geven en dan gaan aftoppen. Dat is dus ook geen probleem. Bereken het wel allemaal goed van te voren. Succes! Groeten, Lex

Ivan Vanmechelen
Door

Ivan Vanmechelen

op 19 Jul 2015

Kan iemand mij uitleggen of het slecht is voor de omvormer als de panelen meer zouden opbrengen dan de omvormer aankan. VB Ik heb een omvormer van 5000 watt maar het is slechts zeer zelden dat dit ook opgewekt wordt. Ik zou dus nu overwegen om panelen bij te leggen zodat ik zeer vaak aan 5000 watt kom, maar natuurlijk gaan er ook momenten zijn dat ik ver erover zit en is dit dan schadelijk voor de omvormer. De momenten dat ik er ver over zit zou natuurlijk niet dagelijks zijn, enkel sporadisch. Wie kan mij een antwoord hierop geven. Dank bij voorbaat. Ivan.

Lex
Door

Lex

op 27 Jul 2015

Hallo Ivan, Dat is niet zo slecht. Normaliter wordt een omvormer al gedimensioneerd. Juist om de reden dat het max vermogen van de zonnepanelen vrijwel nooit gehaald wordt. Let wel even op met bijplaatsen. Het bijplaatsen van andere panelen in een bestaande string kan zorgen voor veel verlies. Op een losse string en MPP tracker is dit geen probleem. En als je exact dezelfde panelen erbij legt natuurlijk ook niet (mits er niet teveel jaren tussen zitten). Succes! Groeten, Lex Schiebaan

Ivan
Door

Ivan

op 30 Oct 2015

De panelen liggen ondertussen bij, het zijn exact dezelfde als de anderen en die waren eigenlijk nog maar enkele maanden oud. Dus ik voorzie geen problemen. Dank voor het antwoord. Ivan.

Lambert
Door

Lambert

op 15 Jan 2016

Geachte, Ik overweeg zonnepanelen te gaan plaatsen maar en heb ook al een aantal aanbiedingen liggen. Mijn verbruik is op dit moment ongeveer 4500Kwh per jaar. Nu heb ik onlangs eens gekeken wat mijn oude koelkast en vriezer van 20 jaar oud gebruiken en werd daar niet echt vrolijk van. Er nu vanuit gaande dat deze t.z.t. vervangen gaan worden wil ik ongeveer 4000Kwh op het dak leggen. Nu kan ik op mijn dak, zuiver op het zuiden en geen enkele last van schaduw 24 solar frontier panelen kwijt. Ik heb hier ook een offerte van in combinatie met een sf omvormer type: turbo 1p. In de offerte staat een verwachte jaar opbrengst van +/- 4080 Kwh, is dit wel reëel. Ik kom niet verder dan 24x170wp=4080wp x 0.86 (drenthe) = 3508Kwh. Graag zou ik hier een reactie op willen waar de waarheid ligt. Alvast bedankt

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 16 Jan 2016

Hallo Lambert, Dat kan je het beste even zelf berekenen. Dan weet je het zeker aan de hand van een tool van de Europese Unie. Ik heb er een ebookje over geschreven. Zie: http://gids.fritts.nl/e-books/ Succes! Groeten, Lex

Reactie plaatsen