The Solar Future, we need a miracle
06 juni 2016 
3 min. leestijd

The Solar Future, we need a miracle

Een groot evenement in de jaarbeurs-Utrecht over de toekomst van zonne-energie met als eerste gastspreker Michael Liebreich namens Bloomberg? No-way dat Fritts dit mist. Aangekomen in de drukbezochte spreekzaal stond meneer Liebreich al op het podium om bekenden een hand te geven en er een praatje te maken, iets om als stagiair jaloers op te zijn.

Liebreich opende zijn verhaal met het feit dat de wereldwijde investeringen in zonne-energie enorm zijn gestegen. Natuurlijk hoopte iedereen hier al op en stiekem wist het publiek dit al. Iedereen in de zaal had immers een belang in de zonnepanelenbranche. De daadwerkelijke cijfers brachten hier en daar toch verbijsterende blikken teweeg. Wat in 2004 begon met een totale wereldwijde investering van $88 miljard is opgelopen naar $329 miljard! Snel begon Liebreich uit te leggen wat in zijn ogen de oorzaak hiervan was. Dankzij steeds lager wordende prijs in relatie tot het aantal kWh beseft de consument dat het voordeel van investeren in energie voor hen is, en niet voor de overheid of een andere instantie die een duurzaam verantwoorde doelstelling moet behalen. Nee, de consument trekt aan het langste eind en begint dit steeds beter te begrijpen. Niet alleen de zaal was hier zichtbaar door gecharmeerd maar ook meneer Liebreich zelf, ‘’We do not speak about an alternative source of energy anymore, let’s talk about a renewable source of energy’’.

Michael Liebreich tijdens zijn verhaal

Liebreich gaat als gastspreker veel verder dan spreken in Europa alleen, zo was hij ook een van de sprekers op de African Utillity Week. Om zich voor dit evenement goed voor te bereiden, dacht hij terug aan zijn periode van vijf jaar in Afrika als adviseur. ‘’ While being in Africa I spoke to a group of energy ministers, actually I think all of the 50 energy ministers were there. I said to them: Listen!! Renewable energy is cheap, when people telling you it is expensive, it is not! These days the costs are only 17 cents per kWh. Na dit statement kwamen de ministers Michael toegesneld met de vraag: is het echt zo goedkoop? Is dit wat je ons vertelt? Ja, zonne-energie is goedkoop en de toekomst.
De nieuwe groothandel prijswerkelijkheid voor duurzame energie zal gaan variëren van drie tot zes cent per kWh. Met zulke goedkope prijzen zijn bijna alle energievoorzieners al plannen aan het maken om op grote schaal te investeren in duurzame energie projecten.

Untitled

Investeringsschommel

De investeringen per land in de wereld verschillen wel enorm van elkaar, met als koploper China gevolgd door America, Brazilië, India en de ASOC. De situatie in Europa verschilt heel erg per land, Duitsland bevindt zich momenteel in een record dal van totale investeringen in duurzame energie, in tegenstelling de United Kingdom. Waar zij juist een record hoogte aan totale investeringen in duurzame energie meemaken. De totale Nederlandse investeringen in duurzame energie zijn al tijden enorm stabiel. Een interessant feit wat verteld werd, is dat van elke drie dollar die wereldwijd wordt geïnvesteerd in duurzame energie, één daarvan door China gedaan wordt. Je kan dus zeggen dat China een derde van de wereldwijde duurzame investeringen doet, well done China! Het gevolg hiervan is wel dat ze te maken hebben met een overschot aan duurzame energie, niet perse een nadeel. De verwachtte investeringen per land of continent zijn lastig te voorspellen, zelfs voor een onderzoeksbureau als Bloomberg. Wat Michael wel kon zeggen is dat de markt in Africa erg aan het stijgen is, als het gaat om geplande installaties omdat het huidige aanbod van duurzame energie de vraag niet aan kan.

Waarom dan de titel naar de woorden van Bill Gates: We need a miracle. Het wonder dat we nodig hebben heeft te maken met het feit dat alle energie bronnen momenteel goedkoop zijn. De prijs van olie heeft zijn dieptepunt in jaren bereikt en dit houdt het al lang vol. Maar ook kolen worden langzaam maar zeker goedkoper omdat deze door de meeste overheden worden afgestoten als energiebron. What about solar energy? Ook dat is tegenwoordig een goedkope bron van energie. Het feit dat er alternatieven zijn voor olie en dat deze geïmplementeerd zullen worden in de maatschappij is iets wat niet lang meer op zich laat wachten. Meneer Liebreichs deed de voorspelling dat de vraag naar olie zal gaan schuiven van in-elastisch naar elastisch, een positief vooruitzicht voor de duurzame markt.

The Gridchain

Naarmate het einde naderde werd mijn aandacht nog een keer getrokken door een nieuw fenomeen wat meneer Liebreichs aanhaalde. Namelijk The Gridchain. Een uitleg volgde. Een gridchain is waar de blockchain de smart grid treft. Omdat er zoveel transacties zijn, zullen de daken met zonnepanelen veel zonne-energie produceren maar waar wordt dit opgeslagen? Wordt dit doorverkocht aan de grid, opgeslagen in een auto, een batterij, wordt het überhaupt wel gebruikt? Als je een elektrische auto oplaadt bij de supermarkt, wie betaal je dan? De Albert Heijn? Je energie leverancier of helemaal niemand omdat BMW de elektriciteit verwerkt heeft in de aanschafprijs van je net gekochte I3. Overal transacties, de grid chain is een fantastisch fenomeen. Eerder heeft Michael Liebreichts dit verhaal ook vertelt op een ander congres en toen werd bekend dat al twee bedrijven zich gespecialiseerd hebben in deze tak van de markt. Mooier nog is dat na zijn eerdere congres, de eerste transactie in de gridchain heeft plaatsgevonden. Iemand die in Brooklyn energie opwekte door middel van een zonnepaneel, verkocht dit aan een consument elders in de wereld via the blockchain.

Over de schrijver
Reactie plaatsen