Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen?
28 oktober 2015 
1 min. leestijd

Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. In Nederland is dat al jaren zo. Dat is goed want het scheelt een hoop gedoe en kosten. In andere landen, zoals in de de Verenigde Staten, moet meestal een vergunning aangevraagd worden. Daardoor duurt het papierwerk daar 10 keer zo lang. Met alle gevolgen van dien.

Wel zijn er aan het vergunningsvrij plaatsen van zonnepanelen in Nederland, enkele logische voorwaarden verbonden.

Schuin dak:

  • De zonnepanelen moeten evenwijdig aan het dakoppervlak liggen.
  • De zonnepanelen mogen niet uitsteken.

Plat dak:

  • De maximale helling van de zonnepanelen is 35 graden.
  • De afstand tot de rand van het dak is minimaal de hoogte van de constructie. Wanneer de zonnepanelenconstructie bijvoorbeeld  35 cm hoog is, dan dient dit minimaal de afstand tot de rand te zijn. Omdat er rekening gehouden moet worden met windbelasting en de juiste afstand tot de rand van het dak is dit meestal veel meer.

Uitzonderingen

Niemand wil dat mooie monumentale panden zo maar vol gelegd worden met zonnepanelen. Op deze panden en woningen is het vaak wel noodzakelijk een vergunning aan te vragen.

Let op: in de volgende gevallen is een lichte vergunning wel noodzakelijk:

  • Beschermd dorpsgezicht
  • Beschermd stadsgezicht
  • Monument

Verschillende gemeentes hanteren verschillende vergunningseisen voor dergelijke situaties. Bijvoorbeeld dat het aan de voorkant wel kan en aan de achterkant niet. Informeer bij twijfel bij de gemeente.

Grote steden

Verschillende grote steden met een monumentale binnenstad hebben het probleem van de vergunningsplicht op zonnepanelen onderkent. Amsterdam heeft bijvoorbeeld grote ambities op het gebied van zonne-energie. Maar ook heel veel mooie monumentale panden. Daarom heeft Amsterdam de welstandsregels versoepeld. Niemand heeft er natuurlijk problemen mee als er zonnepanelen op een plat dak gelegd worden die niemand ziet. Zie voor meer informatie: www.amsterdam.nl/zon

Meer informatie

De Rijksoverheid heeft in 2012 een duidelijk folder gemaakt over: Vergunning zonnepanelen nodig – Folder Rijksoverheid

Over de schrijver
Reactie plaatsen