Vijf onzinverhalen over zonnepanelen
17 december 2015 
2 min. leestijd

Vijf onzinverhalen over zonnepanelen

Als het aan Fritts ligt heeft iedereen binnenkort zonnepanelen op zijn dak liggen en gelukkig denken veel mensen er serieus over na. Toch bestaat er voor een heel grote groep nog een drempel, waardoor ze niet over durven te gaan tot aankoop. Sommige bezwaren zijn begrijpelijk, maar er gaan ook veel onzinverhalen rond. Een kleine greep uit deze fabels.

1. Zonnepanelen zijn hartstikke duur

‘Duur‘ is natuurlijk een erg relatief begrip en wij kunnen niet in ieders portemonnee kijken. Er wordt alleen vaak gezegd dat je zo €20.000 neer moet leggen om zonnepanelen op je dak te krijgen. Een gemiddeld huis is in de werkelijkheid voor nog geen derde van dit bedrag klaar.
Het bedrag van €20.000 komt niet helemaal uit de lucht vallen. Tot enkele jaren geleden was het heel duur om zonnepanelen aan te schaffen. Alleen voor de echte wereldverbeteraars of fanatici was het destijds interessant om te gaan voor groene energie. In de tussentijd is er echter een hoop gebeurt in de markt, waardoor de panelen opeens een stuk toegankelijker zijn geworden.

De belangrijkste reden voor de forse prijsdaling is de inmenging van Chinezen. Een jaar of vijf geleden schoten de Chinese fabrikanten als paddenstoelen uit de grond. Het gevolg hiervan was overproductie, waardoor de panelen tegen fabricageprijs werden verkocht. Europese fabrikanten moesten tegen de Chinezen concurreren en zagen zich genoodzaakt hun prijzen te verlagen. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten hebben middels importheffingen gezorgd voor een iets eerlijkere markt, maar de prijzen blijven laag.

Dus schrik niet als je hoort dat je een heel grote investering moet doen. Een gemiddeld Nederlands huis is voor (slechts) €6000 voorzien van zonnepanelen.

2. De panelen werken alleen goed bij warm weer

Een groot misverstand is dat zonnepalen beter werken bij hoge temperaturen en dus minder goed in het Nederlandse klimaat. Het is waar dat een zonnig klimaat met weinig wolken goed is voor het rendement. Dit staat echter los van de temperatuur. Zonnepanelen werken zelfs beter bij relatief koele omstandigheden dan in de hitte.

Zelfs op een druilerige Hollandse zomerdag kan voldoende energie worden opgewekt om een gemiddeld huis van energie te voorzien. Niet voor niets is Duitsland wereldwijd leider als het gaat om zonne-energie voor huiseigenaren.

3. Je bent een druppel op een gloeiende plaat

Toegegeven, de wereld gaat er niet opeens beter uitzien wanneer jij je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. De opwarming van de aarde zal niet verminderen en of het gat in de ozonlaag kleiner wordt, is ook de vraag. Aan de andere kant kun jij wel een steentje bijdragen. Of zoals het spreekwoord luidt: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Als nog meer mensen jouw voorbeeld volgen, zijn de effecten een stuk groter.

Bovendien snijdt het mes bij zonnepanelen aan twee kanten. In je portemonnee zijn de effecten een stuk beter te zien. Dus doe je het niet per se voor het klimaat, doe het dan voor het geld. Dan help je niet alleen jezelf, maar ook een klein beetje de aarde.

4. Alle zonnepanelen, duur of goedkoop, zijn hetzelfde

Sinds de Chinezen massaal in de zonnepanelen zijn gestapt, zijn de prijzen hard gedaald. De prijsverschillen tussen de verschillende fabrikanten zijn dan ook groot. Voor veel consumenten lijkt het daarom aantrekkelijk om voor de scherpste prijs te gaan, maar goedkoop kan soms duurkoop worden. De meeste goedkope Chinese panelen halen bij lange na niet de kwaliteit van gerenommeerde merken.

Zijn alle Chinese panelen dan automatisch slecht? Nee, dat is te kort door de bocht. Tussen de verschillende Aziatische fabrikanten zitten ook partijen die goede kwaliteit leveren. Als consument doe je er daarom goed aan vooraf de nodige research te doen voor je besluit de zonnepanelen aan te schaffen. Bijvoorbeeld met behulp van de Fritts Gids.

5. Zonnepanelen maken mijn dak lelijk

We zullen niet beweren dat een dak mooier wordt wanneer er zonnepanelen op worden gelegd en wat de een mooi vindt, vindt de ander spuuglelijk. De laatste jaren hebben fabrikanten echter flink geïnvesteerd in het uiterlijk van hun product, waardoor de panelen er steeds strakker uit gaan zien. Vergeleken met een aantal jaar geleden is er op dit punt veel verbeterd.

Ook de manier waarop de panelen zijn aangelegd, kan een groot verschil maken. Helaas zien we te vaak dat installateurs maar wat doen bij de installatie. Zonnepanelen die schots en scheef liggen of verschillende maten die door elkaar worden gebruikt komen gewoon voor. Wanneer panelen netjes geplaatst zijn, maakt dit al een wereld van verschil.

Over de schrijver
Reactie plaatsen