Wacht jij op de nieuwste zonnepanelen?
14 april 2016 
2 min. leestijd

Wacht jij op de nieuwste zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een langetermijninvestering. We kunnen met enige zekerheid zeggen dat er helemaal niemand is die elk jaar zijn paneeltjes wisselt voor de nieuwste modellen. Het is daarom belangrijk om er zeker van te zijn dat je wel het goede aanschaft. Eén manier is om te kijken naar de huidige producten. Er zijn ook mensen die bang zijn dat er binnenkort nog betere zonnepanelen op de markt komen, net nadat zij ze hebben geïnstalleerd.

Er gebeurt veel in de zonne-energiemarkt en in een drukke markt zijn genoeg innovaties. De vraag of het slim is om nog even te wachten, is daarom zo gek niet. Zonnepanelen die tien jaar geleden top of the bill waren, zijn inmiddels enigszins achterhaald in vergelijking met de allernieuwste modellen.

Aan de andere kant is het ook niet zo dat deze panelen hun werk niet meer zouden kunnen doen. Innovaties volgen elkaar over het algemeen langzaam op. Met andere woorden: tussen verouderd en het allernieuwste zitten nog tientallen kleine stapjes. Na de Nokia 3310 volgde niet opeens de iPhone en de moderne auto’s zijn ook stukje bij beetje tot stand gekomen. Uiteraard is een mobiele telefoon lang niet zo’n forse investering als zonnepanelen, maar het gaat om het voorbeeld.

Zonnepanelen toen en nu

Wat is een mening zonder onderbouwing? Ongeveer tien jaar geleden had een gemiddeld zonnepaneel een vermogen van 220 WattPiek. Nu ruim een decennium later is dit gestaag uitgegroeid naar 270 WattPiek. Een groei van 50 WattPiek in tien jaar tijd lijkt een heleboel en is ook niet weinig, maar deze groei is wel uitgesmeerd over een vrij lange periode in regelmatige stappen. Over tien jaar zijn de zonnepanelen zonder twijfel beter dan de panelen die nu op de markt zijn. Maar is dat niet met alles?

Wachten of inhaken?

Wachten op nieuwe technieken heeft in de zonne-energiebranche dus weinig zin. Binnen een jaar zijn jouw panelen alweer ‘achterhaald’, omdat er iets nieuws op de markt is. De volle looptijd up to date blijven, is simpelweg niet mogelijk en je zult toch een keer in moeten stappen. Een geruststellende gedachte is dat er geen grote innovaties aan lijken te komen. Wie nu zonnepanelen aanschaft kan ervan op aan dat hij niet volgend jaar hopeloos achterloopt.

Het is zelfs zonde om – te lang – te wachten als je toch weet dat je zonnepanelen aan zal gaan schaffen. Als je besluit een jaartje te wachten, laat je ook een jaar aan zonne-energie liggen en dus een jaar aan financieel rendement. Dit ‘verloren jaar’ weegt bij lange na niet op tegen de winst die je zult behalen uit het kleine beetje extra vermogen dat de panelen van volgend jaar zullen hebben.

PV is de doorbraak

Voor de echte liefhebbers is onderstaand filmpje erg interessant. Wim Sinke – een bekendheid in de PV-wereld – legt hierin uit dat zonne-energie een robuuste trend kent en dat de nieuwste ontwikkeling niet van de een op de andere dag zal komen. De presentatie komt uit 2014, maar is nog altijd actueel.

Er zijn genoeg redenen waarom mensen twijfelen over de aanschaf van zonnepanelen. Wat is of was jouw grootste vraagteken? Laat het hieronder weten in een reactie.

Over de schrijver
Chardie Hulst
Door

Chardie Hulst

op 09 Aug 2016

Heb net een afspraak gemaakt met jullie voor een offerte,maar wanneer krijgen we pannen met de zonnepanelen erin verwerkt?want volgens mij zijn ze eraf?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 23 Aug 2016

Hoi Chardie, Super. Heb je inmiddels de offerte al ontvangen? Anders kan je namelijk gebruik maken van onze gloednieuwe service. Hiermee kan je direct zelf bedrijven zoeken en offertes opvragen. Kijk daarvoor op: https://fritts.nl/installateur-zoeken/ Zonnedakpannen zijn er zeker al. Maar waarom koopt niet iedereen deze prachtige pannen? Een tijdje geleden heeft mijn collega Tim er een artikel over geschreven: https://fritts.nl/waarom-panelen-populairder-zijn-dan-zonnedakpannen/ Groeten, Lex

Reactie plaatsen