Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Warmte met zonne-energie

article content

Warmte met zonne-energie

Zonne-energie is ook goed te gebruiken om warmte te creëren. Dit gebeurt door middel van zonnecollectoren met een zonne-boiler. De warmte van de zon wordt opgeslagen en kan gebruikt worden. Dit wordt thermische zonne-energie genoemd.

Thermische zonne-energie zorgt ervoor dat de energie van de zon wordt omgezet in warmte. Door deze warmte vervolgens te gebruiken om water te verwarmen kan dit weer gebruikt worden voor een douche, een bad of voor verwarming.

Techniek

De techniek achter zonne-energie is eigenlijk zeer eenvoudig en is te vergelijken met een tuinslang. Wanneer deze in de tuin in de zon ligt warmt dit vanzelf op. Gebruik je vervolgens de slang dan komt er heet water uit. Dat is simpelweg de techniek die gebruikt wordt. Daarom wordt deze techniek ook veel toegepast in landen waar de zon veel schijnt zoals rondom de Middelandse zee en in Afrika.

In Nederland is de techniek wat gecompliceerder omdat we hier minder zon hebben en ook vorst. Als het water in de slang bevriest dan gaat het natuurlijk kapot. Daarnaast hebben we hier meer behoefte aan een mooi uiterlijk en comfort. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je na 2 minuten douchen geen warm water meer hebt. Daarom wordt in Nederland de slangen in mooie panelen geplaatst. En wordt het water naverwarmd door de CV ketel wanneer nodig.

Thermische zonne-energie en rendement

Het plaatsen van een thermische zonne-energie installatie is zeer interessant. Het is eenvoudig te plaatsen en voor de fanatieke klusser zelfs makkelijk zelf te doen. Voor thermische zonne-energie is maar weinig plaats nodig op het dak. Voor een gezin van 4 personen is een systeem van 5 vierkante meter al voldoende. Dit moet wel gecombineerd worden met een boiler van 300 liter. Deze is natuurlijk niet zomaar overal te plaatsen.

De rendementen zijn fantastisch en het is natuurlijk geweldig dat je kan douchen met “gratis” warmte. De terugverdientijd is afhankelijk van de gemaakte kosten, zelf geïnstalleerd en laten installeren, en bij nieuwbouw of bestaande bouw 5-15 jaar. En dan te bedenken dat een systeem 40 jaar mee kan gaan met relatief weinig onderhoud dan is dat toch fantastisch.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

4 reacties op “Warmte met zonne-energie


Door Kraakman op 23 maart 2015

Goed artikel. Ik denk dat dit in de toekomst nog erg populair gaat worden.


Door Erwin op 26 mei 2015

Beste Kraakman,

Leuke opmerking van u, dat u denkt dat het in de toekomst nog populair gaat worden.
Als je bedenkt dat een paar jaar terug toen pv-panelen nog niet erg bekend waren er heel veel collectoren geplaatst werden in Nederland.
Collectoren hebben ook een hogere opbrengst dan pv-panelen alleen doordat de prijs van gas zo laag is in Nederland lijkt het minder aantrekkelijk dan pv-panelen.
Misschien zou de overheid dit moeten stimuleren dat is beter dan pv-panelen…


Door Lex Schiebaan op 11 mei 2014

Hallo Martin,

Goed om te horen.

Ik ben geen expert in thermische energie. Het is helaas ook niet zo populair in Nederland. Maar als je situatie er geschikt voor is kan het super interessant zijn.

Groeten,

Lex


Door Martin op 11 mei 2014

Hallo Lex,
Las eerst nu je verhaal over thermische zonneenergie.
Je haalt systemen aan met een antivries-vloeistof (glycol)
Er bestaan ook systemen vlgs. het z.g. leegloopprincipe.
Ook wel drainback genoemd.
Het is veel eenvoudiger en met veel minder apparatuur.
Ook geheel drukloos.
Onderhoud is nul komma nul!

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.