De laatste weken gaat het vaak over het energie akkoord. Wel of geen windmolens op zee. Halen we de doelstellingen en wat gaan we er aan doen om ze wel te halen. OK. Maar waar is zonne-energie?
Laat ik over één ding duidelijk zijn. We hebben alle duurzame energie nodig en dus ook wind energie en ook op zee. Ik ben er nooit voorstander van geweest en zeker het kosten-baten plaatje moet je niet onderschatten (het kost gewoon veel meer dan we denken). Maar wind op zee is een super mooie vrij constante vorm van duurzame energie. Het hele jaar en dag en nacht. Dat kunnen we niet zeggen van zonne-energie.
Waar is zonne-energie?
Maar waar blijft zonne-energie in de hele discussie. De overheid geeft al jaren aan te kijken naar de goedkoopste oplossingen. Maar is dat wel zo. Ik denk dat wind op zee geen goedkoopste oplossing is om de doelstellingen te halen. Tijd voor een zonne-energie akkoord.
De overheid is op zoek naar de goedkoopste oplossing en de oplossing is: Zonne-energie. Kost bijna niets. Productiekosten van zonne-energie op grote schaal is circa 5 cent. Dat is ongeveer wat we nu aan de energiemaatschappij betalen. Het is dus al één van de goedkoopste technieken. Het enige wat ontbreekt is winst voor een partij die het park exploiteert, de financiering en de rente. En wie kan hier nou de perfecte rol in spelen: de overheid. Geld zat en tegen lage rente uit te lenen.
Zonne-energie akkoordje
Ik wil het dus wel op een zonne-energieakoordje gooien. De overheid stelt miljarden euro’s financiering beschikbaar met 1% rente en aflossing in 20 jaar en geeft daarnaast een afname garantie voor 6 cent per kWh. Dan hebben we morgen tientallen partijen bij elkaar die hier mee aan de slag gaan en voor 2020 3-5 Gigawatt bij plaatsen. En dat nog naast de vele particulieren en MKB’ers.
Dus laten we ophouden over het wel of niet halen met of zonder wind op zee. Gewoon doen en dan halen we het voor 2020.