Zonne-energie zonder BTW te betalen. Wie wil dat nou niet?
12 december 2013 
4 min. leestijd

Zonne-energie zonder BTW te betalen. Wie wil dat nou niet?

Zonnepanelen met BTW korting. Sinds kort is het mogelijk de betaalde BTW op zonnepanelen terug te krijgen. Dit komt door een uitspraak in het Europese hof. Simpel gezegd is het als volgt:

Volgens de belastingdienst bent u zondernemer. U gaat zonne-energie oogsten en dit verkopen via het net aan de energiemaatschappij. De belastingdienst moet u dus zien als ondernemer. U kan zelfs niet kiezen om het niet te zijn. Maar om te profiteren van de voordelen moet u zich wel melden bij de belastingdienst.

Er ontstaat een bijzondere situatie:

 • U wordt ondernemer met maar 1 doel. Energie opwekken en verkopen.
 • U schaft 1 bedrijfsmiddel aan de zonnepanelen (inclusief de gehele installatie)
 • Op het bedrijfsmiddel betaal u BTW. Dit is voor een onderneming terug te vorderen.
 • U gaat winst maken door middel van het verkopen van de zonne-energie (netto terug geleverde en gemeten energie)
 • Hierover krijgt de onderneming BTW binnen en dit zou afgedragen moeten worden.
 • Maar…. de af te dragen BTW per jaar is zo laag dat er geen BTW afgedragen hoeft te worden.

Hoe moet u dit doen

Nu hoeft u niet direct naar de Kvk te rennen en u als bedrijf te registreren.  Wat u wel moet doen is een BTW nummer aanvragen bij de belastingdienst. U wordt namelijk BTW-ondernemer. De belastingdienst maakt onderscheid tussen een ondernemer voor de inkomstenbelasting (zeg maar een echt bedrijf wat winst maakt en waar een kvk nummer voor nodig is) en een ondernemer voor de BTW (u voert wel een bedrijf (omzet) maar maak geen of nauwelijks winst).

Zelf doen:

 1. Vraag een BTW nummer aan voor een onderneming niet ingeschreven in bij de kvk. Dit kan door het formulier in te vullen van de Belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/opgaaf_startende_onderneming_niet_ingeschreven_in_het_handelsregister
 2. U moet BTW aangifte doen. Bij de BTW aangifte geeft u de berekende BTW over de terug geleverde energie op en de voorbelasting namelijk de BTW op de aanschaf van de zonnepanelen inclusief alle materialen en arbeid. De terug te vorderen voorbelasting zal altijd groter zijn dan de te betalen BTW en dit krijgt u dus op de rekening gestort.
 3. Voor het volgende jaar zou u ook BTW aangifte moeten doen. Ook zou u facturen moeten sturen aan de energiemaatschappij. Echter zal de te betalen BTW over het jaar te laag zijn namelijk minder dan 1.345 euro. Omdat u dan geen BTW hoeft te af te dragen kan er ontheffing voor de administratieplicht aangevraagd worden. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/administratie_bijhouden/wie_moeten_een_btw_administratie_bijhouden/ontheffing_administratieve_verplichtingen/ontheffing_administratieve_verplichtingen

Let wel op! De ontheffing op administratieve verplichtingen betekend ook dat wanneer er meer BTW terug gevorderd kan worden dan er af gedragen wordt u het verschil niet terug kan krijgen. Dit kan dus betekenen dat het voordeel vervalt.  Overleg dus goed met de belastingdienst over wat u doet en wat de gevolgen  zijn.

Beetje ingewikkeld allemaal. Maar het is dan ook een bijzondere situatie. De belastingdienst wordt door Europa gedwongen het zo te doen maar daar is het systeem dan ook niet op ingericht. De verantwoordelijke staatssecretaris van Financiën en de minister van Economische Zaken heeft op kamer vragen geantwoord en aangegeven te kijken naar een simpele regeling of zelfs het afschaffen van een jaarlijks formulier voor de BTW ontheffing.

Niet zelf doen:

Geen zin om in deze materie te duiken? Er zijn ondertussen al vele bureaus, adviseurs, accountants en belastingadviseurs die een dienst aan bieden om alles voor uw te regelen. Vaak wordt hier een vergoeding voor gevraagd van zo’n 100-200 euro ex BTW (de BTW is toch weer terug te vorderen).

Voor wie geldt dit?

 • Particulieren
 • Aanschaf na 20 juni 2013
 • Kleinverbruik aansluiting (max 3x 80 ampere)

Dus eigenlijk voor alle particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft na 20 juni 2013. De BTW regels kunnen niet met terugwerkende kracht worden veranderd. Er is nog wel de vraag of zonnepanelen aangeschaft in het 2e kwartaal (april – juni ) in aanmerking zouden komen. In principe is de belastingdienst duidelijk en is de datum van 20 juni keihard. Volg wel de belastingdienst en het nieuws hieromtrent want daar is het laatste woord nog niet over gesproken.

Achtergrond

In Oostenrijk heeft ene meneer Fuchs bedacht dat hij een zondernemer was. Hij kocht zonnepanelen en ging de energie verkopen aan de netbeheerder. En hij dacht dat is eigenlijk een zonne-energie bedrijfje. En een bedrijf mag BTW terug vorderen. Simpel gedacht maar zo simpel was het niet. Oostenrijk gaf hem namelijk ongelijk. Maar meneer Fuchs heeft stug doorgezet en is uiteindelijk naar het Europese hof gestapt. En hier heeft hij gelijk gekregen. Met grote gevolgen voor heel Europa.

Blijft het zo?

De minister van Economische Zaken heeft aangegeven dat de uitkomst van het arrest ongewenst is. Ze willen dus van deze regeling af maar kunnen de Europese wetgeving niet anders. Wel proberen ze met gelijkgestemde landen zoals Oostenrijk de BTW richtlijn aan te passen. Opvallend is dat Duitsland particulieren met zonnepanelen voor ondernemers aan ziet en dus voor de regeling is. Het laatste woord is er niet over gesproken maar voorlopig kan het gewoon.

Grappig!

De belastingdienst moet nog even op cursus. In hun handige pdf “Veel gestelde vragen en antwoorden over BTW heffing zonnepanelen”schrijven ze: Opwekvermogen in Wattpiek per jaar. Dat kan natuurlijk niet. Het zou moeten zijn: Opwekvermogen OF Opgewekte  kWh per jaar. Vermogen is een grootheid en duid op de capaciteit van een systeem (zoals het vermogen in PK van een auto). Wat het systeem oplevert per jaar in kWh is afhankelijk van verschillende factoren zoals oriëntatie, helling, locatie en hoeveelheid zon (zoals het benzineverbruik van een auto per jaar). Wat de Belastingdienst hier schrijft is dus hetzelfde als: “Het vermogen van een auto in PK per jaar”.

En het mooie is als je het leest is het niet duidelijk wat ze nou wel echt bedoelen. Omdat het om tientjes gaat zal het niet heel veel uit maken.

Disclaimer

De informatie uit dit artikel is vergaard op verschillende sites van onder meer de Belastingdienst. Ondanks dat dit met de meeste mogelijke nauwkeurigheid is gedaan kan informatie niet helemaal juist zijn. Elke situatie is verschillend en  overleg dan ook goed met uw adviseur en de Belastingdienst. Het is ook geen advies om de BTW terug te gaan vorderen want op het moment van schrijven is het niet bekend wat het voor de toekomst gaat betekenen.

Vragen

Heeft u vragen, opmerkingen of aanvullingen dan kan u eenvoudig hieronder een reactie plaatsen. Scrol naar beneden en typ in het veld. Druk op de Reactie knop. Meestal heeft u snel antwoord.

Over de schrijver
Marc
Door

Marc

op 12 Dec 2013

Het is ook mogelijk voor installaties van voor 1 april 2013 de BTW terug te vragen. Er wordt dan wel een afschrijving van 20% per jaar gehanteerd. Dit gaat wel tegen het standpunt van de belastingdienst in, daarom misschien raadzaam een belastingadviseur in de arm te nemen. Kan toch interessant zijn voor de grotere PV-installaties.

Dries
Door

Dries

op 03 Jan 2014

Welke consequenties heeft dit als je b.v. vermogen hebt, zoals een eigen woning, met nog een kleine hypotheek? Er wordt wel een bovengrens van €1.345,-- aangegeven, maar kapitaal wordt toch ook meegeteld voor bezittingen. Of mag je dit niet vermengen?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 13 Jan 2014

Beste Dries, Ik ben gelukkig geen fiscalist dus weet dit niet helemaal zeker. Maar volgens mij heeft de BTW regeling niet veel te maken met het vermogen. Wellicht dat iemand anders dit duidelijk uit kan leggen. Hieronder kan u een reactie achter laten. Groeten, Lex

Pieter H.
Door

Pieter H.

op 16 Jan 2014

Dag Dries en Lex, Privevermogen en prive-belastingaangifte heeft niets te maken met de BTW van uw zonnestroomonderneming. De zonnestroomonderneming gaat wel omzet maken door verkoop van stroom aan het energiebedrijf maar de BTW over deze omzet zal vrijwel altijd onder de grens blijven, waardoor u deze niet hoeft af te dragen en vrijstelling van BTW-aangifte kunt aanvragen.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 18 Jan 2014

Beste Pieter, Bedankt voor de aanvulling! Duidelijk. Groeten, Lex

Jan
Door

Jan

op 17 Apr 2018

Bedankt voor het artikel Lex. Dat er kosten bespaart kunnen worden op zonnepanelen is erg interessant. Dit zou misschien het extra zetje kunnen geven, waardoor er meer aan duurzaamheid wordt gedaan. Het is fijn dat bedrijven geen btw hoeven te betalen. Dit zorgt ervoor dat zij zich meer met duurzaamheid kunnen bezighouden.

Martin
Door

Martin

op 22 May 2018

Is de Duitse BTW (MWS) ook terug te vragen als ik als Nederlander in Duitsland zonnepanelen bestel en laat leveren?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2018

Geen idee maar lijkt me lastig. Vraag het aan een fiscalist zou ik zeggen.

Johannes
Door

Johannes

op 27 Oct 2018

Daar ik van plan ben om zonnepanelen te laten plaatsen weet ik als wao,er niet of dit neven inkomsten zijn, daar ik eventuele inkomsten bij het UWV moet opgeven en hier op mijn uitkering gekort kan worden, is er iemand die mij hierover kan informern zonder slapende honden wakker te maken, anders voor mij geen zonneenergie?

Reactie plaatsen