Zonne-energie en jouw lichaam
27 februari 2016 
3 min. leestijd

Zonne-energie en jouw lichaam

Zonne-energie is eigenlijk iets heel bijzonders. De zon die op zonnepanelen schijnt kan een heel huishouden voorzien van stroom, maar de zon die op je huid schijnt, kan je hele lichaam voorzien van energie en activiteit. Heb je hier ooit eens over nagedacht? Jouw lichaam kun je namelijk vergelijken met een huis en je huid kan worden vergeleken met zonnepanelen die deze warmte opvangen. Zonnepanelen zetten deze warmte om in energie en stroom. Cellen op je huid nemen het zonlicht op en je lichaam zet dit om in vitamine D; de vitamine die ontzettend belangrijk is voor je lichaam én geest.

De zon is er altijd

Zonne-energie is oneindig beschikbaar. Ook al zijn er soms wolken voor de zon; de zon is er altijd. Het is een onuitputtelijke bron van energie die ook erg belangrijk is voor ons lichaam en onze geest. Hoe werkt dat dan precies? Zonlicht bevat ultraviolette B-straling, ook wel UV-B straling genoemd. Deze straling raakt onze huid aan en een chemisch proces in ons lichaam zet de UV-B straling om en geeft het af aan ons bloed. Dan komt het in onze lever terecht waar het weer wordt omgezet en doorgestuurd naar onze nieren. In onze nieren vindt het laatste chemische proces plaats en ontstaat de actieve vorm van vitamine D.

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Voel je je ook vrolijker als de zon schijnt? Heb je dan opeens meer energie en zin om dingen te doen? Dit is helemaal niet vreemd en heeft zelfs een wetenschappelijk verklaring. Vitamine D is belangrijk voor iedereen. Het heeft een positieve werking op lichaam én geest. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat vitamine D invloed heeft op ons hormoonstelsel. De zon zorgt ervoor dat ons hormoonstelsel het stofje endorfine aanmaakt, ook wel ‘het gelukshormoon’ genoemd. Dit stofje wordt namelijk ook aangemaakt tijdens seks of als je iets heel lekkers eet. Dat gevoel van geluk en euforie krijgen wij dus ook als we in de zon zitten!

Lentekriebels door de zon

Heb je soms last van lentekriebels? Krijg je dat euforische gevoel als de lentezon opeens weer begint te stralen? Dit heeft zelfs een wetenschappelijke reden. Onderzoek heeft aangetoond dat de zon invloed heeft op je geslachtshormonen. Zo kan het testosterongehalte van een man wel met zo’n 30% verhoogd worden door de straling van de zon. Niet zo raar dus, dat mensen vaker verliefd worden tijdens de lentemaanden!

De zon heeft een positief effect op je geestelijke gesteldheid. Zo zorgt het stofje endorfine ervoor dat je je gelukkig voelt, maar zorgt het er ook voor dat je minder snel depressief raakt. Daarom heeft zonne-energie ook een natuurlijke antidepressiva werking.

Zonne-energie bevordert je geheugen

De stralen van de zon hebben ook een positief effect op je lichaam. Het bevordert je immuunsysteem, want er worden meer witte bloedlichaampjes aangemaakt die het lichaam beschermen tegen virussen en bacteriën. Als je dus vaak ziek bent, ga dan meer in de zon zitten! Vitamine D is verder ook heel belangrijk voor de aanmaak van je botweefsel. De warmte van de zon vermindert de pijn bij reuma en andere spierziektes. Het verwijdt namelijk je bloedvaten en dit stimuleert de doorbloeding van je spieren. De warmte van de zon zorgt er ook voor dat je spieren zich heerlijk kunnen ontspannen. Tot slot heeft zonne-energie een positieve werking op je hersenen. Je hersenen nemen meer zuurstof op als je in de zon zit en hierdoor worden ze meer actief en heb je ook een beter geheugen.

Voor niets gaat de zon op

Wij Nederlanders hebben een lichte huid en leven ver van de evenaar. Hierdoor nemen wij sneller de ultraviolette-B straling op. Mensen met een getinte of donkere huid hebben meer vitamine D nodig en dus ook meer zonlicht, omdat hun huid is afgestemd op fellere zonneschijn. Vitamine D is te vinden in dierlijke voeding, zoals vlees en eieren, maar een onderzoek heeft aangetoond dat tien minuten zonlicht ongeveer evenveel is als één dag dierlijke voeding eten. Uren in de zon zitten is natuurlijk niet gezond, want dit geeft weer kansen op huidkanker, maar een uurtje per dag in de zon zitten is zeker aan te raden! Het is dan het beste dit te doen voor 11:00 in de ochtend of na 15:00 in de middag als de zon niet te sterk schijnt.

Ons lichaam is als een huis en onze huid is als een zonnepaneel. De zon geeft ons lichaam deze energie gratis en voor niets, want voor niets gaat de zon op! Is het niet bijzonder dat deze onuitputtelijke bron van energie gratis omgezet kan worden als stroom voor ons huis, maar ook dient als bron van positieve energie voor ons lichaam en geest?

Over de schrijver
Reactie plaatsen