Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Zonne-energie in de winter

article content

Zonne-energie in de winter

Het zijn de kortste dagen van het jaar. In de ochtend is het nog donker en rond 16 uur begint het al weer te schemeren. Niet echt handig als je zonnepanelen hebt.

Lage zonstand

De dagen zijn kort en dat geeft weinig zonne-energie, maar ook de lage stand van de zon is niet goed voor de opbrengst. Op 21 december staat de zon elk jaar op zijn laagste punt. Slechts 14,3 graden boven de horizon. Zonnepanelen leveren het meeste op als de zon loodrecht op het zonnepaneel staat. Om een zonnepaneel op de korste dag optimaal te laten functioneren zou deze dus een helling van 75 moeten hebben. Dat is bijna verticaal. In Nederland zijn de steile daken ongeveer 55 graden en zelfs die staan niet optimaal.

Lage opbrengst

Er zijn vier redenen waarom de zonne-energie opbrengst in de winter erg laag is.

  1. De zon staat kort aan de hemel en het is maar kort licht. De tijd die de zon heeft om zonne-energie op de zonnepanelen te laten komen is kort.
  2. De helling van vrijwel alle zonnepanelen is niet ideaal.
  3. De lage stand van de zon zorgt snel voor schaduw.
  4. En dan is ook nog eens het weer vaak slecht in de winter.

Deze vier factoren zorgen ervoor dat de zonne-energie die geoogst kan worden in de winter minimaal is. De hele maand december is goed voor slechts 1 á 2 % van de jaarlijkse opbrengst.

Ontwerp en schaduw

Zelfs als de maanden december en januari niets opleveren, merk je het eigenlijk niet op de jaaropbrengst. In het ontwerp van je systeem hoef je dus geen rekening te houden met de wintermaanden. De zon staat zo laag dat er heel snel schaduw op het dak valt. Dit is niet te voorkomen en wordt meestal meegenomen in de opbrengstcalculaties.

Sterker nog als je een systeem ontwerpt dan kan je het beste rekening houden met het zonneseizoen. Dit seizoen loopt van 21 maart tot 21 september. Deze zes maanden (lente+zomer) zijn goed voor drie kwart van de totaal opbrengst.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

2 reacties op “Zonne-energie in de winter


Door edwin op 5 november 2020

Hallo,
IS het zinvol om tijdens de najaars en winterperiode de hellingshoek aan te passen? nu 13 graden, aanpassen door aan de achterkant een blok eronder te zetten..


Door Ben op 26 augustus 2019

Hallo,
Ik wil reageren op uw artikel. Want nu wordt overgeslagen wat de panelen in de winter wel opleveren. Als je de panelen op het zuiden plaatst, heb je ook in de winter de meeste zon opbrengst, als de panelen dan niet in de schaduw komen en op 85% staan. Heb je toch nog veel opbrengst in de winter. Dit is toch correct?

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.