Zonne-energie opbrengst meten met monitoring.
09 juni 2012 
1 min. leestijd

Zonne-energie opbrengst meten met monitoring.

Als de zonnepanelen geplaatst zijn willen we natuurlijk weten wat de zon ons aan energie geeft. Het mooie van elektriciteit is dat dit exact te meten is en dus ook te volgen.

Er bestaat verschillende manieren om de opbrengst van de zonne-energie installatie te zien.

1. Op de omvormer.

Vrijwel alle omvormers hebben een schermpje waarop de opbrengst te zien is van de dag en het totaal. Sommige omvormers hebben zelfs grafieken van de dag-, maand- en jaaropbrengsten.

2.  Een aparte kWh meter.

Als de omvormer op een onhandige plek hangt om regelmatig te kijken wordt er vaak een aparte kWh meter geïnstalleerd. Deze meters zijn meestal zeer eenvoudig en beperken zich tot het eenvoudig optellen van de opbrengst in kWh. Een goedkope en simpele oplossing.

3. Een uitgebreide opbrengst meter.

Het systeem kan ook uitgevoerd met een uitgebreide uitleesfunctie. Dit kan als apart systeem geïnstalleerd worden (meestal een klein kastje) of geïntegreerd zijn in de omvormer. De systemen kunnen meestal aan een computer gekoppeld worden met bijvoorbeeld Bluetooth of WiFi. Op de computer is dan exact te zien wat de opbrengst is geweest.

4. Een webportal.

Een webportal werkt vaak met de bovenstaande opbrengst meter. De opbrengst meter heeft dan verbinding met het internet en stuurt de gegevens door naar een centrale database. Het voordeel van de webportals is dat de gegevens overal zijn in te zien(uiteraard is er de mogelijkheid dit te beveiligen). Dit geeft ook de mogelijk de gegevens te vergelijken met andere systemen. Het is natuurlijk altijd leuk om te zien hoe het systeem functioneert in verhouding tot andere systemen in de buurt.

 

De meetgegevens geeft ons veel informatie over hoe het systeem functioneert. Ten eerste moet het systeem natuurlijk de opbrengst geven die vooraf is berekend. Dit is eenvoudig te zien aan de maand en jaar opbrengsten van de installatie.

Aan de grafieken is perfect te zien wat het weer is geweest. Een mooie strakke grafiek wijst op mooi helder weer. Een grafiek met punten is het gevolg van een licht bewolkte dag. En hoe kleiner de opbrengst hoe meer bewolking natuurlijk.

De zonne-energie gebruikers vinden het erg leuk de opbrengsten te volgen. Het is iets wat je nieuwsgierig maakt.

Wilt u meer weten over monitoring of heeft u een vraag? Plaats dan een reactie hieronder…

Over de schrijver
Vermeij R
Door

Vermeij R

op 08 Sep 2013

Vraag: kortgeleden een 2,5 KWp systeem met Growatt omvormer incl. data-info via wifi. Zie deze wifi wel in (windows 7) aanwezige/mogelijke wifi verbindingen (ontvangst uitstekend) maar kan deze niet openen; om de nodige modeminstellingen te veranderen volgens de bij mij bekende handleidingen. Oorzaak waarschijnlijk snelheid of beveiliging afwijkingen van mijn modeminstellingen? Kent iemand de juiste protocollen/manier om een en ander toch online te krijgen?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 10 Sep 2013

Beste Vermeij, Ik ken deze omvormer instellingen helaas niet maar misschien dat er iemand is die het kan vertellen. Snelheid zal niet zozeer het probleem zijn. Heeft de omvormer wel verbinding met de router? Vaak kan het zijn dat de verbinding goed lijkt maar er nog een instelling verkeerd staat. Zo staat vaak de beveiliging op TKIP of AES. Wanneer dit niet juist staat gebeurt er niets. Succes! Groeten, Lex

Peten c.
Door

Peten c.

op 07 May 2018

Een mono phase gewone teller voor 220 V (zoeen met een schijf die draaide) is te kopen voor minder dan 20€ en dit is de beste en eenvoudigste manier

Reactie plaatsen