String?

Voor zonnepanelen worden een hoop aparte woorden gebruikt. Het is al heel wat als u de wattpieks begrijpt. En nu begint er weer iemand over strings?

Strings zijn in feite het in serie geschakelde zonnepanelen. Het komt van het Engelse werkwoord rijgen. De zonnepanelen worden om verschillende redenen aan elkaar gekoppeld. Naast technische redenen heeft het ook praktische redenen.

Elk zonnepaneel heeft 2 kabels namelijk een plus en een min.  Als van elk zonnepaneel de 2 kabels naar de omvormer zou moeten gaan dan worden het een wirwar van kabels.

Door zonnepanelen met een string in serie te schakelen stijgt het voltage terwijl de stroom hetzelfde blijft. Omdat het voltage hoger is blijven de verliezen in de kabels beperkt. Dit houdt meestal in dat de standaard kabel van 4 kwadraat (4mm2) voldoende is.

Een zonnepaneel heeft onder invloed van licht een bepaald voltage (de open klemspanning).

Elke zonnecel heeft altijd een zelfde voltage ongeacht de grootte van de cel. Elke silicium cel heeft een voltage van ongeveer 0,6 volt.  Alle cellen in een zonnepaneel worden ook in serie geschakeld. Het is dus een optelsom van de hoeveelheid zonnecellen en vervolgens de zonnepanelen. Een standaard zonnepaneel van 1,65 meter bij een meter heeft altijd 60 cellen en een open klemspanning van circa

Door de zonnepanelen in serie te schakelen loopt de spanning over de leidingen op. Dit is gunstig tegen de spanningsverliezen omdat met meer spanning er minder verlies optreed. Ook kunnen de kabels daardoor langer worden.

Het in serie schakelen van zonnepanelen kan ook nadelen hebben. Schaduw op één van de zonnepanelen kan een nadelig effect geven op de opbrengst van de complete string. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Om de verliezen te beperken is aan te raden om geen van de panelen in de schaduw te hebben gedurende het zonnezeisoen en tussen 10 uur ’s morgens en 3 uur ’s middags.

Over de schrijver
Charlie
Door

Charlie

op 19 Jan 2014

Bedankt voor de omschrijving van de string. Mij is aangeraden de panelen paralel aan te sluiten aangezien ik 8panelen a 42V heb en deze in serie 336V zullen produceren . Graag toelichting aan gezien ik de info nodig heb voor familie in Suriname voor wie ik deze panelen e.a. mat. koop.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 20 Jan 2014

Beste Charlie, Dat is geheel afhankelijk van de omvormer. Normaliter wordt er voor gekozen om de zonnepanelen wel in string te zetten. Het is dus verstandig eerst te kijken naar de technische gegevens van de omvormer. Succes. Groeten, Lex

Jeroen
Door

Jeroen

op 15 Apr 2014

Betreft: Omvormerkeuze Tijdens mij afstudeertraject ben ik bezig met een haalbaarheidsonderzoek voor het grootschalig plaatsen van ''zonnedaken'' boven parkeervlakken. Zodoende beslaat één zonnedak-module vier parkeervlakken en gaan er 20 panelen van 258Wp op geplaatst worden. (20*258*0.90) 4.644 Wp zou dus nodig zijn als minimaal uitgangsvermogen van de omvormer. Aangezien het om +/- 200 van deze zonnedak-modules gaat kunt u zich de schaal van het project voorstellen(200*20*258*0.9) 930 kWp. Aangezien er een centrale en een stinger mogelijkheden zijn voor de koppeling aan het net vroeg ik mij af welke keuze het meest verstandig is. Zodoende is het mogelijk op elke module één omvormer te plaatsen om alle modules te koppelen met één of meerdere centrale omvormers. Ik vroeg mij af of u een onderbouwd advies zou kunnen geven op de keuze voor omvormer en manier van aansluiten stringomvormers/centrale omvormers) . Met vriendelijke groet, Jeroen de Boer

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 18 Apr 2014

Beste Jeroen, Bij dergelijke projecten (930 kW is nog vrij klein) wordt meestal gekozen voor meerdere string omvormers. Dit vanwege de prijs, beheersbaarheid en flexibele inzetbaarheid. 1 Grote centrale omvormer lijkt aantrekkelijk maar is het vaak niet. Naast de omvormer zijn vele stringboxen nodig die ook best veel geld kosten. En als de grote omvormer storing geeft dan mis je alle opbrengst. Bij meerdere kleinere omvormer heb je natuurlijk wel meer kans dat er 1 kapot gaat. Deze is dan wel makkelijk te vervangen. Mocht je meer willen weten dan kan je een consultancy aanvraag doen. Dit kan bij contact en hier kan je aangeven wat je precies wilt. Dan kijk ik er naar en laat ik weten wat de mogelijkheden zijn. Groeten, Lex Schiebaan

Henk
Door

Henk

op 15 Mar 2018

Ha Frits ik heb 2o kw install actie met 240 x 75 wp p panelen ik heb een AE 1p0 volt omvormer en 12 panelen van max 82 volt in serie nul everd de installatie maar max 10 kw heb ik soms iets fout?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 23 Mar 2018

Ik snap de vraag niet helemaal. Komt mogelijk ook door de gekke getallen e.d. Groeten, Lex

Han
Door

Han

op 19 Apr 2019

Hoi Fritts, sinds december heb ik 8 panelen op mijn keukendak in een oost(4x)/west (4x met tygo's)opstelling. Vermoedelijk kan ik op een schuurtje er naast nog 4 plaatsen echter op het zuiden. Vraag: is het mogelijk om deze 4 panelen op zuid in de oost of west string op te nemen ?

Rob weeber
Door

Rob weeber

op 22 Jun 2021

Heb je al een antwoordt gekregen

Gijs
Door

Gijs

op 19 Jun 2020

Kan je zonnepanelen met verschillende amperages in 1 string plaatsen? Bijv. 4 panelen van 5 ampere en 1 van 4 ampere.

Reactie plaatsen