Zonne-energie op tropische eilanden
14 november 2012 
1 min. leestijd

Zonne-energie op tropische eilanden

Net terug van vakantie op een aantal hele mooie eilanden in Thailand. En 2 dingen vielen mij op. 1. De zon schijnt bijna altijd. 2. Er wordt vrijwel geen gebruik gemaakt van zonne-energie.

Neem het eiland Koh Tao. Een mooi eilandje in de golf van Thailand en vooral bekend als duikparadijs. Op dit eiland heb ik geen enkel zonnepaneel gezien, geen één zonneboiler en 1 niet werkende windmolen. Maar het eiland kamt wel met problemen in de elektriciteitsvoorzieningen en water.

Hoe kan zo’n mooi zonovergoten eiland nou problemen hebben. Nou heel simpel. Het water wordt verwarmt door elektrische geisers. Toeristen laten de airco de hele dag loeien. En water komt van het vaste land omdat er te weinig water op het eiland is.

Totaal onlogisch natuurlijk. Op een eiland waar de zon elke dag schijnt en dus een overschot aan energie is. Wanneer ze alleen al beginnen met het water te verwarmen met zonneboilers zou dat al een goedkope oplossing zijn om nutteloos verbruikte energie te besparen.

Dat toeristen de airco aan willen is niet te voorkomen. Maar diezelfde airco werkt het hardste als de zon hard schijnt. Hier is zonne-energie van zonnepanelen dus de oplossing voor.

Daarnaast is er ook nog genoeg te doen aan het simpel isoleren van de hotels en dergelijke. Vrijwel elke kamer heeft enkel glas en enkele muren en zeker geen dakisolatie. Erg zonde van de energie.

Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden van hoe tropische eilanden met hun energie omgaan. Het eiland Tokelau is het eerste eiland ter wereld wat volledig op zonne-energie draait. De 1400 zonnepanelen gecombineerd met 1300 batterijen zijn goed om het eiland vrijwel geheel op zonne-energie te laten draaien. Voor noodgevallen is er een generator die draait op palmolie aanwezig. Een mooi voorbeeld hoe het dus ook kan.

Ook zijn er plannen om de “Nederlandse” Antillen eilanden volledig te verduurzamen. En de eilanden zouden ook wel moeten. Meestal zijn ze erg afhankelijk van toeristen. En die komen niet naar eilanden die er niet meer uit zien. Ze willen eilanden zien met mooie schone stranden en schoon zeewater. En daar schuilt misschien dan ook wel de oplossing. Wie wil er nou niet een paar euro meer betalen om in een paradijs te zijn.

Over de schrijver
Kraakman
Door

Kraakman

op 23 Mar 2015

Het is toch wel vreemd dat juist in die gebieden waar de zon zo toonaangevend is zo weinig wordt gewerkt met zonnepanelen. Net als in de Sahara zou het er vol moeten liggen!

Reactie plaatsen